Sverige skickar en ambassadör. Flera länder bojkottar helt. Ahmadinejad, som önskar Israels död, ska tala. Konferensen är huvudnyhet i Morgonekot idag, vilket är utmärkt. Det är viktigt att denna konferens får uppmärksamhet. Den kommer sannolikt att bli ett utmärkt åskådningsexempel på var islamismen står idag i förhållande till Israel, rasism, yttrandefrihet och åsiktsfrihet.

Här är några svenska länkar: SvD 1 2, DN, Ekot, Dagen och Aftonbladet.

Sofia Nerbrand skriver en bra kolumn i Svenska Dagbladet i dag också.

Och Carl Bildt bloggar.

Så här skriver han:

Från EU:s sida gjorde vi tidigt klart att vi inte ville vara med om ett upprepande av spektaklet i Durban 2001, och satte upp ett antal tydliga s k röda linjer när det gällde förhandlingarna om slutkommunikén.

Det handlade inte minst om ett tydligt värnande av yttrandefrihetens princip och praktik – liksom att vi inte avser att medverka i någonting som degenererar till ett anti-israeliskt jippo.

Inte minst med Ahmadinejads medverkan är risken tyvärr stor att just detta ska hända. Att en konferens mot rasism och främlingsfientlighet på nytt används som ett rasistiskt och främlingsfientligt vapen i den islamistiska kampen mot judarna, Israel och mot Israels själva existens. Bildts, Seriges och EU:s skepsis är alltså synnerligen berättigad.

Apropå främlingsfientlighet erinrar jag mig ett Hamas-uttalande av Khaled Mashal:

Israel kommer att besegras, och även alla dem som stöder Israel — De förstår inte den arabiska eller muslimska mentaliteten, som avvisar främlingen.
Källa: Memri

Det verkar tyvärr vara denna anda av främlingsfientlighet och antisionism, som genomsyrar alltför många av de drivande krafterna bakom Durban II.

Här är konferensens egen hemsida.

***

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ett svar på ”Idag påbörjas Durban II-konferensen: Vadan och varthän?”

Kommentarer är stängda.