Gideon Levy, journalist på Haaretz, som har skrivit i DN och av tidningen betecknas som ”en framträdande kritiker av ockupationen”, skriver nu i Haaretz om att Sverige och Europa nog inte är så starka motståndare till Israel som händelserna i samband med Davis Cup-matchen i Malmö gav sken av, utan snarare tvärtom:

The truth is that there is no other nation toward which the world is so forgiving, even today. Yes, today. Granted, world public opinion is very critical, sometimes in a way that’s unique to Israel, but most governments (except Venezuela and Turkey, but including Egypt and Sweden) are far from being in sync with the public opinion in their countries. The official world continues to be sympathetic to Israel, regardless of its actions. The rise of Hamas, the increase in hatred for Islam in the West, the American hegemony – all this helps in strengthening the support, and we know how to make the very most of it.

But we needn’t get too worked up over the fury of public opinion in Sweden; its right-wing government is much less agitated, like all the other European governments. One need only recall the surreal scene at the height of the brutal assault on Gaza, when the heads of the European Union came to Israel and dined with the prime minister in a show of unilateral support for the side wreaking the killing and destruction. They didn’t give a thought to visiting Gaza, and uttered nary a word of criticism against Israel. That is official Europe.

Det är sant, att regeringarna ofta ger intryck av att stödja Israel, men protesterna i Malmö är ju bevis på starka underströmmar i samhället av direkt motsatt slag.

Vidare skriver han att:

A Swedish journalist was recently laid off from her newspaper because she sided with the Palestinian position in the conflict. It’s hard to imagine her editors acting the same way if it were a Jewish reporter who had written in support of Israel.

Då måste jag ställa frågan till läsekretsen vilken kvinnlig journalist som Levy talar om. Det enda fall jag känner till rör GP-journalisten Gert Gelotte, som enligt många indikationer är en man. Fast helt avskedad blev han ju inte. Och hur många journalister utöver honom är det inte som i första hand kritiserar Israel. Det är ju den rådande trenden sedan länge. Inte blir de avskedade heller.

Men så svårt att föreställa sig att någon som skriver till stöd för Israel skulle bli avskedad är det väl inte. Det har nämligen hänt mig. Jag är visserligen inte journalist, men skriver gör jag ju. Här och nu. Där och då. Det gillas inte av Migrationsverket, som förresten tillhör staten, dvs. det som Levy kallar ”government”.

starkt stöd för Israel från Sveriges regering som Levy påstår, det finns det alltså inte, däri har Levy uppenbarligen fel. Och underströmmarna strömmar fram allt starkare …

***

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

2 svar på ”Gideon Levy: Världen älskar Israel”
  1. Man blir djupt irriterad när folk påstår att svensk media är Israelvänlig. Dessa människor kan knappast ha läst en svensk tidning. Hade det som händer i Syrien varit Israel hade det varit demonstrationer och rop på bojkott osv. Där kan man prata om olika måttstockar. Vad jag vet har inte Syriens ambassadör i Sverige blivit kallad för att be om ursäkt.

Kommentarer är stängda.