Några punkter som tyder på detta.

1. På båda ställena: galna nazistdiktatorer som aldrig i livet tänker eller tänkte kapitulera och som startat anfallskrig.

2. På båda ställena: en civilbefolkning i nöd, ett förött land, död och förstörelse. Orsak: se punkt 1.

3. På båda ställena: en civilbefolkning som i fria val givit makten åt dessa diktatorer.

4. På båda ställena: en nazistisk judehatande ideologi som förnekar judarna en plats inom sina respektive territorium.

Men det finns också stora olikheter.

I går demonstrerade tusentals människor bara i Sverige och uttryckte stöd för palestinierna, t. ex. i Göteborg. Se även här. Hur många demonstrerade i Sverige till stöd för tyskarna i andra världskrigets slutskede?

Sverige är bland de EU-stater som kräver en hudna. Detta krav upprepas här av den franske utrikesministern. Varför krävde inte Sverige en vapenvila mellan Tyskland och de allierade i andra världskrigets slutskede? Varför var det bra att bekämpa nazismen fullt ut den gången men inte nu? Är den palestinska nazismen mera rumsren än den tyska? Varför?

Eftersom Hamas aldrig tänker kapitulera måste Hamas besegras militärt. Allt annat är ett svek mot humaniteten, mot demokrati och frihet och en seger för nazismen.

Carl Bildt bloggar som följer: ”De som arbetar för fred och försoning har en skyldighet att aldrig ge upp”. Just det, de ger aldrig upp, för krigshetsarna i Hamas som startar anfallskrig och inte har minsta tanke på fred och försoning måste besegras. Alltså besegrar de dem. Det är deras skyldighet. De ingår inte hudna med dem. För det är det samma som att ge upp.

Låt oss nu se hur Carl Bildt axlar denna skyldighet.

***

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

6 svar på ”Gaza 2009 liknar Berlin 1945”
  1. Givetvis är det så…Eriksson lider uppenbarligen av någon form av personlighetsstörning.

  2. tack och lov att en person med ditt galna sätt att resonera och otroligt partiska hållning fått sparken…

  3. En viktig skillnad mellan Gaza 2009 och Berlin 1945 är att Tredje riket var inne i slutfasen sin dödskamp medan Hamas även om det skulle lida ett totalt nederlag i Gaza bara representerar en del av det samlade motståndet mot Israel. Sverige satsar som alltid på den förväntade segraren. 1939 betydde det att de tyska judar som på svensk begäran fått ett rött J instämplat i sina pass vägrades inresa till Sverige och förpassades tillbaka in i döden. Med början 1943 förflyttade sig Sverige över till den allierade sidan. Ett sätt att se på den här saken är att Sverige klokt anpassade sig till det politiska läget och väl tog vara på sina handelspolitiska och säkerhetsmässiga intressen i en orolig och farlig tid. Det som förenar 1945, 1939 och 2008 är att svensk utrikespolitik bestäms av uppfattade säkerhetsmässiga och handelspolitiska intressen, då som nu. Det yviga pratet om folkrätt, mänskliga rättigheter och ”proportionerlighet” är bara det granna omslaget som nödtorftig skjyler en mycket krass intressepolitik. Ledande företrädare för Svenska kyrkan gör i vanlig ordning sin ideologiska drängtjänst och välsignar företaget. Som sagt, intresset ljuger inte.

  4. Du glömde punkt 5. En armé som drar fram som en skördetröska och förstör så mycket den kan och dödar så mycket den kan.

Kommentarer är stängda.