Lennart Eriksson

Denna blogg drivs av Lennart Eriksson, som också har skrivit nästan alla hittills över 1400 inlägg. Läs mer under rubriken "Om Sapere Aude!" ovan - och observera även följande:

Nemo me impune lacessit

Sagt om Sapere Aude!

"Sapere Aude är en av Sveriges bästa bloggar!" - Läst på Facebook 2014-01-26

"Modigt. Provocerande. Intressant." - E-post 2014-08-27

"Lennart Eriksson … hjälten på Migrationsverket" - E-post 2015-08-15

Arkiv

Kategorier

Kalender

oktober 2021
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Arv eller val?

I Expressen för den 5 juni skriver Jakob E:son Söderbaum detta. Han återkommer intressant nog till distinktionen mellan arv och val, en distinktion som jag skrivit om i Svenska Dagbladet för länge sedan, och som du ännu kan läsa om här (varning för pdf-nedladdning).

Arvet är någonting större och mera tungt vägande historiskt sett än valet, som är en ögonblickshandling. Det är en felsyn att tro, att vi genom ögonblickliga val kan utplåna millenier av arv.

Söderbaum menar, att Carl Philip är den rättmätige tronarvingen, dvs. att det val som efter prinsens födelse ledde till att han ”avsattes” som Sveriges Arvfurste, är ogiltigt, som jag förstår det nämligen utifrån just arvsprincipen.

Och enligt traditionell svensk rätt är det mannen som ärver före kvinnan – till skillnad t. ex. från judisk tradition där det judiska arvet uppbärs på kvinnolinjen. Det ena är inte sämre än det andra, sub specie aeternitatis. Det är inte heller fråga om att ”välja” mellan arv och val, utan just om att inse vad som är vårt arv, både som svensk och som jude. Olika, ja, men ändå arv.

Så kanske borde ändå Victoria träda tillbaka till förmån för den f.d. och kanske tillkommande kronprinsen Carl Philip?

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.