Just nu har SvD som huvudnyhet på sin hemsida en artikel om cashew-nöt-produktionen i södra Indien. Den verkar inte bedrivas enligt lagarna, till men för arbetarna, som i många fall är barn. ”Fabriksägarna visar en bild för myndigheterna, och gömmer den verkliga”, heter det.

Mycket tråkigt för dem det drabbar såklart. De indiska arbetarna skall givetvis ha rättvisa arbetsvillkor.

Men i förhållande till det Hamas tänker ”drabba” Israel med, nämligen utplåning, är denna nyhet faktiskt bara ”peanuts”.

När tänker Svenska Dagbladet ha som huvudnyhet att Hamas hela affärsidé är att ge fan i folkrätten, är att sätta sig över internationell rätt, är att ”strunta i lagarna”, dvs. att Hamas därmed är en i grunden brottslig entitet?

Att exponera och avslöja ”nötterna” i Hamas vore ett hedervärt nästa steg att ta för Svenska Dagbladets undersökande och förhoppningsvis även modiga journalistik.

Här gäller det inte bara ”peanuts” nämligen, inte heller cashewnötter, utan någonting mycket viktigare, nämligen den demokratiska staten Israels själva existens.

Men vad för nyhetsvärdering tyder detta på? Varför fokuserar SvD på ”peanuts” men aldrig på ”nötterna” i Hamas?

***

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 svar på ”Att ”strunta i lagarna””
 1. aloure, syftet var som du kanske ser om du läser om bloggningen, att ifrågasätta SvD:s nyhetsrapportering/värdering, inte att ”använda” indiska arbetare. Poängen med rapporteringen om dem är ju inte att de är brottsliga, utan tvärtom att de är brottsoffer.

  Frågan var varför det ”större” brottet, där judarna är brottsoffer, får mindre journalistisk uppmärksamhet än det ”mindre” brottet mot de indiska arbetarna. Så om det är fråga om en kullerbytta, är det väl närmast SvD som är ansvarig för den.

  Att det är frågan om brott i båda fallen är klart och det är så klart berättigat att rapportera även om det ”mindre” brottet.

  Ett annat exempel är de två timslånga reportagen på TV nyligen om brottslingen Thomas Quick, vars brott kanske ändå inte är så många som vissa önskat. När kommer Hamas’ brott att ”avslöjas” i två timslånga TV-program?

  Lite mer undersökande journalistik rörande den även i förhållande till hr Quick större brottslingen Hamas kunde alltså någon gång vara på sin plats.

  /Lennart

 2. ja det var en kullerbytta som heter duga, från indiska nötter till Hamas. Tycker du inte själv att det låter lite ”sökt” och falskt. Om du vill propagera för ett ingripande mot Hamas så gör det, men använd inte indiska arbetare som förevändning, det blir bara patetiskt.

Kommentarer är stängda.