Diakonia består av en del trossamfund som tillika ingår i Sveriges Kristna Råd.

Tidningen Dagen på nätet innehåller idag denna artikel som berör Diakonias protester mot hur den s. k. Palestinska Myndigheten behandlar de handikappade. Inte så bra, verkar det, men Israel får som vanligt en släng av sleven: Diakonias regionchef på plats, Christoffer Sjöholm, påpekar, att: ”den israelisk-palestinska konflikten förvärrar situationen: dels har många blivit invalidiserade under stridigheterna, dels förekommer stressrelaterade symtom som beror på ockupationen.”

Det var ju efterlängtat att Diakonia kunde rikta åtminstone ett uns av en gnutta kritik mot PA. Men mer än så blev det ju inte denna gången. Det framstår mera för ett spel för galleriet, för att kunna säga att ”Diakonia kritiserar minsann PA också!”.

Sveriges Kristna Råd är för sin del med i något, som kallas ”Ekumeniska följeslagarprogrammet i Palestina och Israel” – och Israel, märk väl. Det förkortas EAPPI (Bland andra ”följeslagare” finner man förresten en tjänsteman vid Migrationsverket, som förmedlar sina intryck här.)

Men vad har väl hänt med följeslagarna i just Israel? Det ställdes en fråga till EAPPI varför de inte utplacerar följeslagare bland judar i Sderot, men väl bland palestinska araber på ”Västbanken”. Svaret hittar du här.

Man skriver alltså, att:

Följeslagarprogrammet arbetar med preventiv närvaro som metod. Detta innebär att programmet finns på platser där vår närvaro kan ha en våldsdämpande effekt. För att uppnå den effekten krävs att den potentiella förövaren är känslig för det “internationella ögat” som följeslagarna utgör. ––– Mot militanta grupper i Gaza fungerar inte vår metod, eftersom den internationella närvaron inte får förövarna att avstå från att skjuta Qassamraketer mot Israel. Därför har Följeslagarprogrammet ingen permanent placering i Sderot.

Det ”internationella ögat” är alltså enligt EAPPI mera känsligt för vad Israel gör än för vad Hamas gör. Så långt är man tyvärr benägen att hålla med.

Men om israeliska soldater begår ett eller flera eventuella övergrepp i kampen för Israels existens – övergrepp som naturligtvis skall fördömas och förhindras så långt möjligt – så är ändå EAPPIs eventuella förhindrande av sådana helt verkningslösa i förhållande till vad som borde vara det övergripande syftet för varje ödmjuk människa, nämligen att göra vad man kan för att förhindra det totala övergrepp som består i Hamas utrotningskrig mot just Israel.

EAPPI borde ta som sin uppgift att genom sin närvaro på rätt ställe förmå det internationella ögat att fokusera just på detta rätta ställe, exempelvis Sderot. Det skulle i och för sig innebära att EAPPIs representanter skulle försätta sig i samma uppenbara livsfara som innevånarna i Sderot befinner sig i – till skillnad från innevånarna på ”Västbanken”, så det är nog att förvänta sig för mycket. Så modiga är sannolikt inte EAPPI.

Men om man inte vågar vända sig mot de verkliga förövarna, varför måste man då i stället ”angripa” Israels Försvarsmakt IDF, som i grunden existerar för att skydda förövarnas offer?

Det ”internationella ögat” har förvisso svårt att fokusera, och är ganska närsynt – samt naturligtvis just enögt. Ett tråkigt handikapp, eller hur. Men nu har ju det handikappade ögats lilla uppmärksamhet vänts mot just de handikappade och även mot övergreppen på ”Västbanken”. Bra så långt.

Dags alltså att gå vidare mot att fokusera på ”The big picture”. Men kanske svårt om man är enögd. Ännu mer så om man är blind.

Låt oss emellertid inte hoppas att vi lever just i de blindas rike där, som det heter i talessättet, den enögde är kung. Låt oss i stället klarsynt, ödmjukt och modigt konfrontera det verkliga hotet mot Israel, demokrati, frihet och humanitet, nämligen islamonazismens pågående utplåningskrig mot Israel.

Ett tips till både Diakonia och EAPPI och – inte minst – ”ögat”! 😉

(Jag försäkrar, jag har den största respekt för verkligt handikappade inklusive blinda och enögda och dem på ”Västbanken” som Diakonia helt riktigt engagerat sig för.)

***

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

5 svar på ”I de blindas rike är den enögde kung”
  1. […] 5. EAPPI och de blindas rike Man frågar sig ju varför dessa uppenbara uttryck för antisemitism hos många tongivande företrädare för i detta fallet Gaza, inte får något genomslag i gammelmedia och blir föremål för debatt. EAPPI, en som de själva säger kristen organisation, menar att ”det internationella ögat” är fokuserat på Israel eftersom man tror att det är där som man kan få till en förändring. Läs en min tidigare bloggning här. […]

  2. Ja tänk vilken farlig och lurig organisation Diakonia och Frikyrkorna är. Att 1968 påbörja arbete bland den arabiska befolkningen med mänskliga rättigheter för att få en en liten blänkare i tidningen Dagen i December 2008, vilketn framförhållning, som naturligtvis endast är spel för gallerierna,precis som fördömanden av alla folkrättsbrott oavsett sida. Tur att vaksamma personer som Jonas genomskådar deras listiga strategier……

  3. Ja, det är uppenbart att Diakonias lilla protest mot PA:s handikapp-politik är ett spel för gallerierna. Och det hjälper ju inte de terrorutsatta israelerna (vilket aldrig var meningen). Diakonia vågar inte tala om för Hamas att de är en fascistisk terrorgrupp som bör upphöra med sitt terrorkrig om det ska bli fred.

Kommentarer är stängda.