Denna bloggning kommer här som nummer fyra i nationalsångstemat.

På den kejserliga tiden stod Iran på Israels sida. Men det var då det. Här kan du lyssna på Irans nationalsång från den tiden – före år 1979:

Vad står det då förresten i Bibeln om Iran? Jo, i Esras boks första kapitel t. ex. följande:

Kores’ påbud. Judarnas tillredelser för hemfärden. Tempelkärlen.

1 Men i den persiske konungen Kores’ första regeringsår uppväckte HERREN — för att HERRENS ord från Jeremias mun skulle fullbordas — den persiske konungen Kores’ ande, så att denne lät utropa över hela sitt rike och tillika skriftligen kungöra följande: (2 Krön. 36,22 f. Jer. 25,12. 29,10.)

2 »Så säger Kores, konungen i Persien: Alla riken på jorden har HERREN, himmelens Gud, givit mig; och han har anbefallt mig att bygga honom ett hus i Jerusalem i Juda.

3 Vemhelst nu bland eder, som tillhör hans folk, med honom vare hans Gud, och han drage upp till Jerusalem i Juda för att bygga på HERRENS, Israels Guds, hus; han är den Gud som bor i Jerusalem. (Esr. 4,3. 5,13. Ps. 76,2 f.)

Kores, det är ingen mindre än Cyrus det. Hans gravplats kan du se här på ett foto som jag själv har tagit år 1997:

Cyrus

Kanske kan vi hoppas att Irans regim än en gång skall förstå, precis som Cyrus gjorde, att det är Israels hus som skall byggas i Jerusalem. Och därmed fredens, frihetens och demokratins hus. Ingen annans.

***

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

2 svar på ”Israels hus skall byggas i Jerusalem”
  1. Tack för ett bra och inspirerande inlägg!
    Kung Cyrus av Iran var en klok ledare.
    Tänk om den islamiske fanatikern och folkmordsförespråkaren Ahmadinejad hade en tusendel av dennes integritet och intelligens.

Kommentarer är stängda.