Så lyder rubriken över hela förstasidan på dagens Svenska Dagbladet. ”Krigsrubriker” brukade sådant kallas, och visst Israel är ju i krig med flera av sina grannländer, i synnerhet med den fientliga entiteten ”Gaza”, som styrs av en islamonazistisk terrororganisation, Hamas, vars enda syfte är att utplåna den judiska staten och döda alla judar.

När då judehatande medlemmar i just denna terrororganisation gör just vad denna organisation har föresatt sig, nämligen kidnappar och mördar tre judepojkar på ”Västbanken” – allt tyder ju på att det är just Hamasmedlemmar som är förövarna – då påstår media att vad ”Israel” vill göra som svar på detta är att ”hämnas”. Svenska Dagbladet är inte det enda exemplet.

Men vad vill egentligen ”Israel”, närmare bestämt den israeliska regeringen göra?

Här är ett uttalande av från igår kväll av premiärminister Netanyahu förmedlat via Israels utrikesdepartement:

This evening we buried our boys – Naftali, Gilad and Eyal, may G-d avenge their blood.

The entire nation supports the families and the entire nation is united in our struggle against murderous terrorism. We are fighting it decisively and with determination.

We have three tasks:

First, to reach the murderers and all those who participated in the kidnapping. Whoever was involved in the kidnapping and the murder will bear the consequences. We will neither rest nor slacken until we reach the last of them and it does not matter where they will try to hide. We will reach them all even if it takes time. This is our first goal and it will be carried out.

Second, we must vigorously strike at Hamas members and infrastructures in Judea and Samaria. We have already arrested hundreds of Hamas activists. We have closed dozens of institutions. We have demolished homes. We are still active.

Third, is that we must act against Hamas in the Gaza Strip. Hamas is continuing to encourage the abduction of our citizens and it is directly responsible for firing rockets and mortars at our territory, including in the past few hours. The IDF has been active in recent days against Hamas targets in the Gaza Strip and here as well we are still active. If need be, we will expand the campaign.

Anyone who thinks that they can achieve anything by using terrorism against us will continue to be mistaken and will achieve the opposite results.

Hamas is responsible. Hamas will pay and Hamas will continue to pay. We are acting with determination, sagacity and responsibility with the top consideration – of myself, the Defense Minister and the Chief-of-Staff – being to ensure the security of Israel’s citizens.

Netanyahu borde väl veta vad som Israel avser att göra om någon. Han talar visserligen inledningsvis om hämnd, men hämnden överlåter han som du ser åt Herren. (Jfr. t.ex. 5. Mosebok 32:35: ”Min är hämnden och vedergällningen”, säger Herren.) Det kan förvisso diskuteras om alla övriga åtgärder som Netanyahu nämner är välavvägda men att slå mot Hamas är alltid motiverat så länge Hamas vill utplåna Israel, och i synnerhet när Hamasmedlemmar mördar judar. Det är i vart fall inte hämnd att utkräva straff och försvara sig militärt mot sin dödsfiende; det är fråga om alldeles legitim lagföring och krigföring.

Så varför skriver Svenska Dagbladet som man gör? Är det fråga om antisemitism? Om judehat? Om dumhet? Risken är dock stor att en inte ont anande läsare går på det. Och i bästa fall blir fördummad. I sämsta fall – ja du förstår …

I morse, när en palestinier påträffats mördad, hette det hos Svenska Dagbladet på nätet ungefär i stil med att ”Nu har Israel hämnats”. Just denna skrivning finns vad jag kan se inte längre kvar; dock finner man här ännu följande text: ”en tonårspojke rapporterades på onsdagsmorgonen ha hittats död i vad som tros vara en hämndattack från israelisk sida”. Vidare skriver SvD/Göran Engström följande:

– Få palestinier tycker att kidnappningen och morden på de tre israeliska pojkarna var en bra idé. Vi stödjer inte terroristerna. Men det innebär inte att vi accepterar den kollektiva bestraffning som Israel nu genomför, säger vår chaufför och syftar på den gångna nattens flyganfall mot Gaza. Han tillägger:

– Problemet med den sortens bestraffningar är att den i första hand drabbar oskyldiga människor.

Men flyganfallen var inte alls någon kollektiv bestraffning, och de är aldrig avsedda att drabba oskyldiga människor; syftet är att slå ut Hamas förmåga att angripa Israel. Tvärtom är det Hamas anfall mot Israel – och morden på de tre pojkarna – som är avsedda att just drabba oskyldiga människor, som en kollektiv bestraffning, för ingenting annat än att de är judar, och som sådana inte får existera, lika lite som den judiska staten.

Om detta rapporterar Svenska Dagbladet ingenting; i stället återges en palestiniers vrångbild …

I ljuset av att de flesta media i det längsta dels inte velat medge att de judiska pojkarna kidnappats – det hette länge att de var ”försvunna” – dels ännu inte velat medge att de sannolikt mördats av Hamas-folk, framstår det som aningen överilat att, som SvD gör, kasta skulden på ”Israel”, dvs. hela Israels stat och folk så fort en mördad palestinier påträffas. Om det vore rättfärdigt, vore det lika rättfärdigt att kasta skulden på hela ”Palestinas” ”stat” och folk så fort man påträffar en mördad jude. Eller när palestinier kidnappar judar, något som enligt de svenska socialdemokraternas kära systerparti Fatah – som vill utplåna Israel, dessutom är föredömligt. Läs här. Här t. v. ser du för övrigt en bild där Fatah ger sin syn på de mördade pojkarnas öde. De återges som råttor hängande på en krok. (Källa.)

Ingetdera är givetvis rättfärdigt, men SvD skrev ändå som man gjorde; kastade skulden på allt och alla i Israel. Skrev med krigsrubriker att ”Israel lovar att hämnas” trots att det inte finns några som helst bevis för att så är fallet; tvärtom.

Man kan också notera Sveriges Televisions nyhetssändning i går morse den 1 juli, som du kan se här (tillgängligt endast några dagar till). Där försökte man få det att framstå som om Israels luftangrepp mot Gaza var just en sådan ”hämnd” på dessa mord. Men det var det inte alls. Det var ett led i den legitima krigföring som går ut på att hindra den palestinske fienden i Gaza att skicka raketer från Gaza över Israel, något som hade skett i stor mängd kort tid innan. – Under begravningen av de tre pojkarna igår avsköts dessutom ytterligare sex raketer från Gaza mot Israel.

Denna rapportering tangerar, tycker jag, gränsen för vad som måste anses vara antisemitism. Så fort något händer så ska judarna hämnas, påstås det. Det är inte fråga om att de har rätt att försvara sig, och att de har rätt att lagföra eventuella brottslingar; allt sådant kategoriseras enbart som hämnd. En hämnd som dessutom inte drabbar angriparna eller brottslingarna, utan, för att återge vad taxichauffören tyckte ovan, ”oskyldiga människor”. Sådan är den syn på judarna som Svenska Dagbladet tycks mig förmedla. Inte bra.

Slutligen kan man konstatera att Hamas har sagt att ”om Israel förvärrar situationen eller startar ett krig, kommer de att ’öppna helvetets portar'”.

Man kan då notera att Israel inte kommer att starta något krig. Angreppskriget mot Israel pågår redan och det är Hamas som har startat det, tillsammans med många andra antsemitiska och islamonazistiska organisationer och stater i Israels omgivning. Med mycket stöd från antisemiter på andra håll, inte minst i Sverige.

Jag har dessutom länge starkt misstänkt att Hamas har nära kontakter i de nedre regionerna, men att man till och med menar sig kontrollera ”helvetets portar”, det var något nytt. Fast något annat är kanske inte att förvänta sig av dessa ”Satans mördare” för att citera Olof Palme.

Men Netanyahu å sin sida, han förtröstar på Gud.

Jag och många med mig skriver säkert dessutom under på vad IDF säger nedan:

– I skrivande stund, kl 17.18 svensk tid, fick jag en ”Red Alert” på min iPad: Hamas anfaller av allt att döma för närvarande Kerem Shalom…

Tillägg 2014-07-03: Arutz7 skriver att IDF kommer att straffa israeliska soldater som krävt ”hämnd” samt citerar en rabbin som säger följande: ”The discourse about revenge is wrong morally, ethically and halakhically”.

4 svar på ””Israel lovar att hämnas””
 1. T.o.m BBC begriper vad som sker. Men inte SvD…

  ”Analysis: Kevin Connolly in Jerusalem
  Israel’s air attacks on Gaza should not be seen as part of any action it may be planning to take against Hamas for the kidnapping and murder of the three young Israelis buried earlier this week.

  They were an immediate response to a wave of attacks from Gaza in which rockets and mortars were fired at southern Israel.

  Israeli military sources say the targets were weapons manufacturing facilities and training sites used by [the militant groups] Hamas and Islamic Jihad.”

 2. Man försöker föreställa sig SvDs drömvärld där ingen ”hämnades” mot Tyskland, Japan, Ottomanska Imperiet. Låt din fantasi blomma, det kan bli en storfilm.

 3. Utmärkt skrivit. SvD kör med det vanliga ”bråket började när juden slog tillbaka för att förhindra att fler slag utdelades mot honom”. Klassisk antisemitism. Detta är inte blåögdhet utan antisemitism. Det tål att upprepas.

Kommentarer är stängda.