USA:s president Obama uttalade i går kväll svensk tid att USA inte tänker bege sig på någon ”militär exkursion” i Ukraina. Se och hör:

Så gott som omedelbart därefter säger Ukrainas FN-ambassadör i Genève att ”det finns indikationer på att ryska trupper förbereder en militär invasion av östra och södra Ukraina”.

”Putte” (foto t.v.) agerar snabbt numera, och det kan verkligen inte uteslutas att det är Obamas ovan refererade uttalande som just nu triggar honom att gå vidare mot att också invadera, ockupera och annektera rest-Ukraina. För vad Obama sade utgör ju närmast ett carte blanche för ”Putte” att göra just detta. USA kommer tydligen inte att ingripa i alla fall. Det har Obama redan från början gjort klart.

Men att, som Obama gjort, utesluta militärt stöd åt Ukraina i ett läge när en stor del av den statens territorium nyligen förlorats genom just militär invasion, ockupation och annektering, och dessutom står inför hotet att utsättas för ytterligare militär aggression, det är enligt min ringa mening mycket oklokt! – Om det ska hålla på så här borde kanske även Obama ”kryssas”.

Nå, bollen ligger för ögonblicket hos ”Putte”. Den som lever får se.

Länkar: Sveriges Radio, Aftonbladet, Mats Larsson i Expressen.

Ett svar på ”Obama: ”USA tänker inte ingripa militärt i Ukraina” – Då ser Ukrainas FN-ambassadör direkta ”indikationer på rysk invasion””
  1. Ryssland säger att sanktionen är olagligt, hur är det med den militära interventionen i ukrainska Krim, är det acceptabelt LAGLIGT?

    Ryssland återvänder till (antar igen) Stalin och Brezjnev ideologi!

Kommentarer är stängda.