Lennart Eriksson

Denna blogg drivs av Lennart Eriksson, som också har skrivit nästan alla hittills över 1400 inlägg. Läs mer under rubriken "Om Sapere Aude!" ovan - och observera även följande:

Nemo me impune lacessit

Sagt om Sapere Aude!

"Sapere Aude är en av Sveriges bästa bloggar!" - Läst på Facebook 2014-01-26

"Modigt. Provocerande. Intressant." - E-post 2014-08-27

"Lennart Eriksson … hjälten på Migrationsverket" - E-post 2015-08-15

Arkiv

Kategorier

Kalender

september 2021
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Carl Bildt ser Rysslands erövring av Krim som ett första steg på vägen att erövra resten av Ukraina

Så tolkar jag i alla fall det han säger till Christiane Amanpour i den intervju i CNN från i går som du kan se och höra här:


Primärkälla.

För en gångs skull håller jag med Carl Bildt. ”Putte” lär, som den imperialist och revanschist han visat sig vara, inte låta sig nöja med mindre än det som alla imperialister strävar efter, nämligen utvidgning av sitt territorium, så långt det låter sig göra. Carl Bildt är orolig över att detta i fallet rest-Ukraina kan ske i sista hand med militära medel.

Nåja, i fallet Krim skedde det tvärtom i första hand med militära medel. Så det är nog det vi har att vänta i första hand. Och Obama har som sagt, från början uteslutit någon amerikansk ”militär exkursion” i rest-Ukraina, ett uttalande som nog ytterligare ger anledning anta att det är just det militära ”kortet” som ”Putte” tänker spela ut i och mot rest-Ukraina.

Bildts värsta orosmoment, ryskt militärt våld mot rest-Ukraina, kommer USA alltså inte att reagera på, i vart fall inte militärt. Man tycks inte heller vilja förhindra sådant ryskt våld genom proaktiva militära insatser i förebyggande syfte. Tvärtom har Obamas fega uttalande sannolikt underblåst Rysslands vilja att ta till militärt våld i rest-Ukraina.

Visserligen tycks Ryssland idag ha gått med på att sända observatörer från den europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE till rest-Ukraina. Men eftersom Ryssland är med i OSSE kan man nog förvänta sig att de ryska observatörernas observationer blir just sådana som Ryssland kan använda som en förevändning för att angripa rest-Ukraina militärt. Eländesrapportering om hur illa behandlade ryssarna är.

När Saddam Hussein anföll, invaderade och annekterade Kuweit var västmakterna inte sena att ingripa militärt för att avsätta Saddam Hussein och befria såväl Kuweit som Irak.

Den irakiska imperialismen gick inte an. Varför är det uteslutet att ta itu med den ryska imperialismen på motsvarande sätt? Vi behöver föralldel inte gå så långt som att avsätta ”Putte” och tvinga ned honom i en jordhåla. Kunde räcka med att befria Krim.

2 comments to Carl Bildt ser Rysslands erövring av Krim som ett första steg på vägen att erövra resten av Ukraina

  • Jerry

    När Putin känner av missnöjet från ryska oppositionen, då värvar han stalinistiska mobben.

    Som en gammal rys kommenterat i en intervju vid avslutningen firandet; nu känns det som när Gagarin kom hem…

  • Henrik Åström

    Intressant artikel, men det kan väl inte vara många som tror att Krims befolkning skulle önska en ”befrielse” av NATO eller det av nazister och rysshatare styrda Ukraina?

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.