Idag är det julafton. God Jul! I morgon för 2013 år sedan anses Jesus Kristus ha fötts. I Betlehem, en stad som befolkats av kristna nästan ända sedan dess. Men nu kanske det snart är slut med det. Andelen kristna i Betlehem sjunker konstant, nämligen.

Hela Nordafrika, Levanten och Mindre Asien var förut kristna länder. Detta innan muslimerna erövrade områdena och förmådde folken att underkasta sig. Antalet kristna decimeras alltjämt, genom emigration eller ”etnisk” rensning.

Jag förenar mig därför med den israeliske tecknaren ”Dry Bones” i denna julhälsning till de kristna i Mellanöstern: ”Måtte världen höra era rop på hjälp”.

Dessa rop skallar dock tyvärr för det mesta ohörda. Medan kristna dödas av muslimer i Egypten och Syrien, bara för att ta några exempel, skickar Svenska kyrkan i stället som julhälsning ut en skrift till de nyvalda ledamöterna i kyrkomötet kallad ”Möten med islam”.

Hur dessa möten sett ut i Mellanöstern kan säkert många kopter i Egypten och kristna i Syrien berätta om – i den mån de ännu är i livet.

Vem lyssnar på dem, på deras rop? Svenska kyrkan tycks i vart fall, som så många andra, ha slagit dövörat till.

Länk: Merete Mazzarella i SvD.

3 svar på ”Julhälsning till Mellanöstern”

Kommentarer är stängda.