Svensk Israel-Information rapporterar, att EU håller på med att ”ta fram” en arbetsdefinition på vad som är att betrakta som antisemitism, dvs. judehat. Tyvärr är det refererade dokumentet ganska gammalt, verkar det, nämligen från 2005. Det kan laddas ned härifrån (pdf). Så vad som pågår nu inom EU, är oklart.

Enligt definitionen kan kritik mot den judiska staten Israel också utgöra antisemitism, dvs. vid sidan av angrepp på judar enbart för att de är judar. SII refererar följande exempel:

* Förnekelse av det judiska folkets rätt till självbestämmande, exempelvis genom påståendet att staten Israels existens utgör en rasistisk skapelse.
* Tillämpning av dubbla måttstockar genom att kräva ett agerande av Israel som inte förväntas eller krävs av någon annan demokratisk nation.
* Användning av symboler eller bilder som är förbundna med klassisk antisemitism (t ex påståenden om att judar dödade Jesus eller om ritualmord) för att karaktärisera Israel eller israeler.
* Jämförelser mellan dagens israeliska politik och nazisternas politik.
* Att hålla judar som kollektiv ansvariga för staten Israels agerande.

Det hävdas ibland att antisionism och antisemitism inte ska sammanblandas och att kritik mot Israel aldrig kan utgöra antisemitism. Men jag har länge ansett att detta synsätt inte är korrekt. EU tycks vara benäget att dela min uppfattning.

Om EU:s synsätt skulle bli gällande, måste såvitt jag förstår en hel del händelser och uttalanden anses vara antisemitiska. T. ex. dessa:

– Ilmar Reepalus uttalande när han jämställde sionismen med antisemitismen: ”Vi accepterar varken sionism eller antisemitism. Det är ytterligheter som sätter sig över andra grupper och anser att de är mindre värda”. Därmed förnekade han det judiska folkets rätt till självbestämmande och påstod att sionismen sätter sig över andra grupper, vilket ligger nära påståendet att Israel skulle vara en rasistisk skapelse.

– Ilmar Reepalu menade också, att judar i Sverige borde ta avstånd från Israel: ”Jag skulle önska att judiska församlingen tog avstånd från Israels kränkningar av civilbefolkningen i Gaza”. Med detta uttalande är han bara en hårsmån från att ”hålla judar som kollektiv ansvariga för staten Israels agerande”, något som alltså också är att anse som antisemitism.

– Ship to Gaza kräver ju för sin del ett agerande av Israel som inte förväntas eller krävs av någon annan demokratisk nation, nämligen att upphöra med sjöblockaden mot fienden, nämligen den gentemot Israel fientliga och krigförande entiteten Gaza, som leds av en islamonazistisk terrororganisation med det uttalade och enda syftet att utplåna den demokratiska och judiska ”nationen” Israel. Ship to Gaza kan väl därmed anses vara en antisemitisk organisation?

– Att jämföra Israels politik med nazisternas politik sker dagligdags, t. ex. av Astrid Boman på SKP:s blogg. Ingiberg Olafsson (S) tyckte att Fredrick Federley (C) var nazist för att han stöder Israel. Han tyckte även att ”Israel är en nazistisk regim”. Jag skrev själv om detta också. Ett klart antisemitiskt uttalande alltså, enligt EU:s definition. Förre ärkebiskopen KG Hammar, tycks ha varit inne på liknande tankegångar. S-kvinnornas vice ordförande i Skåne, Ingalill Bjartén, liknar Israels agerande med nazisternas. Också antisemitism enligt EU.

Allt detta vid sidan av den ”vanliga” antisemitismen, den som riktar sig mot judar för att de är judar. Senast var det judiska barn i Vellinge som råkade illa ut, vilket, som Willy Silberstein skriver, bemöttes med tystnad. Strax innan var det en pojke i Malmö med judiska rötter som fick höra att ”han skulle dö” för att han skrivit positivt om Israel på Facebook. Och synagogan i Malmö attackeras.

Ilmar Reepalu är nominerad till ”årets borgmästare”. Möjligen skulle han vinna i klassen ”årets antisemitiske borgmästare”, om EU fick bestämma. Inte annars, rimligen.

Men som sagt, EU:s dokument är fem år gammalt. Varför har ingenting hänt sedan dess, kan man fråga sig. Gör antisemiterna motstånd?

Länkar: En ganska sansad artikel ur Arbetaren, Arbetsdefinitionen enligt EU, Debattinlägg av ”17-årig jude i Malmö”, Per Gudmundson, Världen Idag.

3 svar på ”EU:s definition på antisemitism innefattar även antisionism”

Kommentarer är stängda.