Om jag, som bor i Sverige, köper en tomt i Norge och där bygger mig ett hus, är jag då en bosättare?

Om en göteborgare köper en tomt i Varberg och bygger ett hus där, är han då en bosättare?

Om en arab köper en tomt i Israel och bygger ett hus där, är han då en bosättare?

Om en jude köper en tomt på den s.k. Västbanken och bygger ett hus där, är han då en bosättare?

Vem är en bosättare? I dagligt tal används begreppet så gott som uteslutande om judar som bygger hus på den s. k. Västbanken. Det är svårt att veta hur det går till rent juridiskt, men det har nog i vart fall sällan gått till så, att judar gjort intrång i ”palestinska” ”bosättningar”. I stället har de byggt på obebyggd mark. Och varför skulle judar inte få bo i det som avses vara en palestinsk stat? Av samma orsak kanske som svenskar inte får bo i Norge eller göteborgare i Varberg? Men svenskar får bo i Norge. Göteborgare får bo i Varberg. Araber får bo i Israel.

Så varför detta islamistiska ramaskri inför judar på ”Västbanken”?

Läs även andra bloggares åsikter om ,

 israel

3 svar på ”Vem är en bosättare?”
  1. Så enkelt är det nog inte, Olof. Denna fråga har sysselsatt många med juridisk bakgrund. Somliga bosättningar äv väl lagliga medan andra kan vara olagliga. Staten får enligt GK inte förflytta befolkning till länder under ockupation. Sedan tvista di lärde om det har ”förflyttats” någon befolkning och om det ockuperade området – VBGR – de facto är ett ”land”, för att bara nämna två punkter. Kanske har folk frivilligt köpt mark och flyttat dit? Strax innan kriget 1967 var ju områdena inte ett etablerat ”land” utan ockuperade delar av Jordanien och Egypten, två stater som senare slutit fred med Israel och som inte ställt krav på att återfå dessa områden. Mycket komplicerat.

    Sedan, Olof, att du ser Israel som en ”krigsmakt” får du tacka kringliggande länder för, dem som gång efter gång startat krig i avsikt att utplåna Israel. Du får tacka terrorgrupperna och dess sponsrare också.

  2. lennart eriksson,

    En bosättare är en som i strid med Genév-konventionen bosätter sig på ockuperad mark. Om Sverige med sin krigsmakt ockuperar Norge så blir de svenskar som under den tiden bosätter sig där bosättare. Skälet är enkel ockupation upphäver nämligen inhemsk lag.

  3. Vad jag kan förstå anser PLO, Hamas, Hezbollah och en andra muslimska militanta fundamentalister, att alla inte är muslimer mäste underordnas muslimerna. De länder som en gång behärskats av arabiska kalifat och Osmanska imperiet betraktas som tillhörigt muslimer för evigt. Exempel på sådana områdenär hela Mellanöstern, delar av Iran och Indien och även Sicilien och delar av Spanien. De regimer som idag styr dessa områden och som inte är islamska fundamentalister är således alla ockupanter.

Kommentarer är stängda.