Det rapporterar UN Watch. Erdogan jämförde även sionismen med antisemitism, fascism och islamofobi. Se här:

Eftersom sionismen är strävan att bygga ett hemland för judarna, en strävan som uppfylldes genom att staten Israel skapades, anser alltså Erdogan, och därmed även rimligen Turkiets statsledning, att Israels existens också är ett brott mot mänskligheten.

Erdogan har kanske tagit intryck av Ilmar Reepalus famösa och skandalösa uttalande: ”Vi accepterar varken sionism eller antisemitism”.

Vilka ”vi” det är som Reepalu menar, förblir oklart. ”Vi” som stöder Israels rätt att existera som judisk stat accepterar emellertid varken Reepalus eller Erdogans uttalanden.

UD borde kalla upp Turkiets ambassadör för skarp protest. Samtidigt kan man passa på att protestera mot Turkiets olagliga ockupation av norra delen av Cypern. Men sannolikheten att detta ska ske är nästan mindre än noll. För Turkiet är ju som bekant Carl Bildts särskilda kelgris. I ett ganska nytt uttalande från utrikesministern heter det att EU har ”behov av en än starkare strategisk relation med Turkiet”. Mot sionismen då, eller?

Här är en intressant analys publicerad på Middle East Forum om Turkiets ambitioner.

Länk: JPost.

Uppdatering 2013-03-01: Jag fick en epost från UN Watch idag, med bl. a. följande innehåll:

• UN Secretary-General Ban Ki-moon said Erdogan’s “hurtful and divisive comments” were “not only wrong” but “contradict the very principles on which the Alliance of Civilizations is based.”

• U.S. Secretary of State John Kerry, now visiting Turkey, condemned the speech at a joint news conference with Foreign Minister Davutoglu, saying, “We not only disagree with it. We found it objectionable.”

• A senior State Department official added that the pattern of Turkish denunciations of Israel was having a “corrosive effect” on American-Turkish relations. “This was particularly offensive, frankly, to call Zionism a crime against humanity,” the official said. A White House spokesman said Erodgan’s remark was “offensive and wrong.”

Så bra då! Men från Bildt har vi ingenting hört …

3 svar på ”Turkiets premiärminister Erdogan säger att sionismen är ”ett brott mot mänskligheten””
  1. ”Samtidigt kan man passa på att protestera mot Turkiets olagliga ockupation av norra delen av Cypern.”

    … och inte minst mot Turkiets rekord i antal arresterade journalister och författare…

Kommentarer är stängda.