Skeppet Estelle är uppbringat av den israeliska flottan och förs nu till Ashdod, Israel helt i enlighet med folkrätten. Sjöblockaden mot Gaza är laglig nämligen och i det läge av konflikt som råder mellan regimen i Gaza och Israel, en stat som regimen i Gaza vill utplåna, har Israel rätt att ingripa även på internationellt vatten, så som nu skett.

Här är en bild på hur Gazas utplåningskrig mot Israel har tagit sig uttryck i år. Femhundra (500) raketer hittills:

Israel svarar visserligen med samma medel, fast då inte genom angrepp på civilbefolkningen i Gaza utan genom att försöka eliminera dem som står för beskjutningen från Gaza, en beskjutning som tvärtom är direkt inriktad mot civilbefolkningen.

Vad Israel har att vänta sig från Gaza är av allt att döma inte mycket gott. Vad Gaza hela tiden får från Israel är däremot väldigt mycket förnödenheter, och jag återger denna bild från igår som ett tecken på detta. Tiotusentals ton:

Gaza tackar för hjälpen genom att anfalla den som hjälper, genom att bita den hand som föder dem.

Kanske bäst som skedde att Estelle inte fick tillfälle att hjälpa Gaza alltså. Logiken är ju tydligen den att om du hjälper Gaza så blir du utsatt för granatattacker. Fast det kanske bara gäller om hjälpen kommer från judarna. Ändå håller judarna på. Inget annat folk skulle troligen ha hjälpt sina dödsfiender så som judarna nu hjälper de palestinska araberna i Gaza.

UD:s presschef Anders Jörle har i DN idag den 20 oktober uttalat sig (länk nedan) angående den last som Estelle förde med sig (ett antal fotbollar mm.). Jag citerar ur DN:

På båten fanns humanitär hjälp och varor, och detta hoppas nu Sverige att de israeliska myndigheterna skickar vidare till sitt tänkta mål.
– Vi förutsätter att den last som finns ombord på fartyget skickas vidare till Gaza. Vi litar på att de hittar ett annat sätt att få de där varorna dit.
Vad händer annars?
– Då får vi påtala det för dem.

Har Jörle inte läst den Israeliska ambassadens pressmeddelande från den 18 oktober som jag återgav i min bloggning igår? Där står uttryckligen följande: ”Varor som inte bryter mot blockadens bestämmelser kommer att bli transporterade till Gaza genom befintliga landkanaler”. Ett glasklart uttalande som du ser. Hjälpen kommer från judarna.

UD behöver alltså inte ”förutsätta” eller ”påtala” något. Sverige behöver inte ”hoppas”. Israel har från början sagt hur det ligger till. Läser inte UD:s presschef den Israeliska ambassadens pressmeddelanden? Inte mycket till presschef i så fall, tror jag.

För övrigt kan man konstatera att regimen i Gaza tidigare år inte varit särskilt intresserad av att ta emot någon hjälp som kommit från Ship to Gaza via Israel. Det rimliga vore därför att UD ”hoppas”, ”förutsätter” och ”påtalar” för Hamas att hjälpen borde tas emot, snarare än att göra ogrundade uttalanden om Israel. Om det nu vore lasten som var det viktiga.

Men det viktiga för Hamas och för Ship to Gaza är inte några fotbollar mer eller mindre; vad de är intresserade av är att sätta press på Israel. Uttalandet från svenska utrikesdepartementets presschef ligger tyvärr väl i linje med detta syfte. Någon press på Hamas från Sveriges regering är det alltså som vanligt inte fråga om.

Befattningen att vara ”presschef” får i och med detta en något sinister klang. Chef för press på vad? Inte på Hamas i alla fall …

Länkar: Expressen, Aftonbladet, SvD, DN, Dagen, Sveriges Radio, IDF, Israel i Sverige.

5 svar på ”Ship to Gaza misslyckades i år också – UD:s presschef pressar Israel”
  1. ”Svensk media slickar Ship to Gaza röv, Pia-Maria Boethius gnäller om ett blåmärke på armen efter att försökt bryta en militär blockad i en pågående konflikt, samt uttrycker den svenska ledningen ”missnöje” över tillfångatagandet av svenskarna. Det som inte nämns av sveriges egna skitpapper, Aftonbladet, Arselhålets allehanda, är att under natten till idag avfyrades över 60 missiler mot Israel ifrån Gaza. Detta skriver ingen svensk media om för att det är endast intressant när man på något vis får skylla på Israel. När man får leva ut sin kliande antisemitism inrullad i ”antisionismens” slöja, då kickar svensk media igång. Då lättas skulden från förintelsen ännu ett litet snäpp då offret åter kan målas som bödeln.”

  2. År 2005 lämnade Israel Gasa för att få fred. Men någon fred bleve det inte, utan så fort Israel lämnade Gasa har tusentals raketer avlossats därifrån och terroriserats Israels civilbefolkning. Varför inte sluta sig fred med Israel och bli självständig stat efter sju år. Som det är idag så har Israel rätt till Gasa, och blockad mot Hamas är inte bara nödvändig utan dessutom laglig.

Kommentarer är stängda.