Den siste juden i Afghanistan heter Zablon Simantov, och har nog sina fel och brister som vi alla. Här är i alla fall en film där han berättar om sig själv, om judarna och synagogan i Kabul. Många judar har lämnat Afghanistan och rest till Israel, tom. hans egen familj. Zablon (Sebulon?) tycks mena, att de som rest, till skillnad från honom själv, inte var tillräckligt modiga för att stanna kvar.

Och visst krävs det mod för att stå upp som jude på många ställen – t. ex. i Malmö och i Kabul. Sebulon visar det modet – precis som många i Malmö.

Här är en film med honom från år 2007:

Heder åt modiga judar!

Samtidigt vet vi att det fanns många fler judar än Sebulon i Afghanistan för inte så länge sedan. Alla dessa har känt sig tvingade att lämna. Men hur många judar kommer att känna sig tvingade att lämna Malmö?

Ingen hoppas jag. Men när man läser detta i Världen Idag den 16 januari 2012 (länk ovan), ja, då börjar man undra:

Världen idag har tidigare berättat om rabbi Shneur Kesselman och de grova trakasserierna mot honom. Få, om ens några, av Malmös judar har liknande erfarenheter, men flera kan berätta om påhopp som har varit nog så obehagliga. En av dem är Barbro Posner.
– Jag var på väg till synagogan under våra helgdagar i höstas när sex unga arabiska killar stod och hängde utanför skolan mitt emot synagogan. En av dem rusade fram med armarna utsträckta, liksom för att skrämma mig. Det var så uppenbart att de ville se mig rädd för att sedan kunna skratta och förlöjliga mig. Men rädd blev jag inte. Däremot rasande, säger hon.
Lika arg blev hon när hon dagen efter den första promenaden läste om den i den stora dagstidningen. Hon hade nämligen blivit intervjuad och då berättat om de sex arabiska grabbarnas påhopp.
– Men i tidningen stod det bara ”en tonårskille”, säger hon.

Att judarna lämnar Malmö, det verkar uppenbart. Läs i Dagen, Skånskan, SvD och Pophöger.

Låt oss hoppas att många judar kan få bo i Malmö, precis som det bor många muslimer där. Motsvarande i Afghanistan. Judar måste få bo varsomhelst precis som alla andra folk. Alla folk måste dessutom få ha sina hemländer oavsett om det är i Israel, Afghanistan eller Sverige. Eller för arabernas del i de många arabstater som omger Israel, den enda judiska staten som är judarnas hemland.

Men tyvärr förnekar många araber och muslimer just judarna just denna rätt att bo i Israel. De förnekar även judarna rätt att bo i muslimska länder såsom Afghanistan. Och även vad det verkar i kristna länder, i demokratiska stater såsom Sverige, särskilt då i Malmö stad.

Det går inte an!

Länk: Daily Mail.