Jag har nu läst lite och tagit del av vad andra läst i massmördare Breiviks ”självständighetsdeklaration”, detta apropå min tidigare fråga om vilken ideologisk etikett som går att fästa på honom – om någon.

Han kallar sig kristen, kulturkonservativ, pro-israel samt är emot särskilt marxister, islam och muslimer, vilka sistnämnda enligt Breivik håller på att med marxisternas stöd ta över västerlandet. Han attackerar då i första hand med dödligt våld det norska socialdemokratiska ungdomsförbundet, ett parti som han utpekar som det huvudskyldiga, i alla fall i Norge. Han gör detta som något slags korsriddare tillhörande en pånyttfödd Tempelherreorden.

Jag vet att man kan och kanske till och med bör vara både kristen, konservativ, israelvän och antimarxist. För i någon mening är jag mer eller mindre allt detta. Men det innebär inte att man därför är eller bör vara en terrorist. Man bör förvisso vara beredd att försvara det man tror på, det må vara Gud, Jesus, Edmund Burke eller Israel. Men att mörda norska ungdomar innebär inget sådant försvar, det innebär tvärtom ett angrepp på det som varje kristen, konservativ, israelvän och antimarxist – jag kunde tillägga liberal – måste stå upp för, nämligen liv: ”Du skall icke dräpa”, frihet: såsom Israels liv och frihet, och varför inte också egendom – det som marxisterna särskilt vänder sig emot, tillsammans med liv och frihet förstås. Sammanfattningsvis utgör allt detta några av kärnpunkterna i den judisk-kristna civilisationen. Allt detta är vad Breivik har angripit, inte försvarat.

Att bryta mot det femte budet, inte en gång utan mer än nittio gånger, är ett avskyvärt brott mot en av denna civilisations viktigaste grundsatser. Det finns inga ”högre” syften som någonsin kan rättfärdiga detta.

Och för att än en gång göra detta alldeles klart: Man måste dra en skiljelinje mellan religionen islam och den politiska ideologin islamism. Det är ideologin och dess anhängare som, i likhet med kommunismen och nazismen, vill behärska världen och tvinga människor till underkastelse. Det är dessa totalitära ideologier som förnekar dem liv och frihet, som inte underkastar sig. Religiösa människors förhållningssätt till sin Gud har inget med detta att göra. Inte heller detta har Breivik förstått.

Så har då Breivik någon ideologi? Ja, av allt att döma, men han använder alldeles vansinniga inhumana, okristliga, odemokratiska, illiberala och kontraproduktiva metoder i denna hans hopplösa ideologiska ”kamp”.

Den verkliga kampen för den judisk-kristna civilisationen kan inte och får inte bedrivas med sådana metoder.

Länkar: DN 1, DN 2, SvD, Sveriges Radio, Dagen, Arieh Fürth.

2 svar på ”Med Anders Behring Breivik som ”vän” behöver man inga fiender”
 1. I manifestet (har inte läst det) har jag hört att han anger socialistiska ledare som inspiratörer, bl a Mao, men även annat om sådana preferenser är visst splittrat. Är inte så smart som vissa tror. Snarare en medioker i teorier intrasslad kopierande gymnasieelev.

  Han är iofs smart i meningen att texten mest är ett hopklipp andras texter och genom att han troligen ljuger om att inte spelat WoW senaste åren för att hinna skriva. (Självklart skulle allt ej kontrollerbart som han påstår kunna vara falskt!)

  Någon körde plagiatprogram på första knappt 50 sidor och påpekade att 97 procent var plagiat, dvs allt utom inte ens 2 sidor.

  ((*) Jo förresten, jag snabbskrollade manifestet. Apropå andel muslimer i den demografiska delen (demografi ägnar han stort utrymme) vet jag inte var han får siffrorna ifrån? Kanske höga estimat utifrån de högsta invandringsnivåer olika länder haft under serare år. Sveriges siffror tycks också höga. 14% år 2030 kan ligga nära sanningen där mitt och andras högsta estimat är 13.5%, men jag lutar åt 12.5%. ”Breiviks” (obs: säkert plagiat) 28% 2050 är 3% och 8% över de högsta estimat jag sett, och hans siffra för 2070 är långt högre än högsta estimat jag sett; nås möjligen om oväntat stor andel muslimer då föder barn som idag de från östafrika invandrade gör. Vid en kombination av fortsatt stor invandring därifrån, blygsam minskning av födelsetal och kanske ökad ”white flight” kan man nog få de estimaten. De är s a s relativt nära (avviker 5% 2050) vad mainstream-demografer har angett, så utesluter inte att något värsta-scenario ger dem.)  Helt apropå, Johan Lundbergs kommentar till hysteriske ord-jonglören och McCarthyisten Lisa Bjurwald (ur Expressens pappersupplaga):

  ”[Lisa Bjurwald noterar] sammstämmighet med en rad svenska ’konseravativa och liberala tyckare’ som riktar kritik mot de tendenser som finns i svensk offentlighet att demonisera debattörer som vil diskutera multikulturalismens avigsidor; den svenska integrationspolitikens problem samt rasism, våldsförhärligande och kvinnoförtryck inom islamistiska grupper. / Hon har förvisso en poäng i att Även Behring Breivik tycks dela ovanstående åsikt. Men den överensstämmelsen ter sig inte mer relevant än att såväl Baader-Meinhof-ligan och svenska socialdemokrater på 70-talet lät sina samhällsanalyser utgå från klassperspektiv.”

  Texten på nätet (annorlunda) här:

  http://www.expressen.se/debatt/1.2509234/bjurwald-blandar-ihop-hogerkorten

  (Inte endast Bjurwald gör det hon gör?)

 2. Många verkar inte ha läst hans manifest. han skriver faktiskt att han skulle vara ”den första att trycka på avtryckaren” om han skulle hitta en ”kulturmarxistisk jude”.

  Han menar att han inte skulle döda denne för att han är jude, utan för att han är kulturmarxist, och stter det som kontrast mot nazisternass rasistiska hat mot judar på etnisk grund.

  Han är absolut ingen judevän. Han anser endast att det är fel att utesluta judar, romer och även nazister (!) från den antimuslimska kampen, och försöker i sitt manifest att uppmana dessa grupper att ansluta sig. Men han tillstår att många judar är ”förespråkare” av multikulturalism och ”kulturell marxism”.

Kommentarer är stängda.