Jerusalem Post återger en del israelfientliga uttalanden av den turkiske premiärministern Erdogan, delvis apropå den israeliska militärens ingripande mot de islamonazister som angrep israeliska soldater i samband med den senaste Ship to Gaza-armadan:

– Washington is not ready to condemn the state terrorism of Israel against Turkey, which means that the USA is supporting international terrorists who killed our citizens in international waters.
– Israel never behaved like a civilized country with Turkey
– Israel must apologize to Turkey and pay compensation. If it does not, it will be doomed to remain isolated in the Middle East

Erdogan kräver alltså att judarna måste be om ursäkt för att de försvarar sig och kallar försvararna för ”internationella terrorister”! Om Israel inte lyder är de ”dömda att förbli isolerade”.

Samtidigt rapporterar YNet att vår utrikesminister Carl Bildt har träffat Syriens diktator Assad som ska ha sagt till Bildt att ”Syria recognizes the existence of the State of Israel, and that he intends to convince Hamas to follow Syria’s example”. Vidare skriver YNet att ”Assad repeatedly mentioned his wish to resume negotiations with Israel through Turkey. Bildt told … that I[n] his opinion, Assad’s intentions were sincere.”

Men Turkiet lär väl inte vara villigt att vara någon förmedlingslänk mellan Syrien och Israel. Israel är ju ett land som enligt den turkiske premiärministern är dömt att vara isolerat så länge det inte underkastar sig hans diktat, vilket Israel inte lär göra.

Och vad är det egentligen Assad säger? Jo, att Syrien erkänner ”existensen av staten Israel”. Men det uttalandet betyder sannolikt inte mycket mer än att Assad inser att en stat Israel faktiskt existerar. Det uttalandet är inte mycket mer värt än om Assad hade erkänt att jorden är rund. Frågan om staten Israel har rätt att existera, inte minst som judisk stat, även för framtiden lämnar han obesvarad.

Hamas har ett svar på den frågan dock. Israel har inte rätt att existera, utan ska bekrigas och utplånas. Det är den organisationens enda syfte. Detta oavsett hur uppriktig Bildt tycker att Assad är i frågan om jorden är rund och om Israel existerar. Hamas har alltså också insett att Israel existerar, för om Israel inte hade existerat hade Hamas inte existerat. Det behöver Assad alltså inte upplysa Hamas om.

Bildt skriver i sin blogg att det finns ”ett och annat uttalande i Ankara som ter sig lite svårt att förklara”. Det är det minsta man kan säga. En förklaring, dock långt ifrån någon ursäkt, kan nog sökas i antisionism, antisemitism, kanske tom. islamonazism. Företeelser som tycks vara närvarande och virulenta såväl i Ankara som Damaskus och inte minst i Gaza.

2 svar på ”Bildt, Assad och Erdogan spekulerar”
  1. […] Bildt är som han är och vill bli allt mer lik Turkiet, d.v.s. komma allt närmare islamiststaterna. Han var just och pussade Assad i Syrien, av alla ställen, och bedyrade sin trohet. Träffade han Hamas där också? Assad hade sagt. “Syrien erkänner existensen av Israel” – och kan kanske få Hamas att göra sammalunda. Va katten – de må väl veta att de skjuter på någon! Syrien var på Golanhöjderna fram till 1967 och satt och sköt prick på varenda jude de såg nedanför, Hamas har sänt 43§ raketer/granater efter stilleståndet,  ca 10000 före – och nu vill Syrien fortsätta efter det att Israel rensade bort ohyran. De vill ingalunda ha fred, bara ha tillbaks sin raketramp. Det är knappast samma sak som att acceptera dess existens som något de inte kan skjuta bort, och sluta skjuta eller förbereda sej för det. De har så otroligt många andra saker att göra för sina medborgare! Bloggar: SapereAude! […]

Kommentarer är stängda.