Det tycks finnas flera versioner av Lars Vilks vision av profeten Mohammed som hund. Här är en:

Hund-Mohammed

Det har genom tiderna också funnits andra visioner av olika förkunnare och folkslag. T. ex. denna, som kallas Piss Christ:

Piss-Christ

Och judarna har ju också utsatts för diverse ”visioner”, tyvärr ännu i denna dag. Här är en:

Der ewige Jude

Då frågar man sig: Har upphovsmannen till den starkt antisemitiska nidbilden av ”den evige juden” utsatts för mordhot av judar? Såvitt känt icke.

Har upphovsmannen till nidbilden av Jesus utsatts för mordhot av kristna? Såvitt känt icke.

Har upphovsmannen till nidbilden av Mohammed utsatts för mordhot av muslimer? Ja i högsta grad!

Vi har ju läst om ”Jihad Jane”, en kvinna av amerikansk extraktion, som tydligen föresatt sig att antingen göra slut på Lars Vilks eller också på sig själv om hon skulle misslyckas i sin strävan att förgöra Vilks, upphovsmannen till bilden på Mohammed.

Många media skriver om detta, och jag brukar ju förmedla länkar, men som det hette förr: ”känd sak är så god som vittnad”.

Nå, hur står det då till med ödmjukhet och tolerans inom de judiska, kristna och muslimska kretsarna? Det är nog olika beroende på vem man frågar, men om man betraktar dagsläget med avseende på hur pass hotad Lars Vilks är, och av vilka, måste man tyvärr konstatera att de mest intoleranta, de mest högmodiga, ja de är i alla fall just nu muslimer. Inte alla muslimer förvisso utan sannolikt bara ett fåtal. De, nämligen, som kallas islamister.

Och det behövs bara en – säger en – sådan högmodig intolerant muslimsk islamist för att döda Lars Vilks – eller för den delen vem som helst som vågar utmana islamismen.

Lars Vilks han har beväpnat sig med en yxa till sitt försvar. Men som SvD skriver i en ledare idag så kan hans försvar inte bara vara en yxa. Så här skriver SvD:

Lars Vilks har rätten att utöva sin konstnärliga gärning efter eget sinne, och tidningar ska vara fria att återge hans bilder i enlighet med vår tryckfrihetstradition. Svenska politiker ska stå upp för dessa kärnvärderingar, och polisväsendet ska vara så väl rustat att det kan garantera envar sagda friheter. Så långt är allt enkelt.

Men hotet mot yttrandefriheten kommer inte bara från religiöst motiverade våldsverkare som är beredda att bryta mot varje lag och etisk regel. Angreppen sker också inom lagen, av konstitutionellt inriktade påtryckningsgrupper, inte sällan med argument hämtade just från den rättstradition de syftar till att krossa.

Så ligger det till. – En ”påtryckning” står Andreas Malm för i Aftonbladet: ”hundra hot mot yttrandefriheten ursäktar inte Lars Vilks syn på muslimer”.

Men varför ska vi då ursäkta den syn på Jesus och på judarna som bilderna ovan ger uttryck för? Ingen har ju mordhotats för dessa bilder …

11 svar på ”Till stöd för Lars Vilks”
  1. Skord, detta har redan påpekats i tidigare kommentarer till denna bloggning. Du kanske borde kolla upp tidigare kommentarer innan du skriver något i stället för att slå in öppna dörrar. Jag erkänner, jag hade fel!

 1. Dear sirs..

  Please pay attention ; a flower seed never grows in a dynamite earth (Islam )

  1- More than 1/2 of muslims people in all muslims countries in the world who are woemen they have not any kinds of human rights at all and they must keeps in a bag…like afghanis..allso Hijab itself only comes by prophet mohammad…

  2-Most of Koran verses are.. order to kill ,rape, plunder, who that are not muslims….

  3-By order of prophet Mohammad emam Ali ( shieans first Emam and one of his head comondor ) he killed 700 jews men in a day from a tribe Bani Ghorizeh in Madineh before Mohammad took power.. and they took theirs woemen (it is called; kniz ;or slaves woemen) and allso pludered all they had as they used to do… it is called Jihad…..

  4- Mohammad he had 11 wieves when he died and more when he lived… he liked mostly, power ,woemen and Gold…it was called ..( Dinar and Derham,or gold and silver coins ).. and later during about 7 centuries arabic empire ( Soltans ) pludered all defeated coutries from Persian to south of Spain..until about 1100 years AC… the arabic empire become deafeated (dead ) by Holako a Moghol khan who was secularist..

  5- As Koran all who are not muslims must be killed by a muslim ..what is happened /done by muslims in Pakistan Iraq ,Iran and Afghanestan Somaly, Sudan and most of islamic countries…..Att:, the massacer with happened in Morako in nearest years in a chuch by muslims who they killed many inosence jews and…. 9/11….it is allso Jihad…

  6- After and during Mohammad prophetship muslims did about 40 great wars from Iran till Spain and killed many handred thousands inosance people… a handfull of these wars is happened between arabic muslims and none muslims in Saudi Arabian before Mohammad took power…aimed only to plunder all they had and it countinues now..it is Jihad too…

  7-In islam all types of arts and siences, mathematic and astronomy,mostly philosophy are tabu and allso to be in love is tabu (Haram ) you can see a TV repotage done by BBC in Afghanestan named :the dancing boys :or Bache bazy ( to be in love and having sex with young kids)…….Att: from mohammad untill Pahlavi kingdoom about 1500 years all persian writters and peots described ;the Love ; ,to be in love only with kids not with woemen…

  8-There have never ever been a scientist from islam ( exp a few from persian who been against islam ) who become well known untill now..

  9-All Jews people who are islams oldest enemies from prophet Mohammad time,.. due to islam theirs blood are dirthy and they must be killed by muslims ,….just now we know surely dureing this century most of Nobel prices are given to jews scientists,…….
  if we think deeply.. most of artists and scientists from 13 century untill now they have been jews…do we know any from islam ?
  if one ? he/she should not be muslim, because its tabu in islam..
  During the begining of islam ,when muslims by leadership of Omar and later ,when muslims defeated a country they burned
  all books witch they found, by the idealogy that ..any book may be similair.. or against Koran so it must be destroyed, as they did and must do it now by islamic rules…. 2 very famous libraries in Persia and Egept burned with many books from the old
  greece time wrotten by Plutonium,Socrates and more

  10-Just now there are 1,100,000,000 muslims living under horrible facshistic dicratorship goverments( rubbers ) in all over the world and mostly very misrables…from Indonesi to Morako…the worst is accpated Iran, and… Pakistan Afghanestan, south kina, a part of india south east Asia islamic countries.. ,all african muslims coutries..

  10-As a very famous persian writter/historian Tabary in his very famous book the history of Tabary translated by Balamy witch was written nearly 150 years after Mohammad… ,the man who wrote Korans verses for Mohammad ,he became suspicious
  and curious and told Mohammad ,:Koran is not comeing by God ?? but your are telling me… Mohammad become angry and will kill him, he escaped to Othman and Mohammad could not kill him but, later he became killed in the war of Badr..

  11- During the years 1992-1994 in (serb,corate,bosni,) the christians gott revange from muslims for the massacers witch Turkish muslims had done under othmans time 200 years ago.. it is called now Balcan crises!
  these are a few of islam..
  12-In islam none muslims rubbery is allowed and it is called Ghanimat,defeated men must be killed and their young kids
  must be takean as slave and all they have must be taken by muslim.

  enligt Koranen alla judar är apar och kristna är gris …visste ni om detta detta är muslimens mentalitet …

  v g o observera att:
  Det inte finns några bra muslimer eller dålig muslimer, islam är en sjukdom som hotar hela världen och dess civilisation.
  En muslim vem som befinner sig i Sverige har mentalitet att han är berättigad för att råna, plundra , våld ta , svenskarna och detta är en muslims uppfattning från de som inte är muslimer. alltså det inte spelar någon roll om muslimen finns i Sverige eller i ett annat land..

  Moamer Ghazafi Lybian galen diktator ,sade vi behöver inte ha atom bomb för att vårt folk skall sprida sig i hela världen och den är en riktig atom bomb..??
  Sverige är ett religion fritt land och muslimer kan utöva sina religion i Sverige och etablera muskee i landet ..men kan svenskar ha en ena kyrka i muslimska länder ?? och utöva sina religion där ?
  Jag uppmärksamma vederbörande myndigheter om sjukdomen som kallas Islam..

  MVH

 2. I just want to give you my support Lars. Keep going! You are doing something VERY importent.

 3. Ja, judarna HAR utsatts för detta, men utsätts inte längre för det. Om Lars Vilks verkligen skulle vilja testa konstens gränser skulle han gjort en karikatyr, som den som publicerats på min blogg.

 4. ”Då frågar man sig: Har upphovsmannen till den starkt antisemitiska nidbilden av ”den evige juden” utsatts för mordhot av judar?”

  Antagligen.

  ”Har upphovsmannen till nidbilden av Jesus utsatts för mordhot av kristna? Såvitt känt icke.”

  Första träffen på google: ”He has received death threats and hate mail and has lost grants on the one hand, and on the other has enjoyed dozens of laudatory articles and a sizeable hike in his prices.”

  Och för två år sedan så hotades Correns chefsredaktör till livet av kristna p.g.a. publikationen av en punkposter: http://www.corren.se/asikter/olas-kronika/?articleId=4155887

  Tycker det är lite löjligt att debatten kommit att handla om yttrandefriheten. Det finns inte i Sverige någon politisk eller religiös gruppering av minsta betydelse som inte står bakom yttrandefriheten. T.o.m. nazister backar upp yttrandefriheten numera, den har antagligen stöd från 99,999% av Sveriges befolkning.

  Om man ska försvara idioter bara för att de yttrar sig (och därmed nyttjar yttrandefriheten) så kan man väl lika gärna försvara ex. Muhammed Omar? Visst, karln är antisemit men han använder sig ju av yttrandefriheten och provocerar så varför inte även sätta honom på pedistal?

  Den här skräcken för muslimer börjar bli löjlig. Visst, det finns tokiga islamister som vill döda alla som förolämpar profeten osv. men om man ser till debatten i Europa i dag så verkar det som om dessa skägg som knullar getter bakom någon moské i Balochistan skulle vara något slags jättelikt hot mot vår frihet, demokrati och alla våra värderingar. Jag träffar muslimer varje dag och de har lika lite till övers för fanatiker som alla andra. Men om man till skillnad från mig själv skulle bo i en del av Sverige där det knappt finns några muslimer och bara läser bloggar och tidningen så skulle man få bilden att varannan muslim är en farlig fundamentalist och har man den bilden så blir man själv just en farlig fundamentalist. Folket som stödde nazisterna i Tyskland trodde antagligen att judar verkligen var ett hot mot deras sätt att leva.

  Man ska självklart kritisera islam och alla andra religioner, men då måste man emellanåt också visa på att de flesta muslimer är som du o jag. Alltså, när kristna idioter mordhotar chefsredaktörer p.g.a. en bild så tänker vanligt folk ”vilka idioter” men eftersom de känner 100 kristna som är ungefär som de själva så blir det ingen grej av det. Men vanliga svenskar känner inga muslimer, men de vet att vi har soldater som krigar mot sådana där muslimer i Afghanistan för att några andra muslimer hade kört ett flygplan in i WTC o att det visst finns muslimer som tvingar sina kvinnor att bära burka osv. för det är ungefär det man hör om muslimer. Då får man en jävligt cp bild och då kan det bli farligt. Det är vårt ansvar att vara nyanserade och faktiskt våga kritisera personer som ex. Lars Vilks. Att ifrågasätta hans provokationer är inte samma sak som att ifrågasätta hans rätt att göra dem…

 5. LÄS VAD GUDMUNDSSON SKRIVER PÅ http://gudmundson.blogspot.com/2010/03/islamister-infilterade-brittiska-labour.html ELLER gå direkt till: I Storbritannien har Channel 4 avslöjat *islamistinfiltration i Labourparty och *hatpredikan i Green Lane Mosque, Birmingham. TV-repotagen har fullt förståerligt väckt stort uppseende bland britter. Hur ser det ut i svenska riksdagspartier (se exempel ovan) och vad predikas i svenska moskéer?
  – Ny islamistgrupp infiltrerar Labourpartiet (50 min) – http://en.sevenload.com/videos/3DoEQKD-Dispatches-britains-islamic-republic
  – Hatpredikan i Green Lane Mosque i brittiska Birmingham – http://en.sevenload.com/videos/Z4ijexT-Undercover-mosque

  Visst skulle vi vilja ha kommentarer från den svenska falangen, men viktigt är också avslöjandet som Mahmood Fahmi (M) bjöd Expressen och läsarna på http://www.expressen.se/Nyheter/1.1913341/riksdagsledamoter-om-lars-vilks
  ”Det låter om Sverige inte har något intresse för att skydda sina internationella intressen. Med detta menar jag att svensk yttrandefrihet håller på att knäcka sin egen utrikespolitiska agenda genom att förlora den kognitiva aspekten när det gäller kontakten med andra människor. Sedan berövar vi oss själva ett mandat i muslimska länder.
  – Det låter mäkligt att en grupp terrorister utmanar Sveriges yttrandefrihet. I Sverige ser vi på yttrandefrihet med blåögon, vilket ger en bra ursäkt för Al- Qaida att genom små grupper planera för att slå svenska medborgare. ”

  — Att en riksdagsman inte förstår och försvarar yttrandefrihetens centrala betydelse i svensk demokrati är naturligtvis en skandal! Detta tillhör ju det mest elementära! Ändå finns han i Sveriges Riksdag och representerar REGERINGSPARTIET… Hur kommer det sig Fredrik Reinfeldt? Tyvärr dras alla riksdagspartier med motsvarande figurer och problem.

 6. Det börjar bli löjligt. Jag är muslim och jag bryr mig inte ett dugg om pajasen Vilks så kallade ”konst”. Rondellhunden, precis som judebilden är löjlig men att ens tanke tanken på att mordhota eller på något sätt ens hindra honom från att fortsätta är väldigt främmande för mig, min familj och alla min muslimska vänner. Så snälla, dra inte alla över en kant som alla andra.

Kommentarer är stängda.