Det tycker i alla fall Fredrick Federley (c) i en Brännpunktsartikel i SvD för några dagar sedan.

Orsaken till att Federley tyckte så var Reepalus tidigare märkliga uttalanden om antisemitism och sionism (två företeelser som Reepalu tyckte lika illa om), om att judar i Sverige borde ta avstånd från Israels politik (precis som om t. ex. iranier i Sverige kanske borde ta avstånd från Irans politik – annars har de sig själva att skylla om någon tycker illa vara?) och om angrepp på judar i Malmö, som enligt Reepalu i Sunday Telegraph inte alls ägt rum(!) – detta trots att polisstatistik talar ett helt annat språk.

Ilmar ReepaluReepalu avfärdade Federleys Brännpunktsartikel på följande arroganta sätt: ”Vem är Fredrick Federley? Är det han som uppträdde som transvestit häromdagen, han hette något kvinnonamn väl?” (Källa: Sydsvenskan.)

Svante Weyler menade i Godmorgon, Världen! i söndags att om Reepalu hade gjort motsvarande uttalanden om sionism och om judar i Tyskland hade han inte ens fått fem minuter på sig att packa ihop och avgå.

Chefredaktören för Judisk Krönika, Jackie Jakubowski, tycker i Aftonbladet att Reepalu är en skam för sitt parti. Mona Sahlin säger att en del av Reepalus uttalande var ”olyckliga”.

Per Gudmundsson sammanfattar bra på ledarbloggen i SvD.

Denne socialdemokratiske bloggare uttalar dock stöd för Reepalu, samtidigt som han återger en utskrift av vad Weyler sade. Även företrädare för fd. KPML(r) stödjer honom.

Men nu överväger Reepalu – antagligen i ren desperation – enligt SvD att anmäla Weyler för ”ärekränkning”.

Något sådant brott finns knappt, dock. Vad som finns är brottet ”förtal”. Men å andra sidan kunde någon kanske överväga att anmäla Reepalu för brottet hets mot folkgrupp. För även om Reepalu numera påstår att han ångrat sig, så jämställde han ändå sionism med antisemitism, och gav därmed uttryck för uppfattningen att just judarna – av alla folk – inte hade rätt till en egen stat. Eftersom han visat ånger kanske en domstol kunde gå med på viss strafflindring. Men det är också allt.

Nästa steg blir för Malmö kommun att överväga om man kan behålla en tjänsteman, politiskt utsedd visserligen, som påstått att just den judiska staten Israel – och ingen annan stat – är en ytterlighet ”som sätter sig över andra grupper och anser att de är mindre värda” och anser att judarna i hans stad Malmö borde ta avstånd från den politik som den stat för, som Reepalu ansåg inte ha rätt att existera – innan han ångrade sig alltså? Det är ungefär som att hävda att Norge inte har rätt att existera och tycka att norrmännen i Malmö borde ta avstånd från Norges politik. Tom. Mona har ju sagt att hans uttalanden var ”olyckliga”. Det är det minsta man kan säga.

Reepalu är inte bara, som Jakubowski menar, en skam för sitt parti: han är tillika en skam såväl för Malmö som för hela Sverige.

Avgå Reepalu!

9 svar på ”Avgå Reepalu!”
 1. Reepalu kommer stanna och kommer får bara mer beundrare och röster.
  Han är ”riktigt hjälte” som vågar bla bla bla
  Sverige har passerad inte återvänd punkten .
  Det är absolut legalt idag i Sverige 100% sturmerska artiklar i centrala tidningar.
  Det är legalt för toppolitiker synas under hamas och hezbollah flaggor på demonstrationer.
  Det är legalt för toppolitiker använda Israel som vallfläsk i debatter.
  Antisemitisk propaganda är daglig verkligheten i centrala press i Sverige.
  Därför Reepalu kommer bara vinna röster.
  Liknande problem kommer snart får Armener, Kurder, Iranier som kämpar mot totalitär diktatur.

 2. Jag besökte igår checkpointen Nahal Oz, där Israel släpper igenom alla de förnödenheter Gazaborna behöver. Mitt ärende var att hjälpa till att lämna över gåvor från svenska och norska Israel-vänner till de soldater som bemannar posten, och för att berätta för dem att det faktiskt finns svenskar och norrmän som ber för dem och stödjer dem.

  När vice plutonchefen på platsen fick veta att vi var svenskar frågade han om vi kom från ”Malmo” och om vi kände ”the mayor of Malmo”, som han läst om i tidningarna…

  Reepalu skämmer ut Sverige, och därmed svenskar, i allt större delar av världen! Reepalus åsikter borde vara oförenliga med vad en företrädare för ett svesnkt parti borde kunna framföra.

  Avgå Reepalu! NU!!!

 3. Reepalu är falskheten personifierad – alla lögner han sprider omkring sig blir hans fall.

 4. Reepalu har inte gjort sitt jobb, dvs skapa ett tryggt och säkert Malmö för ALLA som bor där. Snarare har han hetsat folket mot judarna och till en sån hög grad att judar valt att flytta. Han borde avsättas och bli åtalad för hets mot folkgrupp.

 5. har han ångrat sig eller endast gjort en pudel?

  dessutom brukar politiker omtolka sina utsagor.

  t ex LOVADES att kärnkraften i sverige skulle vara avveklad 2010.

 6. Bra att veta att högern och judarna inte har något problem med att hota andra till livet. Men blir de själva trampade på tårna så ropar de folkmord direkt. Haha.

 7. Ilmar Reepalu bör avgå med omedlebar verkan. Han är en belastning för sitt parti. En röstskurk som kallt räknar röster 70.000 arabiska röster mot 700 till 3000 ( beror på hur många som har flyttat under det a debatten har pågått) Står Socialdemokraterna bakom denna kalla röstberäkning?? Svara !
  Villken sorts parti är S idag?
  Ingrid

 8. JAG FÖRSTÅR INTE! -Vad är det som ni förvånas över? -Att malmöbor angriper judarna. Men detta är ju helt i linje med Reepalus beteende att benämna Malmö kommun för Malmö STAD.
  Ni vet som vi svenska folk har kommit överens om, stadgat i lag, att alla våra kommuner Sverige runt benämns just KOMMUN. Inte minst på att kommun ju innefattar både tät-/stads boende invånare och landsbygdsboende.
  .
  Att Reepalu hävdar, att Malmö stadsinvånare är nått finare människor än andra; landsbygdsboende. Med att man ju inte kan benämna landsbyggd för stad.
  Att Reepalu jobbar på att skilja på oss människor, ni vet som det gick till i förra seklets början. Alltså visst finns också våra städer, med deras gator, höga hus och dålig luft, där samhällsgemenskapen av invånarna i kommunområdet benämns KOMMUN. Och jag hävdar inte att denna så kallade kommunreformen från 1967, är det bästa för all framtid. Att jag idag ser att, möjligen bör denna kommunreformen revideras något. Att vi svenska folk diskuterar sakerna och röstar. –Men inte att en revidering skall köras med våld och terror, som, bland andra, Illmar Reepalu pysslar med.

Kommentarer är stängda.