Det rapporterar Reuters och Ekot (Cecilia Uddén). En israelisk överste har dessutom förflyttats.

Orsaken anges vara, att generalen och översten hade överskridit ”their authority in a manner that jeopardized the lives of others”, nämligen, som jag förstår det, genom att tillåta att fosforbomber avskjutits ”in violation of the rules of engagement prohibiting use of such artillery near populated areas.”

Och så är det ju: ”Israel” gör inte alltid allting rätt. Men staten Israel är en rättsstat som ser till att de israeler som gör fel får reprimander, tillrättavisas och bestraffas. Som i detta fall.

Vad gör Hamas?

Ja, enligt länken från Ekot, så hävdar Hamas, att

de raketer från Gaza som träffade israeliska civilpersoner, hade avfyrats av misstag. Det har tillbakavisats som ren lögn av såväl Israel som människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Men inte kan väl tusentals raketer ha avfyrats av misstag? 2 048 raketer och granater bara under år 2008?

Nej, under det att Israel på nytt visar sig vara en rättsstat, som går till rätta med dem som gör fel, visar sig Hamas-regimen i Gaza på nytt vara – endast lögnare.

Uppdatering 2010-02-04: Enligt SvD idag var det inte för fosforbombning utan för artilleribeskjutning i tättbebyggt område som man ingripit mot generalen och översten.

14 svar på ”Israelisk general har fått en reprimand för fosforbombning under Gaza-kriget”
 1. Jag förstår inte hur personer som arthur kan hålla på med att skriva sådan uttrycklig nonsens. Vem som helst, som du gör, kan bara säga vad som helst bara för att det passar din ideologiska syften, Du verkar strunta totalt i om det du säger är korrekt eller ej (i detta fall ren lögn). Detta är inget annat än propaganda i sin värsta ignoranta, genomskinliga och patetiska form. Du borde skämmas för dina uttalanden som enbart tjänar till att vilseleda, eller är det så att du är så indoktrinerad eller enkelspårigt korkad att du verkligen tror på de lögner du skriver?

  Vad säger du om dessa filmupptagning? Det skulle inte förvåna mig om du skulle hävda att det är fingerat.

  http://www.guardian.co.uk/world/video/2009/jan/19/gaza-phosphorus-victim

  http://www.guardian.co.uk/world/video/2009/jan/16/gaza-israel-khan-yunis-white-phosphorus

  Matte, jag vet inte vad du menar med: 2. Att ha palestinska grupper som källa i en konflikt där palestiner är ena parten är inte det minsta trovärdigt.

  De källor jag citerade är BBC och Time Magazine. Dessa är uppenbarligen inga Palestinska källor. Om du vill kan jag även citera Israeliska källor som är kritiska till den Israeliska invasionen.

  Vad gäller Gaza, så är det korrekt att det inte är ockuperat. En blockad är dock en form av maktutövning som liknar en ockupation, då man har indirekt kontroll över människors öde inom ett visst territorium och i detta fall utövar kollektiv bestraffning gentemot mer än 1.5 miljoner människor och sätter restriktioner vad gäller Palestiniers möjligheter att leva ett drägligt liv enligt sina grundläggande rättigheter.

  Hamas, som för övrigt betyder Islamic Resistance Movement, vilket namnet i sig uttrycker ett motstånd till pågående Israelisk expansion, har uttryckligen uppgivit att de är beredda att förhandla med Israel om Israel är seriösa vad gäller att acceptera en Palestinsk stat och acceptera en två stats lösning enligt det internationella samfundets principer och internationell lag. Dessa principer bygger på en tvåstats lösning enligt gränserna före 1967, samt att Palestinska flyktingar ska få återvända till de områden de ursprungligen kommer från.

  För övrigt är Hamas, vare sig man gillar dem eller inte, ett demokratiskt valt parti av de Palestinska folket, sedan 2006 och det enda parti i Arabvärlden som är folkvalt. Att man valt att stödja Hamas bör vara ett tydligt tecken på att Palestininernas situation är ohållbar, samt att de uppfattar det som att Hamas idag är företrädare för deras intressen mer än PLO.

  Slutligen tycker jag det är bra att ett sådant här forum existerar och ett bra initiativ av forumets grundare, då läsare kan se hur man resonerar från ett pro-Israeliskt perspektiv, dock är det beklagligt att det förekomer mycket förvrängningar av fakta här.

 2. Eftersom Israel aldrig varit i besittning av några fosforbomber så måste rapporten vara falsk. Krigsmaterielmarknaden är rimligt spårbar och rapporteringen från Israel är genomgående skev med föra intresse för fakta.

  Israel har använt andra brandstridsmedel, senast för mer än 40 år sedan. Valet är att frångå sådana är i huvudsak taktiskt. Bilderna som svensk media trumpetade ut som bilder av fosforbomber visade tydligt M825, en amerikansk rökgranat som skyddar mot pv-robotar styrda med IR-laser. Det är känt att både Hamas och Hezbollah fått sådana robotar från Iran.

  Jag antar att det är denna granats innehåll av fosforhaltiga filtklumpar som ger svenska journalister inspiration till att fabulera ihop fosforbomberna.

 3. 1. Gaza är inte ockuperat! Och om du kallar blockaden för en ockupation så så är Egypten lika skyldiga på den punkten.
  2. Att ha palestinska grupper som källa i en konflikt där palestiner är ena parten är inte det minsta trovärdigt.
  3. Hamas finns för att den judiska staten finns och deras syfte är att utplåna den, det har inget med den sk ockupationen att göra. Det var krig före den sk ockupationen och det kommer inte bli fred om den skulle försvinna pga grupper som Hamas.

 4. Problemet här är inte bara Hamas. Om du tror det har du verkligen gjort det enkelt för dig själv genom att enbart hitta en förklaring till ett stort strukturellt problem. Bland huvudproblemen är ockupationen av både Gaza och Västbanken, vilka båda är illegala enligt internationell lag. Detta är en stor orsak till varför Hamas ens finns idag. Skulle du kunna verifiera att Hamas har haft sina högkvarter i källarna av sjukhus? Det vore intressant om du kunde hitta en trovärdig källa till detta. Så enligt detta argument är det då rättfärdigt att bomba sjukhus? Det är enligt många pålitliga nyhetsrapporteringar ett faktum att Israel infört blockader gentemot Palestina. Jag förstår inte varför du tror att detta är ”skitprat”. Utöver detta finns det ingen ursäkt att försvara en illegal ockupation och fortsatt utbyggnad av bosättningar, samt demolering av Palestinska bostäder, på redan ockuperad mark. Även om det nu var så som du tror dig veta, att vit fosfor användes endast en liten del, så är det oförsvarbart att någon ska dödas eller skadas av sådant.

 5. Terry: Allt du nämnde skulle ha undvikits om Hamas slutade attackera Israel och erkände Israel istället så man kunde gå vidare. Att sjukhus och skolor träffats beror på att Hamas beskjutit Israel därifrån samt haft sina högkvarter i källaren i dessa fastigheter.(strider mot alla krigsregler) Ansvaret för skadade och dödade är Hamas. Det låter på dig som att Israel bara använt fosfor som vapen när det i själva verket var en väldigt liten det och som berodde på en persons fel. Att palestinerna beskjutit civila israeler i 8 år är tydligen ointressant. Att Israel inte släpper in förnödenheter är rent skitprat samt att Israel är den enda armeén i världen som ringer till folk samt släpper ner tusentals med flygblad för att varna folk säger en del också. Ni är verkligen duktiga på att ta saker ur sitt sammanhang.

 6. Konsekvensen av Israels attack i slutet av 2008 och början av 2009, som totalt pågick i tre veckor var att mer än 1300 Palestinier dödades och att 50.000 Palestinska hem blev ödelagda och förstörda. Återuppbyggnaded har varit belagd med problem eftersom Palestinier och biståndsorganisationer har rapporterat att finansiell hjälp och förnödenheter har nekats tillträde genom israeliska blockader. Detta leder till att Palestinier har blivit ändå mer desperata och utsatta och därför har en tendens att ansluta sig till mer extrema grupperingar. Enligt en talesman för UNRWA (United Nations Relief and Works Agency) blev bostäderna i Gaza bombarderade till att enbart skräp och lera existerade. Just lera är vad invånarna nu är tvungna att bygga sina bostäder med, enligt UNRWA.

  Med andra ord var detta inget krig som en person med fundamentala humanistiska värderingar kan stödja. Hypotetiskt, hur många Palestinier dog som inte tillhör Hamas? Skillnaden mellan Israels moderna vapenarsenal och Palestiniernas (läs Hamas) är enorm.
  Vit fosfor ger enorma medicinska skador och bidrar till mänsklig förödelse om populationer utsätts för detta.

  Vidare, har Israel uppgivit att de använde vit fosfor lagligt för rökridåer och att deras militär har försökt undvika onödiga dödstal bland Palestinier (dock fortfarande 1300 människor mördade). Samtidigt har Human Rights Watch, som har funnits på plats, angivit att Israels användning av vit fosfor var olaglig och den israeliska militären kontinuerligt avfyrade fosfor bomber över bosättningar. En följd av detta enligt Human Rights Watch var att civila dödades och skadades, byggnader och infrastruktur förstördes, inklusive ett sjukhus, en marknad, samt ett förnödenhetslager. Fred Abrahams från Human Rigths Watch, som var medskrivare till organisationens rapport sade att vit fosfor inte enbart användes som rökridåer, utan att vit fosfor om och om igen bombades över tät bebodda områden, trots att åtgärden inte understödde trupper, och att man kunde ha änvänt mindre farliga alternativ som också fanns tillhanda, om det nu enbart gällde rökridåer. Som en konsekvens av attackerna med vit fosfor dog och skadades Palestinska civila på ett sätt som inte var nödvändigt, enligt Fred Abrahams.

  Källor: http://www.time.com/time/world/article/0,8599,1950180,00.html
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/7964057.stm

 7. Hur man än vrider och vänder på det och tjatet om vilka vapen som används så skulle detta krig inte ha inträffat om Hamas slutat beskjuta ”civila mål” i Israel. Ansvaret för alla människor som dödats, israeliska och palestinska ligger hos Hamas.

  Tror inte människor som är döda bryr sig om de dödats av ett lagligt eller icke lagligt vapen.

 8. Israeliska trupper har alltså skjutit rök för att begränsa motståndarens insyn. Det är ett normalt förfaringssätt, inte minst vid strid i bebyggelse men massmedia har alltså vinklat det så att israelerna med berått mod använder ”fosforbomber” mot civilbefolkningen.
  Förmodligen har det skjutits rökgranater så att civila skadats och det är illa men i en stridsmiljö där man inte genomfört en s k markstridsutrymning är sådant tyvärr att räkna med.
  Mycket av ansvaret måste läggas på Hamas men det verkar som om varje dödad eller skadad civilperson är en seger i propagandakriget, vilket är minst sagt cyniskt resonerat.

 9. Vad är en fosforbomb? Är det möjligen rökgranater som avses?
  Den svenska militären har rökgranater, bl a till granatgeväret, som innehåller fosfor och som vid detonation sprider fosforstänk vida omkring. Är det sådana som man menar eller är det något slags nytt fosforvapen?
  Rökgranaten ger ett momentant skydd men risken är stor att den som är för nära får fosforstänk på sig.
  Utan att veta exakt hur israeliska soldater använt den skyddande röken från t ex artilleri, så är det fullt möjligt att civila drabbats av fosforstänk men i svensk nyhetsrapportering antyds att israeliska soldater regelmässigt har använt rökgranater mot kvinnor och barn, vilket jag har svårt att tro på.

  1. Det är som jag förstått saken är det just rökgranater med vit fosfor som använts. Se t. ex. denna min bloggning, med en länk till en film där svenska militären spränger sådan granat.

   Jag tror inte heller att Israel avsiktligen kastat/skjutit sådana granater för att skada civilbefolkningen, men risken finns att de använts ovarsamt, och det är väl sannolikt därför som generalen fick sin reprimand.

 10. Jag hörde om en liten flicka i Gaza som hade träffats av en liten bit vit fosfor. Det brände hål genom hennes huvud. Bara ett exempel på alla barn som dödades av den Israeliska armén i Gaza.

  Men användandet av vit fosfor mot oskyldiga barn får nog anses vara något av det vidrigaste man kan tänka sig. Även när det gäller arabiska barn, eller håller du inte med mig där?

  Och ”straffet” för detta blir en skriftlig reprimand. Förstår du inte hur det låter? Det låter som ett hån, och ett internt skämt. Det betyder ingenting.

  Och nej, jag är inte anti-semit.

  1. David, jag tror att om Hamas hade fosforbomber så skulle de inte tveka att använda dem mot oskyldiga israeliska barn helt urskillningslöst. Och Hamas kommer aldrig att straffa dem som använt sådana bomber på sådant sätt, vare sig genom reprimander eller på annat sätt. För dem gäller istället som du ser i bloggningen förnekelse. Men enligt Hamas stadga ska judarna dödas, och om det sker genom fosforbomber eller på annat sätt är nog ganska egalt för dem. Under det att Israel alltså ger reprimander till dem som använt fosforbomber mot arabiska barn, är jag övertygad om att Hamas tvärtom skulle applådera de Hamas-terrorister som använde fosforbomber mot judiska barn.

 11. Ska bli intressant att läsa om detta bland de bloggar som hävdade att ingen fosforbombning förekom alls.

  Här anser jag att Sapere Aude är ett föredöme som vågar ta upp nyheten, få andra gör det.

  Nu är det bara resten kvar 😉
  Men det är en senare diskussion, idag applåderar jag.

  1. Tack Scaber! Jag tror iofs. att ”Israel” oftare gör mer rätt än fel, åtminstone i jämförelse med Hamas där det omvända gäller. Men jag inser naturligtvis att även ”Israel”, eller rättare enskilda israeler är felbara, och det måste man kunna erkänna. För Hamas gäller tyvärr att hela Hamas är fel, gör fel och har fel, eftersom de endast syftar till att utplåna hela Israel. Detta faktum är det tyvärr alltför få som erkänner.

Kommentarer är stängda.