Svenska Dagbladets ledarblogg återger Franz T Cohns anförande i Stockholms Synagoga igår i anledning av årsdagen för Kristallnatten, den dag – eller snarare natt mellan den 9 och 10 november år 1938 – då de tyska nazisterna bland annat ägnade sig åt att bränna ned synagogor. Cohn var i högsta grad en av dem som utsattes för nazisternas förföljelse. Men han överlevde, hans hustru likaså: ”När jag betraktar våra tre barn och sju barnbarn så känner jag en stor lycka. Vi kan säga att vi besegrade Hitler.”

Så här avslutar han sitt tal:

Nu hotas de nära 6 miljoner judar som idag lever i Israel. Hotet har uttalats av Irans president Mahmoud Ahmadinejad: ”Israel skall försvinna från kartan!” Samma hot finns i Hamas stadgar och i deras uttalanden. Hamas behärskar Gaza, som ni vet. Samtidigt vräker den arabiska hatindustrin ut Hitlers Mein Kampf, Sions Vises Protokoll och annan antisemitisk litteratur i stora upplagor, inte bara i de egna länderna, för att demonisera både judarna och Israel. Hela den klassiska europeiska lögnpropagandan om judar översätts och sprids effektivare än vad nazisterna kunde, med hjälp av satellit-tv, parabolantenner och Internet.

Trots allt är jag är optimist.

Vi judar som folk har överlevt stora hot under 4000 år.

Vi kommer att klara oss!

***

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,