Som väntat antogs Goldstone-rapporten av UNHRC. Haaretz rapporterar hur medlemsländerna i rådet röstade:

De som röstade mot var: USA, Italien, Nederländerna, Ungern och Ukraina. – Heder åt dem!

De som lade ned sina röster var: Bosnien, Burkina Faso, Kamerun, Gabon, Japan, Mexico, Norge, Belgien, Sydkorea, Slovenien och Uruguay – Bra men lite fegt!

Och här kommer de som röstade för: Kina, Ryssland, Egypten, Indien, Jordanien, Pakistan, Sydafrika, Argentina, Bahrain, Bangladesh, Bolivia, Ghana, Indonesien, Djibouti, Liberia, Qatar, Senegal, Brasilien, Mauritius, Nicaragua och Nigeria.

Man ser då bl. a. att alla grannstater till Israel röstade för rapporten och att endast ett europeiskt land röstade för, nämligen Ryssland.

UN Watch menar följande:

The Goldstone report makes no moral distinction between Israel, the only democracy in the Middle East, and Hamas, a terrorist organization that denies Israel’s right to exist. The implications of this moral equivalence go beyond the Israeli-Palestinian conflict, challenging every country facing asymmetrical warfare from adversaries willing to target and kill civilians to advance their evil designs. The report effectively dismisses Israel’s right of self-defense, makes unsubstantiated claims about its objectives and challenges Israel’s democratic values and rule of law. At the same time, it all but ignores the deliberate strategy of Hamas, which has chosen to operate within and behind a civilian population, turning densely populated areas into a battlefield.

UN watch

Visst är det skillnad mellan Israel, en demokratisk stat, och Hamas, en terrororgnisation vars enda syfte är att genom angreppskrig utplåna just den demokratiska staten Israel. Goldstone-rapporten gör ingen moralisk skillnad på Israel och Hamas, menar UN Watch.

De har rätt. Det är just i denna moraliska åtskillnad som varje kritik mot Israel och Hamasborde ta sin utgångpunkt. Israel försvarar sin existens. Hamas – och många andra – vill utplåna Israel.

Goldstone-rapporten bryr sig inte om vilket. Däri ligger dess moraliska haveri, och de staters moraliska haveri, som röstade för den.

Länkar:SvD, Dagen, JPost med fler uppgifter om hur olika stater röstade.

***

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 svar på ”Goldstone-rapporten antagen av FN:s råd för mänskliga rättigheter”
  1. Ja vi måste i demokratiska samhällen satsa stenhårt på att mörka de brott vi begått. Att du kan leva med dig själv.

Kommentarer är stängda.