Som sagt, flera media har sagt att Yassin ”mördades”. I går hette det dock i nyheterna på TV4, att en av de japanska gisslan i Irak hade ”avrättats”. Att mörda någon är enligt mitt sätt att se ett extralegalt sätt att ta livet av en medmänniska, dvs. något icke tillåtet. Att avrätta någon är, däremot, någonting tillåtet inom den rättsordning där man befinner sig, tex. i Irak eller USA. Då frågar jag mig varför det – enligt vad som förefaller vara rådande språkbruk – är tillåtet att avrätta en gisslan som inte mördat någon (gisslantagande är annars normalt inte tillåtet) men icke tillåtet att ”mörda” Yassin (som ju instigerat en mängd andra – just mord!). Varför mördas mördare men avrättas gisslan? Enligt min ringa mening var det tvärtom dödandet av Yassin som bör ses som en avrättning (om det nu inte var en legitim krigshandling); dödandet av gisslan var däremot ett mord!