Jag vill egentligen inte ytterligare vrida om några knivar, men när jag ser denna bild på Norges utrikesminister från Utøya dagen innan massakern,

och dessutom läser detta om massmördare Breivik:

”Some of my friends tried to stop him by talking to him. Many people think on the island that it was a test … comparing it to how it is to live in Gaza. So many people went to him and tried to talk to him, but they were shot immediately.” – Adrian Pracon

ja, då måste man ju börja fundera på vilken tankevärld som barnen och ungdomarna på Utøya egentligen har uppfostrats i. Kanske är det den tankevärld som Norges utrikesminister Jonas Gahr Støre tycks stödja.

Här är ett citat av vad han uttalat, just på Utøya, just dagen innan massakern, vilket återges härifrån: ”– Palestinerne må få sin egen stat, okkupasjonen må opphøre, muren må rives og det må skje nå, sa utenriksministeren til jubel fra tilhørerne.”

Men vad han inte sade, men vad som du alltså ser på fotot är att Israel ska bojkottas. Du ser också i länken att det första som en av deltagarna på Utøya associerar Breiviks angrepp till, är situationen i Gaza.

Om man nu vill vara ”djävulens advokat”, kan man alltså konstatera, att det första en socialdemokratisk norsk ungdom associerar till när skottlossning sker, det är att jämföra detta med ”hur det är att leva i Gaza”.

Men det finns bara en (1) israelisk soldat i Gaza, och han är tillfångatagen av den islamonazistiska terrororganisationen Hamas som vill utplåna Israel. Så att associera till någon skottlossning från någon israelisk soldat, det måste nog bara avfärdas som fantasier utan minsta verklighetsgrund. Lite som Breiviks fantasier alltså …

Jag frågar igen: Vilken tankevärld är det som uppfostrat denne norske unge socialdemokrat till att omedelbart associera skottlossning på Utøya till situationen i Gaza – där de enda som skjuter är Hamas och då mot Israel eller sin egen befolkning?

Jag vet inte. Kanske Arbeiderpartiet, Stoltenberg eller Gahr Støre kan svara. För svaret finns nog någonstans där, tyvärr …

Men vad jag vet är, att svaret inte gärna kan leda till annat än skam och nesa för dessa potentater.

28 svar på ”Andan på Utøya: Bojkotta Israel!”
 1. Detta kommer aldrig att berättas om i msm.
  Aldrig. Om hur antisemitismen fixar återväxten, i all evighet…

 2. Jag undrar om ni vet vad SAPERE AUDE betyder, eftersom bloggen heter så
  Att lära sig att lyssna (Sapere aude) var ett mott som uppstod med Kant och den sakliga granskningen av vårt eget tänkande som skulle leda til Upplysningen.
  I denna blogg saknar jag just det som bloggen namn förespråkar.

 3. För att förekomma alla de enögda och köpta åsikter som råder i dessa diskussioner, måste jag upprepa att skylten ”Bojkotta Israel” är vilseledande. En sund Israel ska stödjas, men ”Israels nuvarande politik” är inte acceptabel. Att påstå att Israel är ”den enda demokratin” i Mellanöstern är att bortse från vad nutidens Israeliregering gör.

 4. Till Stina måste jag säga. Som den retorikexpert jag är förfasas jag äöver ditt sätt at resonera. Du påstår att man håller med Hamas om man inte håller med Israles nuvarande politik. Fär dig handlar det bata om pest och kolera. Att Matte heter så är riktigt, men du också syslar med matte och tror att det bara finns antingen eller. Du hör tydligen til dem som anser att man måste gå över gatan när det blir grönt ljus. Man får således inte vara motståndare till både Hamas och Israels nuvarande politik samtidigt. Det finns en annan palestinsk tegering som belv undanskuffad av Hamas, eller hur? Men var det inte den hårda attityden av den högervridna regeringen i Israel som låg til grund för Hamas våldsvälde också. Är det inte så att våld skapar våld? Varför mördades Rabin, när han var på väg att finna en lösning? Och vem var den som mördade Rabin? Var det Hamas, kanske?
  Nej du, Stina, du verkar ha egna intressen för att försvara orättfärdigheten, när den ligger på den sida som tydligen håller dig i sin famn. Det vore intressant att veta vilka dolda intressen som fär dig att bara se vad du vill se. Tobbe har helt rätt.

 5. Jag håller helt med Tobbe i allt vad han säger. Men jag reagerar mot den ständiga retoriska förvanskningen. En sak är att kräva att Israel ska bojkottas. Detta är oacceptabelt. Men att bojkotta ”Israels nuvarande regering” och ”Israels nuvarande politik” är helt korrekt.
  Sionistälskare som Matte verkar tro att Judendomen, efter den nazismens fall, installerade sig i ett tomt land. Var Palestina tomt? Matte få sluta med sina avledande manövrer. Mellanösterns situation kräver: Sanningen, hela sanningen och bara sanningen.

 6. Tobbe: Hur många gånger har du varit i Israel? Eller i Gaza? Det verkar som om du tror att Hamas värnar om Gazas befolkning… Så är det absolut inte! Enda orsaken till att de befinner sig i Gaza är att de kommit så nära Israel som de kan. Vet du att de nästan dagligen skjuter raketer mot civilbefolkning i Israel. Då med palestinska civila som sköldar, precis som Matte skrev tidigare. Men detta skrivs det inget om i svensk media, varför?!
  För att gå tillbaka i historien så vet du väl säkert varfifrån ordet palestinier kommer ifrån? När Israel grundades fanns det både judar, kristna och muslimer boende i området. De som bodde i områdena där gränsen drogs fick namnet palestinier. De fick ingen tillhörighet i Syrien, Libanon eller Jordaninen. De araber och druser (kristna o muslimer)som bodde i området vilket blev Israel, drevs inte bort utan fick Israeliskt medborgarskap. Och frågar du dem idag är det ingen som vill byta ut det medborgarskapet mot något annat! Vet du att det finns ca 1,5 miljon arabiska medborgare i Israel? Vet du att det sitter flera araber i den Israeliska regeringen, Knesset? Vet du att arabiska läkare, sjuksköterskor, lärare är lika vanliga i Israel som judiska?
  Och Tobbe, och alla andra som tycker som han, tror du att Hamas klappar dig på axeln för att du håller med dem? Då är du allt lite blåögd.
  Måste säga att det är skönt med folk som Matte och Jonas Paul, att det finns folk som kan se vad som sker trots svensk medias förvrängda reportage.

 7. Debora: Det är inte alls bibliska principer det är mänskliga principer. Varför kan man inte jämnföra bibeln med koranen, det betyder samma sak fast för olika religioner och olika människor. Och muslimer tycker samma sak om koranen som du tycker att bibeln är. Vem är du att säga att bibeln är ”bättre” redan där visar du prov på hur trångsynt man blir genom att följa en bok som skrevs för ett par tusen år sedan. Ingen vet hur Breiviks uppfostran var, den kan ha varit hur bra som helst.

  Religionen är inte roten till allt ont, men när folk följer en bok utan tänka själva kan det gå riktigt illa som historien gång på gång visat.

 8. Matte: ”Vad sägs om att lära våra barn lite vanligt hyfs och människors lika värde.”

  De principer du beskriver är bibliska och är just de principer som jag tycker att man skall lära sina barn.

  Mitt inlägg var helt seriöst. Bibeln är en kärleksfull och rättvis bok, som ger oss kraft att leva i det dagliga livet, jag vill uppmuntra dig att prova.

  Jag kan bara se okunnighet bakom att jämföra Bibeln med Koranen. Religionen är inte roten till allt ont, utan det är vi människor som själva väljer att vara onda eller goda. Anders Behring Breivik valde att vara ond.

  Men om han hade fått växa upp med närvarande och intresserade föräldrar som undervisat honom om skillnaden mellan gott och ont och det egna ansvaret så hade han haft mycket lättare för att välja den goda sidan.

 9. Debora: Var ditt inlägg seriöst? Undra hur många människor som mördats i religionens namn, folk som läser bibeln, koranen osv. Ganska många.
  Vad sägs om att lära våra barn lite vanligt hyfs och människors lika värde.

 10. Tobbe: För det första så bildades Israel bara för att västvärlden hade dåligt samvete på grund av ww2. Majoriteten av invånarna i området var muslimer. Dom skuffades undan och blev givetvis förbannade.
  – Majoritetn i det området som England hade fått i uppdrag av FN för att ”vårda” för att kunna ge till Israel var visserligen mest bebott av araber (vilken religion de hade spelar väl ingen roll,, eller? Det finns ju även kristna araber)men de var nomader och den största delen av det moderna Israel var faktiskt sumpområden. Att det inte bodde fler judar redan då berodde ju inte på att de inte ville utan därför att muslimer och kristna hade ägnat tiden från 72 e.kr tills nu med att förfölja dem ur sitt land.
  Den bit som sen England ”äntligen” gav dem var minimal jämfört med det som de skulle ha fått egentligen. Jordanien är stort,, har du tänkt på det?
  När så judarna med livet som insats odlade upp sitt land så blev det plötsligt attraktivt för araberna.
  Glöm heller inte att det är synd om araberna för sin fattigdom,, det finns hur mycket rikedom som helst om de ville dela med sig till sina ”syskon”.
  Att Israel tillslut fick sitt land var
  1. Egentligen 1800 år försent men bättre sent än aldrig.
  2. Enbart på grund av att det var Guds vilja att de skulle ha det.
  Om det skulle bero på dåligt samvete för WW2 så är väl det också en ok anledning, tycker du inte att vi ALLA borde ha haft och FORTFARANDE ha dåligt samvete för det?
  Borde inte världen ha dåligt samvete för all ondska som vi låter våra ”börder och systrar” på jorden, drabba varandra.
  Hur kan vi tex bara sitta här och göra ingenting när det sker sådana fruktansvärda övergrepp i Kongo tex,, beror det på att det är kvinnor främst som blir drabbade?? Eller beror det på att det är svarta som blir drabbade?
  Eller beror det på att vi har större problem att tänka på, tex vad blir sommarens plåga.. kanske fästingen?

 11. Om Anders Behring Breiviks föräldrar hade lärt honom att vandra på Herrens vägar och undervisat honom om de 613 buden så hade detta inte hänt.

  Hans pappa hade inte bott i Frankrike och tyckt att han borde ta självmord
  Hans hobby hade varit Bibeilläsning inte Pistolskytte,
  Hans relegion hade inte hetat kristendom,
  Han hade inte hatat “främlingen” i landet,
  Han hade aldrig dödat en människa,
  Han hade inte behövt sitta i fängelse för resten av sitt liv.

  LÅT OSS SOM ÄR FÖRÄLDRAR TA VÅRT ANSVAR OCH DAGLIGEN UNDERVISA VÅRA BARN OM HUR MAN SKALL LEVA ENLIGT BIBLEN SÅ FÅR VI EN BÄTTRE VÄRLD.
  .

 12. Tobbe: Bara för att muslimer passade på att bosätta sig där efter judarna blivit utsparkade betyder inte att de har mer rätt till landet. Och uppenbarlingen ville inte palestinerna ha en stat där i så fall skulle de ha bildat en för länge sedan. Det var inte Israel som knuffade undan palestiner, de flydde när de och deras allierade valde att attackera Israel och försöka utplåna Israel istället för att prata fred. Israel attackerar inte civila med flit, det är det som är den stora skillnaden och ansvaret för att civila palestiner kommer i kläm ligger hos Hamas som väljer att med FLIT beskjuta just civlia Israeler med civila palestiner som sköldar.

  Att du stöder terrorister som Hamas är förkastligt, att civila palestiner dör är enbart Hamas ansvar som vägrar fred med Israel. Trist att människor blir hjärntvättade av svensk media istället för att ta reda på fakta själva. Men om du bryr dig så mycket om muslimer och deras kamp. åk till Syrien och delta i den revolution ni vänsterfolk vurmar så mycket för.

  Jag läste att norska polisen satte upp vägspärrar och kollade igenom samtliga bilar samt att de stormade ett hus och tvingade folk ut i underkläderna, det måste väl anses som kollektiv bestraffning enligt eran måttstock.

 13. För det första så bildades Israel bara för att västvärlden hade dåligt samvete på grund av ww2. Majoriteten av invånarna i området var muslimer. Dom skuffades undan och blev givetvis förbannade. För hur skulle du reagera om du blev undanknuffad från din mark. Vad jag vet anfaller dom både militärer och civila. Att dom anfaller civila är förkastligt. Men vi ska inte glömma att Israel skjuter på ungar och har släppt fosforbomber på civila. Dom är inte oskuldsfulla offer.

  Sedan kan man inte tillämpa kollektiv bestraffning.

 14. Tobbe: Då tar vi det ännu en gång. Palestina har aldrig tillhört palestinerna. Sen dagen då Israel legitimt bildades så har palestinerna attackerat Israel i syfte att utplåna Israel. Trots att det påstår att de varit ockuperade, dvs det måste finnas många soldater man kan attackera så har man valt att angripa civila istället.
  Genom att vänstern aldrig nånsin kritieserar Hamas eller dikturerna i arabländerna runt Israel, ser jag som ett ställningstagande FÖR dessa. Vänstern snarare hyllar dessa mördare.

  Jag tycker människor som du ska tänka ett steg längre innan du kritiserar den parten i en konflikt som försvarer sig och sluta upp med att ta saker ur sitt sammanhang.

  Hur tror du att det känns att sitta på ett café, och veta att när som helst kan en självmordsbombare detonera sin bomb?
  Hur tror du att det känns att sitta på en buss och veta att när som helst kan den explodera?
  Hur tror du att det känns att bo i ett område där du själv eller ännu värre ditt barn kan få en raket i huvudet?

  Det är väldigt tragiskt det som hänt i Norge, men förhoppningsvis i framtiden kanske folk i Norge tänker på ovanstående och kan börja visa lite förståelse för Israels agerande som har terrorist attacker som vardag.

 15. Men ändå vrider du om kniven, Lennart!

  Ja, den här diskussionen är viktig, mycket viktig. Men låt den anstå ännu ett par dagar. Det här är sorgens tid. Låt den få verka. Låt oss inte förena oss med de gamar som använder tragedin för eget syfte (som vi sett så mycket från vänsterhåll dessa dagar). Så mycket är oklart ännu och så få av oss kan diskutera sakligt än.

  Debatten och din frågeställning ska inte tystas ner! Det är inte det jag vill säga för de som vill det går mördarens ärenden i att tysta det öppna samhället.

  Men vrid inte om några knivar. Jag håller med dig i sak, men ibland kan något vara rätt i sak att diskutera men ändå fel. I fel anda eller som här i fel tidpunkt.

 16. Dumstrut [Denne kommentators kommentar på denna blogg den 14 januari 2009 under signaturen profanum_vulgus: ”Nej jag anser inte att Israel har rätt att existera.” /Sapere Aude!]

  Modigt att ta ställning för den sionistiske massmördaren. De flesta av dina åsiktsfränder vågar inte stå för att de hyllar terrordådet.

 17. För det första så har Israelerna snott marken av palestinerna. Det var inte fallet i Norge. Sedan så är det ingen i vänstern som försvarar hamas övergrepp men det går inte att komma ifrån att Israel bryter rätt rejält mot dom mänskliga rättigheterna. Ni som försvarar Israel och tycker att vänstern nu får känna på hur det känns. Ni kanske ska tänka ett steg till. Hur tror ni att det känns att bombas med fosfor granater? Eller att ens barn fått ett skott i huvudet efter att ha kastat sten. Det finns fog för att bojkotta Israel. Bildandet av staten Israel var det dummaste som gjorts. Nu är det gjort och det går inte att fixa men vi kan se till att det blir lugnt och det kan det inte bli så länge som vi tillåter en part pressa den andra så hårt.

  Dax att se på problemet utanför dom religösa dogmerna.

 18. I detta sammanhang är denna artikel om Norges ambassadörs resonerande om skillnaden mellan terrordåd som drabbar Israel o detta som drabbat Norge, jag antar att han har sitt UD:s godkännande.

  Envoy contrasts terror in Israel, Norway

  July 26, 2011

  JERUSALEM (JTA) — Norway’s ambassador to Israel drew distinctions between the Oslo and Utoya massacres and Palestinian terrorism.

  Svein Sevje said in an Israeli newspaper interview Tuesday that while the Norwergian bomb and gun rampages that killed 76 people and Palestinian attacks should both be considered morally unacceptable, he wanted to ”outline the similarity and the difference in the two cases.”

  Palestinians, the ambassador told Maariv, ”are doing this because of a defined goal that is related to the Israeli occupation. There are elements of revenge against Israel and hatred of Israel. To this you can add the religious element to their actions.”

  ”In the case of the terror attack in Norway, the murderer had an ideology that says that Norway, particularly the Labor Party, is forgoing Norwegian culture,” Sevje said, referring to suspect Anders Breivik, a Christian nativist who is opently anti-Islam and anti-immigration.

  Unlike European Union states, Norway has engaged Hamas and often been fiercely critical of Israel, to Jerusalem’s dismay.

  While Sevje voiced sympathy for Israeli terror victims, having experienced ”the inferno” of such attacks during his posting, he saw little chance of Norway reviewing its Middle East policies.

  ”We Norwegians consider the occupation to be the cause of the terror against Israel,” he said. ”Those who believe this will not change their mind because of the attack in Oslo.”

  He added, ”Can Israel and the Palestinians solve the problems without Hamas? I don’t think so.”

  http://www.jta.org/news/article/2011/07/26/3088704/envoy-compares-terror-in-israel-norway

 19. Säkert mer än en gång har denna vänster, liksom tongångarna ofta går i svensk vänster, ursäktat det att Hamas & CO ser även civila israeler som legitima måltavlor. Detta är retorik som ofta underbyggs med argument såsom att ”det är Israel som har skapat ockupationens villkor” och liknande relativism.

  Man skulle kunna svara, om man ville vara lika osmaklig som vänstern, att vänstern skapat de samhälleliga villkor som gjorde att Breivik såg dessa barn som legitima måltavlor. Precis som Hamas såg den där skolbussen man beskjöt för några veckor sedan som legitima måltavlor. Eller som när Fatah-anhängare ansåg det vara legitimt att mörda en hel familj inkluderandes en nyfödd bäbis och barn i förskoleåldern.

  Som sagt, jag hoppas att vänstern tar sig en tankeställare kring både sina ståndpunkter och sin retorik så att åtminstone något gott kan komma ur detta. Men jag är som sagt högst tveksam till att något sådant kommer att ske och att vänstern innehar en sådan självkritisk kapacitet.

 20. Mycket modigt att lyfta detta, men också viktigt tror jag. Utan att förringa händelserna så får man trots allt se det för vad det är; det som skedde kunde varit en helt vanlig dag i Israel. Som vilken Fredag som helst på valfritt diskotek i Tel Aviv. En terror Norge, och framför allt Norges vänster, anser är dels Israels fel och dels skall vara något som Israel i princip förtjänar och skall leva med. En terror man anser att Israel inte har rätt att skydda sig emot när man kräver att ”muren” skall rivas, tex.

  Vi kan bara hoppas att denna händelse leder till ökad förståelse från Norges sida för Israels situation där sådana här händelser är, om inte vardagsmat, så åtminstone mer eller mindre en normalitet och fullt möjliga vilken dag i veckan som helst. Dock tvekar jag inför att vänstern är kapabel till en sådan analys, tyvärr. I vanlig ordning.

Kommentarer är stängda.