Judarna har ju ofta i antisemitiska kretsar anklagats för att mörda kristna barn i syfte att använda deras blod i tillredningen av speciella bröd, kallade matzos. Denna anklagelse kallas på engelska för ”blood libel”. – Men blod är ju inte kosher?

I den under andra världskriget nazistvänliga, och numera sannolikt i vart fall israelfientliga tidningen Aftonbladet spinner Donald Boström tyvärr vidare på detta tema. Läs här.

Hans ”poäng” är att eftersom en jude gripits i USA misstänkt för illegal organhandel, så måste man anta att en del av dessa organ tagits från avlidna palestinska araber i Gaza. Följaktligen presenterar han en hel del ”indikationer” på detta.

Mats Skogkär kommenterar så här i Sydsvenskan, och Johan Wennström så här i Svenska Dagbladets ledarblogg.

Wennström skriver:

Boström antyder till exempel att Levy Izhak Rosenbaum, som nyligen greps i USA för att ha deltagit i illegal organhandel, importerade frilagda njurar från Israel för att sälja dem svart i Amerika. Men som artikelförfattarens egen källa New Jersey Real-Time News skriver flögs människor in från Israel för att opereras på sjukhus i Staterna. Ingenstans i artikeln som Boström hänvisar till står det att patienterna var ”efterlysta stenkastargrabbar” eller mystiskt försvunna ”unga palestinska män som levererades tillbaka till sina byar fem dygn senare, döda och uppsprättade”.

Och Skogkär:

Viskningar i mörkret. Anonyma källor. Rykten.
Det är allt som behövs. Alla vet ju ändå hurdana de är eller hur: omänskliga, förhärdade. Kapabla till allt.
Nu återstår bara det upprörda försvarstalet, lika förutsägbart det:
“Antisemitism? Nej, nej, bara Israelkritik.”

Och det är klart att med en politisk chefredaktör som Helle Klein måste det ju till slut spåra ur alldeles.

Länkar: Haaretz, Arutz7.

***

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

14 svar på ”Antisemitismen i Aftonbladet”
 1. Varför låter vi sånt här trams få sådana proportioner? Vadan denna överkänslighet? Hur kommer det sig att fullständigt normala personer reagerar så irrationellt så fort det handlar om något som kan uppfattas som kritik av staten Israel eller av den etniska folkgruppen judar? Andrat utsatta grupper, som t ex romer väcker inte några känslor.
  Med tanke på hur ängsliga vi svenskar är, kommer snart ingen att våga andas något som kan uppfattas som negativt. Eller??

 2. Vad är en välunderbyggd journalistik? Vittnesmål om de obducerade kropparna som kommer tillbaka till de efterlevande efter några dagar finns från flera håll.

  Det som är märkligt är att själva sakfrågan inte utretts och diskuterats ordentligt tidigare. Oavsett om ryktena om organen har tagits ut ur kroppen är sanna eller ej kvarstår frågan: Varför obducerar man en person som just har skjutits till döds?

  För familjerna som förlorat en anhörig och som tror att dennas kropp har skändats behövs ett avslut för att kunna gå vidare. De har också rätt att få veta vad som verkligen har hänt. Förhoppningsvis har de fel i sina misstankar om att man tagit ut den dödas organ, men OM det finns någon som helst sanning i dem så måste de få veta!

  I ljuset av rättegångarna i New Jersey ang. organhandel så behöver de här ryktena utredas!

 3. Håller med Urban. Låt Israel berätta vaför man sprättade upp killen och sen sydde ihop honom. Var det en obduktion? Ok. Låt oss då se obduktionsrapporten. Så är saken ur världen. Enkelt eller hur?

 4. Att Israel reagerade så starkt handlar nog inte bara om just denna artikeln, det var bara den som fick bägaren att rinna över. Det kommer liknande artiklar på löpande band som på väldigt lösa grunder eller inga alls kritiserar Israel. Man ska bojkotta tennis matcher och företag som gör affärer med Israel ska inte svenska företag ha att göra med osv. Men liknande kritik förekommer inte mot tex Kina, inga matcher eller företag ska bojkottas. Och Kina samt en del andra länder begår betydligt värre brott än Israel. De enda slutsats man kan dra av detta är att det ligger något annat bakom kritiken än att man tycker Israel har gjort fel, och det är allt detta som Israel reagerar så starkt på.

 5. Och Israels reaktion?

  Krav på censur av svenska tidningar samt en hänvisning till judeförföljelser på medeltiden. Sorgligt. Tanken går osökt till tillfället då Israels ambassadör slog sönder konstverk han inte gillade.

  Vad sägs om att istället tala om varför man obducerat kropparna och lägga hela saken till ro?

 6. Nej Anneli, det låter ju helt sjukt – och det är väl delvis därför som ingen vettig människa någonsin har uttryckt sådana tankar.

  Kom igen nu! Ordet jude nämns inte en enda gång i artikeln i fråga (till skillnad från alla kritiska texter som använder ordet ganska så ofta), aldrig antyds det att drivkrafterna skulle vara etniskt präglade. Att soldaternas primära mål med att skjuta Palestinier skulle vara att sälja organ antyds inte heller. Likheter görs däremot med Kina, Pakistan och FIlippinerna i vilka misstankar finns om att avrättade fångar får sina organ avlägsnade. Motivet skulle ju givetvis isf vara pengar och offren väljas ut bland de som har minst möjligheter att få sina rättigheter tillvaratagna av den rådande makten (dödsdömda i Kina – Palestinska upprorsmakare i Israel)

 7. Just det här med Kosher tänker jag använda i en egen bloggpost när jag lugnat ner mig efter Antisemitbladets senaste, trampande i klaveret.

  Varför skulle judar som är mycket noga med att tömma djur på blodet vid slakte (pga själen sitter i blodet) och nu får kritik av djurvänner för den saken, önska sig kristet eller muslimskt blod till sin motsvarighet till de kristnas oblatbröd?

 8. Dear Friends:
  Today’s blood libel in the Aftonbladet is the straw that broke the camel’s back (as we say in English). Either the Aftonbladet will provide proof-not Palestinian inuendos-or we will sue their ass in Swedish Courts. Please set up a bank account in Sweden for that purpose. Maybe the Sapere Aude folks are willing to open that account and provide the information to the public? I will make a USA $1,000 donation to see these antisemites lose in court. Once we have enough donations we should hire a proud Swedish lawyer to sue the bastards. Never Again!

 9. Härlig reklam för Sverige i Haaretz:

  A leading Swedish newspaper reported this week that Israeli soldiers are abducting Palestinians in order to steal their organs, a claim that prompted furious condemnation and accusations of anti-Semitic blood libel from a rival publication.

  ”They plunder the organs of our sons,” read the headline in Sweden’s largest daily newspaper, the left-leaning Aftonbladet, which devoted a double spread in its cultural section to the article.

  The report quotes Palestinian claims that young men from the West Bank and Gaza Strip had been seized by the Israel Defense Forces, and their bodies returned to the families with missing organs.

  ”’Our sons are used as involuntary organ donors,’ relatives of Khaled from Nablus said to me, as did the mother of Raed from Jenin as well as the uncles of Machmod and Nafes from Gaza, who all had disappeared for a few days and returned by night, dead and autopsied,” writes author Donald Boström in his report.

  Läs resten av eländet på länken

  http://www.haaretz.com/hasen/spages/1108384.html

Kommentarer är stängda.