Svensk Israel-Information återger en text författad av Dick Haas, som innehåller intressanta bakgrundsfakta till avhysningarna av de palestinska familjerna i östra Jerusalem, som jag tidigare skrivit om här.

Här får vi alltså några klargöranden. Palestinierna hade inte betalt hyran till de judiska ägarna på 25 år. Bara en sån sak gör ju att de borde ha förstått att situationen var ohållbar. Dessutom hade de fått tillgång till bostäderna sedan den jordanska armén fördrivit judarna under en illegal ockupation efter ett anfallskrig. Ingen stat protesterade särskilt mycket mot denna illegala ockupation.

Men USA, EU och Sverige anklagar nu ändå Israel och endast Israel. Som om judar borde låta araber få fri tillgång till judisk egendom, utan krav på hyra. USA har ju också protesterat mot att den islamonazistiske tidigare stormuftins av Jerusalem bostad ska rivas, läs här. Stormuftin stod på Hitlers sida under det andra världskriget och påyrkade judarnas utplåning.

Haas skriver att övergivna arabiska bostäder i nuvarande Israel också överlåtits till judar. Många av ättlingarna till dem som en gång bodde där bevarar fortfarande husnycklarna.

Skillnaden är väl den att araberna lämnade i syfte att återvända när Israel en gång besegrats och utplånats efter en förväntad seger i ett arabiskt anfallskrig. Däremot var det ingen som förväntade sig att judarna någonsin skulle tillåtas återvända till östra Jerusalem när de förlorat kriget. Själva syftet med arabernas anfallskrig var ju just detta: judarna skulle bort.

Snopet alltså att det blev tvärtom. Judarna vann, araberna försvann och judarna återvände.

Nåja, lite får man tåla om man påbörjar och stöder anfallskrig. Det fick t. ex. de miljoner tyskar tåla, som lämnade delar av nuvarande Polen efter att Tyskland förlorade sitt angreppskrig år 1945. Inte kan de utkräva någon ersättning eller hyra av de polacker som tagit över deras egendom. Araberna har dessutom många länder; judarna endast ett. Sannolikheten att araberna skall återkomma för att utkräva sin hyra är väl lika liten som att tyskarna ska återkomma till Polen.

Men judarna har kommit tillbaka för att stanna.

***

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,