Pakistan är ett land som tycks gå mot sin upplösning. SvD har en artikel idag om det talibanska problemet i Pakistan. Pakistans regering har ju tillerkänt dem rätten att styra och att upprätta islamiska domstolar i Swat-dalen, ett område i gränstrakterna mot Afghanistan. Fritt fram för Al-Qaida där alltså. Man kan också notera, att uppgifter finns på att den pakistanska militära underrättelsetjänsten ISI är ganska starkt infiltrerad av islamistiska radikaler.

Det större problemet, som SvD inte nämner denna gång, men som man kunde läsa om i New York Times igår, är farhågor från USA att Al-Qaida ska komma över kärnvapen, antingen genom infiltration i kontroll-rummen eller genom att de helt enkelt stjäl ett vapen under transport. Vad händer då?

Pakistanska missiler (Shaheen III) har en maximal räckvidd på mer än 400 mil. Det är knappt 360 mil mellan Islamabad och Tel Aviv. Och enligt Al-Qaida får det ju inte förekomma några otrogna trupper på muslimskt land …

Al-Qaida lär inte vila på hanen, det har de visat förr. I det avseendet är de nog snäppet värre än Iran, som är ett land som i modern tid såvitt jag vet aldrig har startat ett angreppskrig.

***

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,