Bloggen Fred i Mellanöstern (FiM) har jämfört Aftonbladets och Dagens Nyheters rapportering kring ett fall där Israel använde vit fosfor i Gaza, med fakta sådana de framställs av bl. a. organisationen B’Tselem.

Det rör sig om en kvinna som förlorat flera familjemedlemmar i ett israeliskt anfall där vit fosfor användes. Kvinnan säger själv till B’Tselem att familjen uppmanats av Israel att lämna området och bostaden inför en förstående attack. Men familjen brydde sig inte om att följa uppmaningen. De stannade kvar och många dog.

Familjens öde tycks alltså vara ganska självförvållat.

Hur rapporterar då Aftonbladets Peter Kadhammar och Dagens Nyheters Michael Winiarski om detta. Icke ett ord nämns om att det var familjen själva som valde att utsätta sig för risken att dö. I stället refererar båda till anklagelser mot Israel för att det skulle vara fråga om ”krigsbrott”. Men om civilbefolkningen trots varningar att lämna området ändå väljer att uppehålla sig på en krigsskådeplats, så är den anklagelsen falsk.

En israelisk överste, Liron Liebman, (tack för påpekande) kallar enligt Kadhammar sådana falska anklagelser för ”juridisk terrorism”. Gerald Steinberg kallar försöken att demonisera och delegitimisera Israel för ”Durban-strategin”.

Frågan måste ställas varför Kadhammar och Winiarski som det förefaller medvetet har undanhållit fakta i sina artiklar?

Roland Poirier Martinssons rapport om bland andra dessa tidningars rapportering från det senaste Gaza-kriget kallas ”Mediernas krig”. Martinsson menar att det inte finns några tecken på att tidningarna tagit ställning för den ena eller andra sidan. Jag – och Dick Erixon – är av annan uppfattning. Läs här, och se på denna film, där Kadhammar lovordas av sin chef Jan Helin. Om Martinsson hade betraktat dessa Kadhammars och Winiarskis alster hade han nog också delat denna uppfattning, som Dick Erixon uttrycker sålunda:

Medierna kapitulerade från sin journalistiska profession och blev gråterskor åt ena sidan i en långvarig och mycket het konflikt. Man svek alla sina ideal. Man svek sina läsare. Man gjorde inte sitt jobb.

Durban-strategin syftar till att delegitimisera och demonisera Israel, från krigföring till lagföring. Kadhammar och Winiarski tycks ha anammat denna strategi, låt vara med ett tredje taktiskt verktyg: pennföring.

Anser Kadhammar och Winiarski att Israel har rätt att existera?

Fred i Mellanöstern sammanfattar:

Detta är ett mått på det fiasko som den svenska nyhetsrapporteringen om Israel är, den förkastligt dåliga journalistiska kvaliteten och okunnigheten, samt den djupt rotade avskyn gentemot Israel från en stor del av journalistkollektivet. Vi gör oss inga illusioner om att någon nyhetsorganisation i Sverige kommer att rapportera om vittnesmålen ovan, eller att berörda reportrar kommer att göra någon rättning.

Tyvärr har väl FiM rätt i denna sin dystra prognos. Fast nu har i alla fall Sapere Aude! rapporterat.

Läs även MXp.

***

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,