Antisemitismen sprider sig i världen enligt en rapport från Pew Research Center som refereras i dagens SvD. Rapporten kan laddas ned härifrån som PDF-fil.

SvD skriver att flest antisemitiska ”tendenser” finns i länder ”utanför Europa”, såsom Egypten, Jordanien, Libanon och Pakistan.

Nå, hur starka är då dessa ”tendenser”? Ja, i rapporten finns en figur på sidan 13. Av den framgår följande beträffande hur stor andel av de tillfrågade som hade en negativ – ”unfavourable” – syn på judar:

Egypten: 95 %
Jordanien: 96 %
Libanon: 97 %
Pakistan: 76 %
Turkiet: 76 %

Frågan uppstår: När nästan alla tillfrågade inte tycker om judar, är det då relevant att kalla situationen för en ”tendens”?

När Hamas vann valet i Palestina med drygt 44 % (detta framgår här, gå till ”Final results for the electoral lists”; Hamas hette i valet ”Change and reform”) kallade SvD detta för en ”jordskredsseger”, vilket framgår här.

Alltså: Upp till 97 % är enligt SvD en ”tendens”. Knappt 45 % är en ”jordskredsseger”. Logiken i detta resonemang undgår i alla fall mig…

För att citera SvD:s rubrik i dag: ”Antisemitismen sprider sig”, men knappast som en tendens; den har snarare vunnit en ”jordskredsseger” i Israels omnejd.

***

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,