Detta uppges av företrädare för den Palestinska myndigheten, och återges här.

UNRWA har dessutom avbrutit hjälpen till Gaza sedan Hamas stulit förnödenheter. Läs här om detta.

Samtidigt säger det iranska ”parlamentets” talman Larijani här, att ”vi sätter en ära i att stödja Hamas”.

Sådan herre, sådan hund.

Tillägg 2009-02-08: Eftersom något fel uppstått med Haaretz-länken, återger jag här artikeln i dess helhet – som du dessutom kan läsa om du trycker på ”print” på Haaretz-sidan:

The Palestinian Authority’s health ministry on Saturday accused the militant movement Hamas of turning some of its medical facilities in the Gaza Strip into detention centers.

After Israel stopped 23 days of aerial and ground attacks in the Hamas-controlled Gaza Strip last month, ”Hamas unfortunately used several facilities, mainly a large number of hospitals, as stations for summons, interrogation, torture and detention,” the Ramallah-based ministry said in a statement.

The ministry also claimed Hamas sacked tens of employees, loyal to Palestinian president Mahmoud Abbas’ Fatah movement, who broke their general strike and returned to their work after Israel launched it assault on December 27.

The Israel Air Force aerial bombardment, which preceded a large-scale ground invasion on January 3, destroyed most of the police stations and civil administration departments of the Hamas government in the Gaza Strip.

According to the statement, Hamas specifically seized some buildings in Shifa, the main hospital in the city, al-Nasser pediatric clinic and the psychiatric hospital.

***

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,


19 svar på ”Hamas använde sjukhus som tortyrcenter”
 1. Dumstrut [Denne kommentators kommentar på denna blogg den 14 januari 2009: ”Nej jag anser inte att Israel har rätt att existera.” /Sapere Aude]

  lasse:
  Programmet är en förfalskning, det är därför det bara återfinns på hamasfientliga sidor.

  Den littauiska.

  De flesta grymheterna begicks efter kriget.

  Så har du något exempel på en vänsterperson som gillar hamas?

 2. Dumstrut [Denne kommentators kommentar på denna blogg den 14 januari 2009: ”Nej jag anser inte att Israel har rätt att existera.” /Sapere Aude]

  Se t.ex. den länk till al jazeera som jag länkade till på den här bloggen.

 3. vulgus:
  Jag skulle gärna vilja se vilken källa du har för
  ”Hamas erkände Israels existens 1988, enligt 1947 års gränser (delningsplanen)
  och
  erbjuder “varaktig fred” mot 1967 års gränser (före sexdagarskriget)”.

 4. Att Hamas erkänner Israel var mer än jag visste. Jag trodde att israels utplåning stod på programmer. Har jag haft så fel?

  Några baltiska motståndsrörelser mot tyskarna känner jag inte till. Vilka var det?
  De andra begick grymheter som alla gör i krig men som vi redan konstaterat så skriver segraren historien och därför framstår dessa rörelser nu som just motståndsrörelser med snövita händer och rena samveten.
  Vårt problem är att bara för att någon kallar sig ”befrielserörelse” så klappar våra hjärtan lite hårdare och vi inbillar oss att ”befrielse” verkligen är vad som står på programmet. Men oftast är det bara en simpel maktkamp som ikläds fina ord, som den mellan Fatah och Hamas.

  Som svar på din avslutande fråga så tror jag att eptiteten ”terroriströrelse” respektive ”befrielserörelse” bestäms när konflikten är slut och segraren som sagt skriver sin historia. Under pågående konflikt kan det vara svårt att veta vem som är vad.

 5. [Denne kommentators kommentar på denna blogg den 14 januari 2009: ”Nej jag anser inte att Israel har rätt att existera.” /Sapere Aude]

  lasse:
  Hamas erkände Israels existens 1988, enligt 1947 års gränser (delningsplanen) och erbjuder ”varaktig fred” mot 1967 års gränser (före sexdagarskriget).
  Danska motståndsrörelsen är jag inte så bra på, den var ju ganska intetsägande.
  Men jag vet att holländska, franska, tjeckiska, serbiska, polska och de baltiska motståndsrörelserna var för ett upphörande av den Tyska staten, (döds)straff för tyska bosättare på ockuperad mark, kropss- och skamstraff för kvinnliga ”kollaboratörer”, dödsstraff för manliga kollaboratörer, förbud mot motstående åsikter mm mm.

  Frågan är ju om de slutar vara nationella befrielserörelser pga detta. Var t.ex. inte Indiska motståndsrörelsen en sådan bara för att den bestod av islamister och hindunationalister? Måste jag vara islamist eller hindunationalist för att anse att kampen mot britterna i Indien var legitim motståndskamp?

 6. Naturligtvis sympatiserar jag med de mål som t ex den danska motståndsrörelsen hade 1940-45 liksom Malm i dag sympatiserar med Hamas mål, d v s israels utplåning eller har Hamas numera strukit den passusen?
  Vore intressant att veta eftersom det är en av de största stötestenarna för fred i MÖ. Skulle Hamas erkänna israels rätt att existera så vore mycket vunnit.
  Kan förresten inte erinra mig att t ex Holger Danske sysslade med självmordsattacker mot civila eller hade på sitt program att Tyskland skulle upphöra som statsbildning. Kanske du vet?

 7. [Denne kommentators kommentar på denna blogg den 14 januari 2009: ”Nej jag anser inte att Israel har rätt att existera.” /Sapere Aude]

  lasse:
  Är det att vara förtjust i Hamas?
  Får jag fråga om du anser att motståndet mot nazisterna i Europas ockuperade (och medlöpar-) länder var nationella befrielserörelser grundade i sina folks kamp för sitt hemland?
  Betyder det då att du gillar allt vad dessa motståndsrörelser stod för och gjorde? Att du t.ex. förordar våldtäkt och offentlig skändning av kvinnor som legat med tyska soldater, att du är förtjust i massakrer på civila tyska flyktingar osv?

 8. Precis just han som 2009-01-04 skrev:
  ”Hamas är en nationell befrielserörelse, grundad i sitt eget folks kamp för sitt hemland. Att Iran förser Hamasregeringen i Gaza med pengar och vapen är närmast att jämföra med att samma Iran försåg den bosniska regeringen i Sarajevo med pengar och vapen under belägringen 1992-1995. Tack vare vapen från Iran kunde den bosniska armén stå emot Serbien och minimera folkmordet. Det skriver Andreas Malm, författare och journalist.”

 9. [Denne kommentators kommentar på denna blogg den 14 januari 2009: ”Nej jag anser inte att Israel har rätt att existera.” /Sapere Aude]

  lasse:
  Du menar Andreas Malm som i debatt i SVT sa: ”Jag är ingen ideologisk anhängare av Hamas”?

 10. PV, kanske kan Andreas Malm vara ett bra exempel även om hans åsikter är smått fascistiska.

 11. [Denne kommentators kommentar på denna blogg den 14 januari 2009: “Nej jag anser inte att Israel har rätt att existera.” /Sapere Aude]

  lasse:
  Jag har faktiskt aldrig stött på en vänstermänniska som gillar Hamas, har du något exempel?

 12. ”Izz al-Din al-Qassam-brigaderna” låter häftigt, liksom ”al-Aqsa-martyrenas brigader”. Är det någon som vet om det verkligen är brigadförband eller bara sådana där namn man hittar på för att verka betydelsefulla? Det är svårt att veta eftersom man i de där kretsarna har en förkärlek för det bombastiska.
  Hur många ”jihad” har det t ex inte under alla år utropats mot Israel men det blir liksom ingenting av det hela.
  Nåja, den där förkärleken för det svulstiga och för de yviga gesterna har de gemensamt med den svenska vänstern och det kan vara en av anledningarna till att man i dag från vänsterhåll är så förtjust i Hamas. Någon djupare tanke kan väl inte ligga bakom men eggande paroller, fladdrande svarta fanor och högstämt tal om seger eller död parat med lite våld har ju alltid lockat enkla själar så man skall väl inte förvånas.

 13. Naturligtvis inte bra den här historien om sjukhuset, fullständigt bedrövligt och jag tycker att det är fel i alla lägen att använda sig av civila sköldar i strider, få av de människor som den senaste tiden kritiserat Israel stödjer Hamas, deras politik, agenda aller agerande. Det är inte det det hela handlar om! Men nog om det, det var en sällsynt okunnig journalist som skrivit artikeln då denne talar om ”den militanta gruppen Hamas”. Hamas är ett politiskt parti såvitt jag vet och ingenting annat, däremot med en militär gren vid namn Izz al-Din al-Qassam-brigaderna. Det spelar inte någon roll vilken åsikt man har eller vilken politisk färg man har, man kan väl hålla sig till fakta i alla fall eller? MVH/Razz

 14. Jag: Haaretz-artikeln har ändrats sedan jag skrev kommentaren, den är bara hälften så lång och börjar nu konstigt nog mitt i en mening. Om du läser Haaretz-kommentarerna, ska du finna att vissa av dem också talar om tortyr.

 15. När blev ”detention center” detsamma som tortyrcenter? Var i artikeln kan man läsa om tortyr? Sprider du osanning medvetet?

Kommentarer är stängda.