I dagens Svenska Dagbladet skriver UNRWA:s generalkommissionär Karen AbuZayd och Sveriges biståndsminister Gunilla Carlsson (m) att ”Gazas barn behöver vår hjälp”.

De lägger fram ett tiopunktsprogram som utgör ”centrala steg mot en framtid för barnen i Gaza”. Man kan inte ha så mycket att invända mot någon av dessa punkter. Avslutningsvis skriver de, att de palestinska barnen ”har samma rätt som barn i Israel och barn i alla andra delar av världen: nämligen rätten till en framtid utan fruktan, och i fred, säkerhet och värdighet”. Det finns inte mycket att invända mot denna slutsats heller.

Men: Tiopunktsprogrammet är ofullständigt. Dessutom får vi inget svar på det mycket relevanta frågan vem det är som inte erkänner att de palestinska barnen har en rätt till framtid utan fruktan, till fred, säkerhet och värdighet.

Vidare: Det är problematiskt att en svensk minister gör ett uttalande tillsammans med en UNRWA-företrädare. UNRWA är nämligen, enligt vad som bl. a. framgår här, infiltrerat av Hamas-folk. Vi vet vad Hamas-folket gör med de palestinska barnen. Det har jag bloggat om tidigare, t. ex. här och här.

UNRWA framstår alltså som en besynnerlig organisation. Det i grunden bisarra är att FN genom denna organisation erkänner inte bara de palestinska arabiska flyktingarna själva utan också deras barn och barnbarn osv. som flyktingar. Inga andra flyktingar behandlas på motsvarande sätt.

Bloggen Fred i Mellanöstern ger fler detaljer. Bloggen menar att biståndsministern hamnat i dåligt sällskap. Mycket tyder på det.

Hur ska då barnen få en bättre framtid? Ja, den lär av allt att döma inte kunna uppnås så länge terrororganisationen Hamas utgör regeringen i Gaza; inte heller så länge UNRWA är infiltrerat av Hamas. För Hamas enda syfte är inte att hjälpa barn, utan att utplåna Israel genom angreppskrig. I detta syfte är de, har det visat sig, tom. beredda att låta barnen dö!

Punkt elva – eller snarare punkt ett – i artikelförfattarnas program borde således vara att se till att Hamas inte längre har något inflytande över UNRWA, och för den delen inte över Gaza eller dess barn heller. En sådan åtgärd vore mycket verksam för ”fred, säkerhet och värdighet” och då inte bara för Gazas barn utan även för Israels barn av vilka många också utsatts för ”traumatiska upplevelser” till följd av Hamas raketbeskjutning.

Slutligen: Artikelförfattarna återger okritiskt Hamas uppgifter på hur många som dödades i Gaza under Israels försvarsstrid. Andra uppgifter talar om avsevärt färre dödsoffer, läs t. ex. här. Varför förlitar sig Sveriges regering på vad terrororganisationen Hamas berättar?

***

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,


16 svar på ”Vem ska hjälpa Gazas barn?”
 1. [Denne kommentators kommentar på denna blogg den 14 januari 2009: ”Nej jag anser inte att Israel har rätt att existera.” /Sapere Aude]

  lasse:
  Som du själv säger, att det hänt många gånger säger inget om rätt eller orätt. Så vad har det med Israels rätt att existera att göra?

 2. Jag lovade att sluta här men jag ljög tydligen.

  De flesta länder har uppstått genom att andra folk trängts undan. Det är så det går till. Dog eats dog. Titta bara på Ostpreussen, Sudettyskland och Karelen. Förloraren får flytta på sig.
  Sedan kan vi påstå att det är rätt eller orätt men det ändrar inget i sak.

  Det är nog bäst att PV ser verkligheten som den är, inte som den borde vara. Man blir annars ganska luttrad med tiden.

 3. [Denne kommentators kommentar på denna blogg den 14 januari 2009: ”Nej jag anser inte att Israel har rätt att existera.” /Sapere Aude]

  lasse:
  Jag anser inte att Israel har rätt att existera eftersom staten uppstod genom stöld av ett annat folks land.
  Jag skulle tro att denna uppfattning delas av majoriteten av världens befolkning.

  Tidigare har du ju resonerat kring att makt att göra något gör det rätt. Israel har makt att utöka ockupationen och annekteringen genom bosättningar och Hamas har makt att skjuta raketer, därmed borde dette enligt din tidigare argumentation vara rätt.

  Rätt och rättvisa är olika saker. Palestinierna har utan tvekan blivit både orättvist och orätt behandlade.

 4. Ok, vi verkar ändå inte förstå varandra.
  Enligt din uppfattning har inte Israel ”rätt” att existera. Det är ditt tyckande men eftersom din åsikt inte är upphöjd till universell lag eller ens delas av en majoritet av världens människor så är det bara en åsikt bland andra och om åsikter skall man egentligen inte diskutera.

  I fråga om konflikter tycker jag det är bättre att resonera i termer av rationalitet och klokhet. Jag begriper inte klokheten i att bygga bosättningar på västbanken eller att skicka raketer mot israeliska civila. För mig verkar det inte föra konflikten närmare en lösning men den åsikten baserar jag alltså på om bosättningarna och raketerna i längden är kloka eller ej. Inte p g a något flummigt om vem som har ”rätt” att göra saker.

  Låt oss sluta här, jag kommer inte att skriva mer i ämnet ”rättvisa” men fundera gärna över ämnet. Det brukar jag göra och slås ständigt över hur det som är högsta graden av rättvisa för en människa kan vara den djupaste orättvisa för en annan.

 5. [Denne kommentators kommentar på denna blogg den 14 januari 2009: ”Nej jag anser inte att Israel har rätt att existera.” /Sapere Aude]

  lasse:
  Ja alla länder som ljuger om sina intentioner och motiv anser såklart att de inte haft rätten på sin sida.
  Men det du beskriver är då helt ostridigt så att det inte finns någon rätt till existens för Israel?

 6. Jag tror du förstår vad jag menar. Vill en grupp människor ha ett eget land så måste de vara beredda att försvara det. Det är därför bl a Sverige har en krigsmakt eftersom våra politiker insett att vi inte lever i en rättvis värld. F n råder balans i Europa eftersom det inte finns något militärt vacuum här men denna ordning kan lätt rubbas. Det vet vi av bitter erfarenhet.
  Vi har också lärt oss att i nödfall är det bara rå styrka som gäller och att fagra ord om fred och vänskap inte alltid är att lita på.

  Vad ”rätt” egentligen betyder finns det många uppfattningar om men vi vet i alla fall att alla människor tycker att de har ”rätten” på sin sida i en konflikt.
  Kan du nämna något land som gått i krig och inte ansett sig ha ”rätten” på sin sida? Något enda?

  – Vi, Sveriges konung e t c har i dag förklarat krig mot Danmark, väl medvetna om att det är ett orättfärdigt krig och att danskarna egentligen har rätt o s v
  Nej, sådant har man inte hört ofta eller hur?

 7. [Denne kommentators kommentar på denna blogg den 14 januari 2009: ”Nej jag anser inte att Israel har rätt att existera.” /Sapere Aude]

  Men din argumentation innebär ingen rätt, alltså ingen rätt för Israel att existera. Den innebär bara att det är rätt för Israel att existera så länge landet kan existera, men samtidigt är det rätt för araberna att försöka få Israel att sluta existera.

 8. Min poäng är att det inte existerar något som heter ”rätt” eller ”rättvisa” i förhållandet mellan stater eftersom de är ett subjektiva begrepp. Vore det ”rätt” om Sverige återlämnade Skåne till Danmark, ett landskap som bevisligen erövrades i strid?
  Danskarna skulle, kanske, se det som mycket ”rätt” men befolkningen i Skåne skulle måhända se det som orätt men ingen ser det som en realistisk möjlighet. Det har gått för lång tid.

  Nåväl, det har i fallet Skåne gått trehundra år sedan erövringen och den etniska rensningen men angående Israel så har det bara gått sextio år sedan staten bildades. Kan man alltså säga att om ett land lyckats klara sig i säg tvåhundra år så anses landet ha legitimitet?

  Du kan tycka att Israel inte har rätt att existera och jag kan tycka motsatsen men det är våra privata uppfattningar och de ändrar ingenting i själva sakfrågan. Ett land existerar om det har en vilja att försvara sig och blir erkänt av andra länder.
  Det är själva grunden för mellanstatliga förhållanden. Allt annat är barnsligt önsketänkande.

  Angående Förintelsen så tror jag att du läste vad jag skrev slarvigt.

 9. [Denne kommentators kommentar på denna blogg den 14 januari 2009: ”Nej jag anser inte att Israel har rätt att existera.” /Sapere Aude]

  lasse:

  Vad spelar historieskrivningen för roll, du menar ju att om man KAN göra något så har man RÄTT att göra det. Nazityskland kunde mörda 6 miljoner judar och därmed måste det med din argumentation sägas vara rätt gjort.

  Jag delar inte uppfattningen att segrare aldrig kan ha gjort fel. Jag anser att Karl XI:s terrorstyre i Skåne var förkastligt trots att Svenskarna med tiden blev obestridda segrare. Jag anser också att Sovjets agerande i ockuperade områden var FEL, trots att de vann och kunde göra det de gjorde. För att bara nämna två exempel.

  Vad gäller division Engelbrekt så var det ett självklart val för Sverige att låta tyskarna flyttas från att vara ockupanter i Norge till att bli hjälptrupper i Finland, vad kunde vara bättre?
  Malmen var man såklart tvungen att sälja för att klara sig.
  Baltutlämningen var helt enligt överenskommelsen med segermakterna, tyska soldater som flydde till Sverige skulle överlämnas till den segermakt som ockuperat territoriet de flytt ifrån. Balterna hade retirerat från baltikum till Bornholm och där återigen gått i tysk tjänst, baltikum befriades av Sovjet och därför skulle de utlämnas till sovjet. Balterna fick också en mycket mild behandling i förhållande till överlöpare i andra länder. De grövsta straffen var 10 års straffarbete, och utdömdes till ett fåtal officerare. De flesta gick helt fria från straff.

  Men som sagt, din uppfattning att allt man kan göra är rätt innebär att det var rätt av Sverige att göra de saker du tar upp, liksom det var rätt att vägra judiska läkare att flytta till Sverige och allt annat som Sverige och alla andra länder någonsin gjort.
  Det förklarar på inget sätt någon rätt för Israel att existera, tvärtom gör det Israels upphörande rätt och även det förtryck som man kan vänta sig att Israelerna kommer drabbas av rätt.

 10. Tja, visst är makt och rätt nästan samma sak. Makten sitter i spjutstångs ände som Frans G Bengtsson en gång uttryckte det. Mao lär ha sagt något liknande.
  Om arabländerna ännu en gång anfaller Israel och förintar landet så kommer omvärlden förr eller senare acceptera detta. Tro inget annat.
  Stater har sällan råd med någon moral utan när man stakat ut sitt territorium och sett till att kunna försvara det så brukar landet också erkännas av andra stater, som fallet är med Israel.

  Angående nazitysklands brott mot judarna, romerna m fl så försök tänka tanken att Hitler vunnit kriget. Hade då omvärlden sett Förintelsen som ett brott? Sannolikt inte eftersom segraren skriver historien eller också, vilket kanske varit troligare i detta fall, väljer att inte berätta den. Cyniskt, javisst men också ganska sant, eller hur?

  Ditt tankefel är att du tror att det finns någon sorts universell Rättvisa och att det goda, vilket det nu kan vara, segrar till slut. Så är det inte.
  Människor låter sig ofta styras av moraliska principer men när det handlar om stater så väger andra intressen tyngre. Det är därför som Sverige under VK 2 tillät tyska trupptransporter, sålde malm till tyskarna och 1945 lämnade över balterna till ryssarna.

  Enskilda människor kan skämmas men nationer har inga skamkänslor.

 11. [Denne kommentators kommentar på denna blogg den 14 januari 2009: ”Nej jag anser inte att Israel har rätt att existera.” /Sapere Aude]

  lasse:
  Ja jag har tusen gånger frågat hur den retoriken leder till en rätt att existera, den retoriken innebär ju bara den starkes rätt. Det innebär att om arabländerna får Israel att sluta existera så är det rätt att Israel inte existerar.
  Med den retoriken finns bara ett rätt, och det är makt. Att Nazityskland mördade 6 miljoner judar är då inte fel, eftersom de kunde.

  Enligt judendomens historieskrivning så massakrerades de folk som levde i Palestina av judarna, och deras jungfrur togs som sexslavar. Så de finns inte kvar, om man nu litar på att guds utvalda folk genomförde sina folkmord grundligt.

 12. Kanske jag kan få besvara frågan. Israels rätt till existens baserar sig att nationen finns och under många år lyckats försvara sitt territorium. Det kan tyckas brutalt för vissa skönandar men det är samma logik som gäller för karelarna som drevs bort 1939 och 1944 eller för de tyska minoriteter som 1945 fördrevs från det nuvarande Polen och Tjeckien.
  Tyvärr, profanum vulgus, är inte livet rättvist och vi kan tycka vad vi vill om att starkare länder tar för sig territorier men det får inte hindra oss från att acceptera faktum.
  Att tro att någon slags gudomlig rättvisa till slut kommer att skipas är fåfängt. Hur skulle den förresten se ut? Vem var i tidernas gryning först på plats med tillräckligt mycket bofasta och kan därmed hävda sin rätt till ett visst stycke land?
  I så fall ligger vi svenskar verkligen illa till eftersom vi från andra roffat åt oss ganska mycket av det som nu är Sverige.
  Till slut måste även Hamas acceptera att Israel ligger det det ligger och när de gjort det kan man börja förhandla om bosättningar, erkännande och hävandet av avspärrningar m m.

 13. [Denne kommentators kommentar på denna blogg den 14 januari 2009: ”Nej jag anser inte att Israel har rätt att existera.” /Sapere Aude]

  Lennart:
  Du har konsekvent vägrat att svara på vad du anser om diasporans judar, ärvde de inte rätten till Palestina enligt dig, trots att de befann sig i andra länder?
  Eller vad baserar sig Israels rätt till existens på?

 14. Artikeln avslutas med;
  Det måste bli en återgång till en politisk fredsprocess, som leder till en palestinsk stat. Målet kvarstår: En allomfattande lösning på Mellanösternkonflikten och etablerandet av en självständig palestinsk stat, som lever sida vid sida med Israel i fred och säkerhet.
  Ska vara;
  …”sida vid sida med den judiska staten Israel!”
  Och sen fortsätter de;
  ”Trots de svårigheter vi nu står inför och det lidande som konflikten skapar, får vi aldrig förlora detta mål ur sikte. Det är vi skyldiga de palestinska barnen. De har samma rätt som barn i Israel och barn i alla andra delar av världen: nämligen rätten till en framtid utan fruktan, och i fred, säkerhet och värdighet.”
  Ska vara;
  Har barn i Gaza störrre rätt att leva i fred än barnen i Israel? De lever INTE utan fruktan så länge Hamas skjuter raketer mot dem dagligen ? De har ett val i Gaza= sluta skjuta!

 15. .i dag kan vem som helst gå in på nätet och få strålande information om vad som verkligen pågår i världen ,inte bara i gaza.
  Men det är ju fruktansvärt då människor väljer att inte veta .
  Jag har skickat in information på carl.bildts blogg sida till alla som vill skall kunna ta del om antisimisten som sprider sig.Den togs bort men Carl.Bildt låter en insändare vara kvar vecka ut och vecka in om vad han minnsan tänker göra om han ser en jude på gatan.Var lever vi någonstans?
  Finns det någon eldsjäl som informerar politikerna om vad som verkligen pågår eller ligger de och sover ochså??AD MATAI!!!!!

Kommentarer är stängda.