Det är MUF:s ordförande Niklas Wykman som uttalar sig här.

Rubriken lyder ”Att försvara demokratin”. Det är precis det som Israels mer än sextioåriga försvarsstrid syftar till.

Så här skriver Wykman:

Israel är en utvecklad demokrati med yttrandefrihet, åsiktsfrihet, religionsfrihet och lika rättigheter oavsett etnicitet eller religiös övertygelse. Självklart finns det saker att kritisera Israel för men faktum kvarstår att det är en demokrati och ett samhälle mycket likt vårt eget som är under ständig attack av terrorister.

Sverige måste sluta upp bakom det demokratiska Israel och dess befolkning och fördöma Hamas. Det är inte samma sak som att säga att varje enskild handling eller effekterna av varje enskild handling är önskvärda eller legitima. Men det är viktigt att komma ihåg att Israel slåss för demokratin och friheten medan Hamas slåss mot demokratin och för ett styre liknande det i Iran.

Palestina borde få bli en självständig, demokratisk stat. Det palestinska folket förtjänar också att åtnjuta samma friheter som vi gör. Svenska partier som ger sitt okritiska stöd till Hamas-Palestina riskerar att vara med i bygget av en terrorstat som hotar sina grannar och förtrycker sin befolkning.

Det har alltid funnits människor som med våld och hot om våld velat kontrollera andra människor för sina egna syften. Nu när vi ser det i vår samtid måste [vi] våga visa vårt stöd till demokratin och fördöma Hamas. Om inte Israel fortsätter att kämpa för fred och säkerhet kommer vi till en dag då vi måste göra det.

Bra sagt! Men kampen för ”fred och säkerhet” kan inte överlåtas till Israel. Alla som önskar demokrati, frihet, fred och välstånd måste alltid vara beredda att ”kämpa den goda kampen”.

Den dagen ”då vi måste göra det” är här. Den är alltid här. Den kampen måste alltid föras, både med pennan, ordet och, om det skulle behövas, i sista hand med svärdet. För, som Wykman skriver, det ”har alltid funnits människor som med våld och hot om våld velat kontrollera andra människor för sina egna syften”, och det inte bara runt Israel, utan här och nu, i Sverige och överallt.

***

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

6 svar på ”Moderata Ungdomsförbundet om Hamas och försvaret av demokratin”
 1. Religiösa extremister har inte i demokratier att göra. Sedan om det är hamas, likud, livets ord eller republikanska partiet spelar ingen roll.
  Likuds ledare har ju också varit terroriststämplade, så båda sidorna är lika inskränkta. Det går inte att ta ställning i en fråga där fanatiker på båda sidorna hävdar att gud är på deras sida och hänvisar till böcker skrivna före medeltiden.

 2. Titta på dagens (21/1) sydsvenska dagbbladet.
  Äntligen en liten artikel om hur judar i Sverige känner sig .
  Sen en annan om Dan.Park som har satt upp burkar med tex,zyklon b på utanför judiska församlingen i malmö .Han får sin rätt i Sverige med att vi här har yttrande frihet men om någon annan skulle sätta upp någonting liknande framför den islamska församlingen skulle han nog få sparken från sitt arbete och bli allmänt utfryst-vart är vi på väg?

 3. Man bör även ifrågasätta hur pass demokratisk en religiös stat kan vara. En av demokratins viktigaste aspekter är ju ändå religionsfriheten, och detta kompliceras ju onekligen där själva staten är judisk. Samma sak gäller självklart muslimska stater etc, men att hävda att Israel, med 20% statiskiskt fastställda ”ickejudar” (dvs kristna och muslimer) är det enda demokratin i området är inte långt ifrån skrattretande. Att dessa grupper dessutom är klart och tydligen diskriminerade i denna demokrati understryker dessutom detta. Ett tydligt exempel på denna diskriminering är hur samhället i Nasaret ser ut, samma skatter betalas till samma borgmästarskap, men skillnaderna i underhåll i de olika delarna är slående.

 4. [Denne kommentators kommentar på denna blogg den 14 januari 2009: ”Nej jag anser inte att Israel har rätt att existera.” /Sapere Aude]

  En sak jag inte förstår är varför man skulle försvara en stat genom att hävda att den är god eftersom den har en massa friheter och rättigheter som den i verkligheten inte har.
  Det är underligt, mycket underligt.

  Varför inte försöka hålla sig till sanningen och utforma försvaret efter det. Det var ju t.ex. ingen på högerkanten som försvarade Apartheid i sydafrika med att sydafrika var en demokrati som inte gjorde skillnad på raser. Borgarna försvarade Apartheid genom att argumentera för att apartheid inte var så dåligt.
  Så varför i Israels fall ljuga i varje mening? Är det för att Israel inte går att försvara?

Kommentarer är stängda.