Pardon my french, men titeln på denna bloggning travesterar en nazitysk kampsång där ordet ”Georgien” ursprungligen stavades ”Afrika”.

Man undrar vilka syften som egentligen ligger bakom Rysslands invasion i Georgien. Att utplåna landet? Kanske, men det vågar man nog inte just nu.

Och var det en invasion egentligen? Det var ju till synes Georgien som började, genom att gå in i Sydossetien, eller?

Jag har inga definitiva svar på dessa frågor just nu. Klart är väl att Sydossetien tillhör Georgien rent statsrättsligt, så Georgien hade väl så sett rätt att stationera militär där, precis som varsomhelst annars på sitt territorium. Svaret på det blev emellertid en rysk pansarstöt, och vi vet ännu inte säkert om den avstannat eller om målet egentligen är Tiflis (- på svenska; Tbilisi på georgiska) och georgiernas underkastelse.

Frågan är alltså hur långt detta pansar skall nå. Georgien har, precis som Israel, rätt att existera som fritt, demokratiskt och självständigt land. Den som attackerar ett fritt och demokratiskt land i syfte att utplåna det är en fiende till demokrati och frihet.

Låt oss inte minst för Sveriges skull hoppas att Ryssland inte är en sådan fiende.

Tillägg: Här finns f.ö. en sen länk från SvD – ca tio minuter gammal i skrivande stund (kl 21.35), om ”trupprörelser nära Tbilisi” som ”skapar panik”. Pansaret rullar ännu, vad det verkar …

***

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 svar på ”Panzer rollen in Georgien vor?”

Kommentarer är stängda.