Malmö juni 2019
Malmö i juni 2019.

Det smäller i Sverige, särskilt i Malmö. Många bomber blir det och i Fria Tider refereras en uppgift från TV4 Nyheterna där det sägs att det under tiden januari till och med september i år skett 173 sprängningar i Sverige.

Tidningen Världen Idag refererade i tisdags den 12 november till ett uttalade av seniora analytikern Henrik Häggström vid Försvarshögskolan. Han menade, också i TV4 Nyheterna, att man ”får nog gå så långt som till Afghanistan för att hitta en liknande situation som den i Sverige och då är det naturligtvis per capita räknat”. Sverige befinner sig i ett läge mellan krig och fred, menar han också.

Så låt oss då se hur det är ställt med detta. Etthundrasjuttiotre sprängningar i Sverige i år alltså. Om vi antar att Sverige har tio miljoner innevånare blir det 0,0000173 sprängningar per capita.

Jag finner så en rapport (omedelbar pdf-nedladdning) från United Nations Assistance Mission in Afghanistan (UNAMA) publicerad i oktober 2018 med titeln ”Special Report on Harm to Civilians from IEDs”.

På sidan 4 i detta dokument kan man läsa följande: ”From 1 January to 30 September 2018, UNAMA recorded 2,354 civilian casualties (676 deaths and 1,678 injured) from 93 suicide and other IED attacks deliberately targeting civilians …”. Med förkortningen IED avses ”Improvised Explosive Device”, dvs. enkelt uttryckt en hemmagjord bomb, dvs. ”same shit” som används i Sverige.

Kabul juli 2019
Kabul i juli 2019.

Hoppsan! Endast 93 sprängningar i Afghanistan januari tom. september 2018 men hela 193 i Sverige under samma period 2019! Afghanistan hade enligt uppgift i svenska Wikipedia 34 124 811 innevånare år 2017. Utslaget per capita blir det endast 0,00000273 sprängningar i Afghanistan – mot hela 0,00001730 i Sverige alltså.

Jag får det till att det sker drygt 6 gånger fler sprängningar per capita i Sverige än i Afghanistan!

Nu är ju tack och lov ”mortaliteten” som en följd av dessa sprängningar lägre i Sverige än i Afghanistan. Och några självmordsbombare har vi inte sett till här – ännu.

En svaghet är att man inte vet om UNAMA ”endast” redovisar sprängningar med dödlig utgång, men på det hela taget är jag beredd att ge analytiker Häggström rätt. Det krävs en osannolik sexdubbling, dvs. 558 sprängningar i Afghanistan, för att komma upp i nivå med Sverige. Sett till antalet sprängningar är alltså situationen i Sverige sannolikt sex gånger värre än i Afghanistan. Det är inte dåligt – eller jo, det är just det det är.

Häggström talar med rätta om ett skymningsläge mellan krig och fred. I en bloggning efter senaste riksdagsvalet talade jag om ett demokratiskt skymningsläge.

Slutsats: Såväl freden som demokratin är för närvarande hotad i Sverige idag. Tråkigt men sant.

Och nyss undgick ansvarig justitieminister Morgan Johansson (S) en av Sverigedemokraterna initierad misstroendeförklaring i Riksdagen. Något ansvarstagande utkrävs inte. Detta tydligen enligt Doris Day-doktrinen: ”Que sera sera” …

Här är länk till TV4 Nyheterna.

Tillägg 2019-11-17: Professor Wilhelm Agrell menar i Svenska Dagbladet att situationen i Sverige liknar en inre väpnad konflikt. Det är en sådan situation som också råder i Afghanistan för närvarande. Läs även Samtiden. Ny sprängning i Malmö natten till idag den 17 november …