Lennart Eriksson

Denna blogg drivs av Lennart Eriksson, som också har skrivit nästan alla hittills över 1400 inlägg. Läs mer under rubriken "Om Sapere Aude!" ovan - och observera även följande:

Nemo me impune lacessit

Sagt om Sapere Aude!

"Sapere Aude är en av Sveriges bästa bloggar!" - Läst på Facebook 2014-01-26

"Modigt. Provocerande. Intressant." - E-post 2014-08-27

"Lennart Eriksson … hjälten på Migrationsverket" - E-post 2015-08-15

Arkiv

Kategorier

Kalender

oktober 2021
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Rysk TV menar att Sverige, Polen och Litauen eftersträvar revansch för Poltava

Sannolikt och förhoppningsvis är det väl ett slags försök till satir. Här är i alla fall filmen (dess tillgänglighet på sikt kan jag inte garantera):

Men även om det är satir och ”skitprat”: Varför skickar rysk TV ut detta just nu?

Sverige förlorade visserligen slaget vid Poltava. Men vid många tidigare och senare militära konfrontationer med Ryssland har Sverige segrat. Inte minst gäller det slaget vid Narva. Ett av resultaten av denna svenska seger återges i romantiserad form härnedan. Ryska trupper lägger ned sina regementsfanor inför Sveriges Konung:

Här följer en liten och mycket ofullständig lista på vilka fältslag mot Sverige som Ryssland hittills förlorat, utöver Narva: Lode, Wenden, Övergången av Düna, Rauge, Saladen, Jakobstadt, Gemauerthof, Fraustadt, Holowszyn, Stäket, Uttismalm, Parkumäki, Valkeala, Siikajoki, Revolax, Pulkkila, Nykarleby, Lappo, Kauhajoki, Alavo, Jutas, Virta bro, Ratan. – Allt detta länkat härifrån. Blir sammanlagt tjugotre (23) stycken. Och det är inte alla.

Hur många slag har Ryssland vunnit mot Sverige? Ett fåtal, skulle jag tro, men tyvärr de mest avgörande, såsom just Poltava, där Rysslands anfallskrig mot Sverige slutligen visade sig framgångsrikt, efter många föregående svenska segrar, På samma sätt var det ryska anfallskriget mot den svenska landsdelen Finland slutligen tyvärr också framgångsrikt, men först efter många svenska segrar. Sverige försvarade sig bara, angrep inte, i båda fallen.

Sverige är således inte i något behov av revansch. Sverige leder överlägset statistiken. Men vad Sverige, freden, friheten och demokratin bland annat är i behov av är däremot ett Ryssland som inte implicit hotar Sverige, Polen och Litauen i sin TV (vem vet vad det egentligen syftar till), och som inte heller utplånar den självständiga staten Ukrainas suveränitet genom den redan genomförda de facto-annekteringen av Krim.

Men allt detta har dessvärre redan skett. Det bådar inte gott för framtiden.

– Via denna YouTube-länk kan du höra på Narvamarschen.

Länk: Katarina Tracz i Expressen.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.