I vart fall inte när det gäller agerandet i Mavi Marmara-affären, där israeliska soldater blev tvungna att försvara sig mot angrepp från islamistiska terrorister med vapen i hand. Terrorister som inskeppats i Turkiet på ett turkiskt fartyg.

Trots detta kräver nu Turkiets utrikesminister Ahmet Davutoglu att Israel, inte Turkiet, ska be om ursäkt. Annars kommer Turkiet att bryta de diplomatiska relationerna med Israel.

Judar ska be om ursäkt för att de försvarar sig alltså. Helt i islamistisk anda.

Jag återger här en lista över de som angrep de israeliska soldaterna och som därefter dog:

1. Ibrahim Bilgen, 61, electronics engineer from Siirt, member of the association of electronics engineers in Turkey, originally from Mosul, Iraq. He ran in the 2007 elections on behalf of the Felicity Party, and also ran for mayor of Siirt in 2009. He was married and father of six. A relative of his noted that he wanted to die as a shaheed. He joined the flotilla as an IHH volunteer.

2. Ali Haydar Bengi, 39, owner of a telephone repair store in Diyarbakir, southeastern Turkey (a city known as a stronghold of radical Islamic parties). He graduated from Al-Azhar University in Cairo (Arabic literature). He was married and father of four. Member of the Felicity Party. Was active in Islamic organizations and was chairman of an Islamic charitable society in Diyarbakir named Özgürlükler Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği (Ayder, the brotherhood association for a bright future, rights, and liberty). His wife said in an interview that he had wanted to reach Palestine for many years, and constantly prayed to Allah to grant him martyrdom. His friends said that he wanted to be a shaheed and that he “had an intense desire to die as a shaheed”. The association he headed was affiliated with the IHH and its operatives collected equipment and food for the organization prior to setting sail.

3. Cevdet Kiliçlar, 38, from Kayseri. Graduate of the media faculty in the University of Marmara, formerly employed as a journalist for the National Gazette and the Anatolia Times. In the past year, he worked as a reporter and website manager for the IHH. He is married and father of two. A recorded statement by Kiliçlar was found aboard the Mavi Marmara: “While our friends were praying at the [Istanbul] Fatih Mosque in memory of the brothers killed in battle in Afghanistan, we boarded this ship [Mavi Marmara] and were therefore unable to take part in the prayer. May the souls [of those killed in Afghanistan] be in paradise. We, too, prayed on our way to our brothers in Gaza, and I pray that Allah will grant us a happy ending, just like those shaheeds”.

4. Çetin Topçuoglu, 54, from Adana. Amateur soccer player and former Taekwondo champion. Trained the Turkish Taekwondo team. Married and father of one. His wife, Çigdem Topçuoglu, was also on the Mavi Marmara with friends and family. Member of AYDER, a humanitarian aid organization affiliated with IHH. Took part in the previous aid convoy to the Gaza Strip which arrived in El-Arish (and confronted Egyptian security forces). Before departing, he left a letter hinting that he expected to die as a shaheed and called on others to aspire to a similar death.

5. Necdet Yildirim, 32, from Malatya. IHH operative in Istanbul. Worked at a sports association in Istanbul (malatyaguncel.com). Married and father of one. There is a possibility (although we don’t have any information on that) that he may be related to IHH leader Bulent Yildirim.

6. Fahri Yaldiz, 43, fireman in the town of Adiyaman (eastern Antalya). Married and father of four. Worked as a security guard at IHH conferences. IHH operative in the town where he lived. During the municipal elections he worked as a bodyguard for the mayor on behalf of Refah, Erbakan’s Islamist party. In 2007, he made extensive preparations for taking part in the flotilla and had a passport issued (haberdemeti.com). Prior to his departure, he announced that he was going to be a shaheed and said goodbye to his wife and children.

7. Cengiz Songür, 47, from Konya. Came on board the ship in Antalya. Married and father of seven. Worked as a textile salesman for living. Activist in the Islamic association Izmir Özgür-Der, which espouses a radical Islamic ideology similar to that of IHH. The association provides aid to Muslims worldwide, including in Afghanistan, Egypt, and Lebanon (similarly to IHH).

Cengiz Songür
Poster with an image of Cengiz Songür

The poster reads: “Those killed for the sake of Allah are not considered dead, but rather living alongside their Lord [in paradise]” (haksozhaber.net). During the second intifada, that verse was used to grant religious-Islamic legitimacy to shaheeds who perpetrated suicide bombing attacks, and it appeared numerous times on posters commemorating the suicide bombers. The verse was also used in eulogies for those sent to dangerous missions and killed in conflict with the enemies of Islam.

Cengiz Songür
A poster that reads: “Warriors of Gaza, glorified men of resistance, welcome” (on the left, one of the people carries a photograph of Songür) (bighaber.com)

8. Cengiz Akyüz, 41, from Iskenderun. Married and father of three. IHH operative. Joined the flotilla with Zakariya Kanat, the director of the Hatay branch (Alexandretta) of IHH. Left a will prior to his departure (islamigundem.com).

9. Furkan Dogan, 19, senior high school student in Kayseri. The son of Dr. Ahmet Dogan from the University of Erciyes. Citizen of both Turkey and the US. We have no information about his links to any Islamic organizations.

Källa

Deras beväpning var järnrör och knivar. De israeliska soldaternas beväpning var inledningsvis – paintballgevär. När angreppets allvar blev uppenbart fick de i stället försvara sig med andra medel. Det var närstrid. Israelerna hade pistoler. Hur försvarar man sig mot järnrör och knivar med pistoler, mot islamister beredda att dö? Kanske genom att skjuta med pistolerna. Ett gott försvar om alternativet är att själv bli ihjälslagen. Ingenting att be om ursäkt för alltså.

Men om det nu är så viktigt att be om ursäkt, så är det snarare Turkiet som borde be om ursäkt, dels för att man lät dessa terrorister lätta ankar mot Israel, dels för att man nu i rent antisemitisk anda kräver ursäkt av judar som försvarar sig. En ursäkt kunde också vara på sin plats för att man röstade mot sanktioner mot Iran i FN.

Att Turkiet efter allt detta kan aspirera på en plats i EU framstår som uteslutet för mycket lång tid.

Länkar: Dagen, YNet, SvD, DN, Mera info om de skadade här.

18 svar på ”Israel har ingenting att be om ursäkt för”
 1. Holger, syftet med just detta ”privata fartyg” var att attackera soldaternas hemland och att stödja fienden i sitt anfalls- och utplåningskrig just mot soldaternas hemland. Den som ställer sig på fiendens sida i ett angreppskrig kan räkna med att de angripna handlar i självförsvar.

 2. Skulle de ha satt en atombomb på Mavi Marmara i stället för att försöka med paintball först då tycker du Nicklas? Är inte det lite ”oproportionerligt” …

  Att skilja på judar och israeler gör jag när det är relevant, vilket inte är fallet just nu.

  Jag blir också hotad till & från, antagligen av dina meningsfränder.

 3. @ M, Abou, Jan, Niklas Eriksson
  Detta hände långt innan båten har hunnit till koordinationen där IDF har genofört bordningen!
  http://www.youtube.com/watch?v=wSYjuDEZw1w

  Ni är verkligen hjärntvättade av vänstervridna personer som dessa nyttiga idioter – Mankell och Gardell som bidrar till detta hat bilden!
  De vänstervridna medborgare i Västeuropa som följde med på båtarna, de trodde att de gjorde något gott – bidragit till uppmärksamhet till en provocerande handling av Hamas supportrar och ett Proxy krig från Irans sida.

  Är detta fredliga ”aktivister”?
  http://www.youtube.com/watch?v=6TxchZ39e-s
  Muslimer själva deklarerar att islam inte är fredlig!
  http://www.youtube.com/watch?v=QU_BczRk2wo

  @ Jag, nameo och Holger
  Kanske påstår ni att passagerarna har pysslat med ”reparation” av båten, och sedan blev de överrumplade av dessa skjutglada IDF soldater. Dessa soldater har sprejat båten med kulor från sina stora maskingäver….
  @ hjälp
  Du behöver verkligen hjälp för att inse vad du pratar om!

  Hur kommer det sig att alla tycker att Israel skall be Turkiet om ursäkt, annars bojkottar vi Israel.
  Dessa fromma meniskor;
  1. Ibrahim Bilgen, 61
  2. Ali Haydar Bengi, 39
  3. Cevdet Kiliçlar, 38
  4. Çetin Topçuoglu, 54
  5. Necdet Yildirim, 32
  6. Fahri Yaldiz, 43
  7. Cengiz Songür, 47
  8. Cengiz Akyüz, 41
  9. Furkan Dogan, 19
  Var inget annat än islamister som var på en resa för att bli shaheed (martyr), de har ju tagit farväl från sina familjer – i denna kultur gör man det vid vetskap att man går att mötta döden.
  Islamister i England proklamerar själv vad som väntar världen;
  http://www.youtube.com/watch?v=_mClkUzGDhA

  NÄR TURKIET ERKÄNER FOLKMORD PÅ ARMENIER OCH BE OM URSEKT, då kan de komma med det absurda kravet att Israel skall be Turkiet om ursäkt för nio (9) islamister som ÖNSKADE att bli SHAHEED!

  @ Arien från det ”heliga” regionen Aryana
  är det du BAHLOOL islamitiska pizzabagaren?

 4. Till dem som skrivit här mot Israel. Jag har skrivit på bloggar som är mot Israel. Mina inlägg blir inte publicerade där. Här får ni i alla fall stå med era inlägg. Lite skillnad för er som , som en blogg med antiisraeliskt innehåll uttryckte det. V vet att vi har rätt så vi behöver inte publicera annat…..Mobben talar…….i klarspråk.

 5. OM man vet att israelerna kommer att hindra intrång till Gaza så vet man vilka risker man tar. Att det turkiska fartyget hade ett mål och det är att åstadkomma bråk är utan allt tvivel. Turkiet har överhuvud på senare tid börjat tycka att allt är tillåtet, bara inte mot dem -lite storhetsvansinne. Undrar om några andra hade skickat en båt med hjälp till kurder eller PKK? Hur skulle Turkiet reagerat. En ”fredsbåt”.Säkert släppt in den?! I senaste dagarna har fler turkiska soldater och kurdiska frihets kämpar dödats än de 9 så kallade aktivister på den turkiska båten. Är det inte dags och bättre att Turkiet bryr sig om sina egna intressen än börjar som Iran spela på ”Hamas”kortet. Märkligt att Hamas får mer stöd från Iran och Turkiet än från övriga arabvärlden. Och Vote 1+2 , har du anställt hela långa släkten för dina inlägg här? De aktivister som trängde in på ett kärnkraftsverks område i Sverige blev ju också arresterade. Om de hade tagit platsen i besittning och vägrat och flytta sig hur skulle det ha slutat? Skulle polisen vara de skyldiga då? Den som söker den finner.

 6. När Israel och många andra länder med dem fortsätter vara emot majoriteten av världen kommer det bli snart en enorm konflikt som jag hoppas på ska ändra världen för alltid. Just nu kan de sorgligt nog stå emot världen med orättvisa handlingar på grund av sin militära MAKT, men vi får se hur länge det håller! Just nu vet inte många medborgare i de utvecklade länderna (väst-världen) att majoriteten av världen svälter, dör, blir utnyttjade, drabbas av krig, många u länder i världen sugs ut på all råvare material utan att få något tillbaka av just dessa ”utvecklade” länderna (väst-världen), TYVÄRR SÅ ÄR DET , Företag som begår hemska förbrytelser skyddas av dessa stater, som stiftar egna lagar som bara gynnar de själva/få och respektera absolut inte andras värderingar utan respekterar allt som har med namnet VINST och makt att göra. (Det vill säga PENGAR och dominans).

  I USA styr israeliska lobby verksamheter stora delar av media och hjärntvättar USA’s befolkning på vad som är ”rätt & fel”. Jag tycker det är fel att vi lever i ett system där majoriteten av världens befolkning lider så himla mycket och att Israel och vissa andra länder inte vill samarbeta med resten av världen samt ”FN” som ska representera någorlunda världens röst.

  Arie grejen är sant men jag är ändå ironiskt, i mina ögon finns det ingen människa som är mer värd eller ”noblare” än någon annan. Alla som gör gott för andra är nobla det spelar inget roll hur mycket eller hur litet. Men jag kan aldrig stå med någon som gör ”gott” för få tal människor än att satsa på majoriteten. Därför är det hjärtskärande att de få som styr världen fortsätter mottsätta sig i konflikter med varandra och ännu mer sorligare är att vissa konflikter som t.ex. Israel/Palestina är baserade på skrifter som är 2000 år gamla. ”vi var har först” ”det står i den här boken att gud har gett oss landet för 2000 år sedan” eller så har jag helt fel, tänk om det handlar bara om total MAKT?

  Ps. Du som skriver denna blogg borde kolla upp lite mer riklig fakta, hitta dig själv inombords och känna om det du gör och tänker är logiskt/förnuftig/moraliskt rätt men skyll inte på alla andra om du gör fel först!

 7. Dumstrut [Denne kommentators kommentar på denna blogg den 6 juli 2010: ”Israel har förverkat sin rätt att existera.” /Sapere Aude!]

  Israel som jag besökt många gånger har blivit lika motbjudande som nazisterna dom så ofta beskyller andra för att vara. deras utnyttjande av det antisemitiska spelkortet som ett aldrig sinande kom ut ur fängelsekort är rent ut sagt äckligt. israel har förverkat sin rätt att existera och man kan ju hoppas att världssamfundet någon gång slutar att backa upp deras dumheter så att det får bli en uppgörelse i regionen med ett upphörande av deras existens.

 8. hitler har inte heller något att be om ursäkt för ( om han nu levt)

 9. Om beväpnade soldater hade bordat ditt privata fartyg från helikoptrar och gummibåtar, på internationellt vatten — hur hade du reagerat? Vem hade egentligen handlat i självförsvar?

 10. Jag tycker du har helt rätt. Egentligen borde Turkiet be om uräkt för att deras invånare attackerar andra staters soldater. Israel skulle kanske skicka en konvoi med stödpaket till PKK med fridsaktivister som vill stödja Kurder, undrar hur Turkiet skulle ta emot en sådan provokation?

 11. Hej!
  Jag förstår inte vad du menar? ska Israel inte be om ursäkt för den våld och död som de orsakat?

  När ska Israel be om ursäkt för den folkmord där oskyldiga kvinnor och barn brutalt slaktats i kriget mot Gaza startat av ISRAEL?

  När ska du vakna???

 12. jag håller med dig helt!!
  man ska fråga Turkiet hur mår Kurdarna istället!
  många kurder blivit mördat senaste veckor .

 13. lite vinklat, men men…Det finns ju andra alternativ än att ta till pickan på direkt, varför inte använda tårgas, elpistoler..ja listan kan göras lång, våld föder bara våld..men vi lär oss aldrig, eller?

 14. Israel bordar fartyget, på internationellt vatten, med elitsoldater klockan half fem på morgonen för att ’prata’.
  De får på käften av passagerarna och skjuter som svar ihjäl ett antal med skott mot huvud, nacke och rygg.

  Sedan kallar man det för självförsvar.

 15. Patetiskt att ens du bryr dig om att skriva om paintballgevär när soldaterna/piraterna är representanter för en av jordens starkaste krigförande makter. En som olagligen skaffat sig kärnvapen och som begår krigsbrott med otillåtna vapen.

  Lär dig att skilja på judar och israeler föreslår jag. Det kan alla andra. Ja, utom dina åsiktfränder som mailar in mordhot/hot om misshandel till mig lite nu och då.

 16. Du har absolut ingen koll på det du skriver om. I detta fall var det Israel som var terrorister inte tvärtom. Läs gärna på lite innan du skriver din fattiga blogg..

  Hej

Kommentarer är stängda.