Det framgår i Haaretz. En företrädare för det israeliska utrikesdepartementet säger följande:

Vi begärde inte någon ursäkt och bad inte om ingripande mot tidningen eller journalisten, — Allt vi bad Sverige om var att ta avstånd från och fördöma innehållet i artikeln. Och vår ståndpunkt har inte förändrats.

Att ett sådant avståndstagande av innehållet i artikeln skulle medföra ett yttrandefrihetsbrott, något som statsminister Reinfeldt påstod här, det är, som framgår här, inte sant. Det går alltså mycket väl för sig att regeringen, så som man gjort tidigare, kritiserar ett innehåll i en tidningsartikel. Själva publiceringen är en helt annan sak. Men det är inte publiceringen som saken gäller.

Nu vill Italiens utrikesminister Franco Frattini, enligt samma Haaretz-artikel, att EU ska göra ett uttalande med innebörd att artiklar av detta slag är att anse som påtagligt antisemitiska, ”acts of blatant anti-Semitism.” Frattini tänker ta upp saken i EU:s utrikesministermöte senare i veckan. Men det tänker inte Sverige:

– Från svensk sida har vi inga planer på att behandla den här frågan vid det informella utrikesministermötet i Stockholm, säger [UD:s kommunikationschef Cecilia] Julin, och låter från Bildt hälsa att uppgifterna måste komma av ett ”italienskt missförstånd”.

Den svenska hållningen tycks alltså, som Bildt uttryckte saken, vara ”kristallklar”: Inga eftergifter åt Israel.

Än klarare tycks det bli om man beaktar att utrikesministern därefter bloggat vidare inför ett möte han skulle ha – och väl numera också haft – med den egyptiske utrikesministern Ahmed Aboul-Gheit. Bildt skriver under rubriken ”Viktigt besök från Egypten” att den

israeliska bosättningspolitiken, inklusive i östra Jerusalem, är ett avgörande hinder för möjligheterna till framsteg.

Om detta – liksom om möjliga arabiska steg för att underlätta framsteg – kommer vi säkert att tala i dag.

Alltså tycker utrikesministern att det finns anledning samråda med den egyptiske utrikesministern när det gäller att framföra israelkritik, men att diskutera med en kollega inom EU om att kritisera falsk och närmast antisemitisk israelkritik, det ”finns det inga planer på” för att citera UD.

”All press på Israel”, det tycks därför alltjämt vara den svenska regeringens motto.

Länk: Politikerbloggen; SvD; Ledarbloggen i SvD: Bortförda pojken var död.

***

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ett svar på ”Israeliska UD: Vi vill att Sverige ska ta avstånd från innehållet i Aftonbladets artikel”
  1. Vart kan jag skriva under att jag vill att Israel kärnvapenbombas av Fn pga alla djuren som slaktades på Gaza Zoo Av israeliska IDF TRUPPER och alla journalister och barn som mördats av israeliska prickskyttar.?

    [Mike, tjata inte är du snäll. Detta är ditt andra och sista inlägg om samma sak. Fler kommer jag inte att godkänna. /Sapere Aude!]

Kommentarer är stängda.