Och nu citerar jag:

– Höllu! härmade han Carlsson, som oförvarandes släppt lös sitt modersmål, vilket alltid hade en löjlig verkan på uppsvenskarne. Kum ut på backen, du, så ska jag ta lopporna ur svinpälsen på dig!

Carlsson fann ännu icke ställningen så hotande, att man behövde gå till nävarne, och höll sig ännu på munhuggningens oskyldigare område.

– Va ä det för ena markvadiga svin, som ha loppor i pälsen?

– Det är väl varmlandssvin, kan jag tro! svarade Norman.

Källa: August Strindberg: Hemsöborna, Bonniers, 1979, s. 54f.

Såpass! I min egenskap av ”varmlandssvin” borde jag måhända känna mig kränkt, be biskopen därhemma i Värmland utfärda en lutheransk fatwa (om sådan finns) mot Strindberg, och kräva att boken ”Hemsöborna” lyses i bann samt bränns på bål. Kanske borde jag dessutom bege mig till ”Hemsö” och andra ”uppsvenska” tillhåll och bränna några båtar.

Dessutom kanske vi värmlänningar borde styra in några flygplan i Hötorgsskraporna och regeringskansliet. Uppsvenskarna har ju ockuperat vårt heliga Värmland. Länsstyrelsen i Värmland tar order från Stockholm bara som ett exempel. Visserligen har ockupationsmakten dragit bort sina regementen från Värmland, men gränsövergångarna till Närke och Västra Götaland kontrolleras fortfarande från Stockholm. De kan stängas när som helst!

Örebro län har annekterat Karlskoga bergslag! Västra Götalands län ockuperar Södra Råda församling! Där, i vårt heliga Värmland, har både närkingar och västgötar upprättat illegala bosättningar!

Och uppsvenskarna tycker att det ”varmlanske tongmåle” är löjligt! Vilken utstuderad rasism!

Sådant måste bekämpas!

Men: Allt detta är i grunden bara ett försök till en travestering av Gustaf Frödings dikt ”Vad är sanning?”: ”Det, som är sanning i Khan Yunis och Gaza City, är bara dåligt skämt i Karlsta sta”.

Är det så? Och i så fall: Varför är det så?

***

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ett svar på ”Värmlandssvinens vedergällning”
  1. [Denne kommentators kommentar på denna blogg den 14 januari 2009: ”Nej jag anser inte att Israel har rätt att existera.” /Sapere Aude]

    Kanske för att ingen brandbombar värmländska skolor? kanske för att ingen stänger gränsen till värmland och vägrar införsel av mat, mediciner, kläder, byggmaterial mm? kanske för att ingen har annekterat större delen av värmland och fördrivit värmlänningarna från hem och egendom? Kanske för att ingen utnyttjar värmlänningarna som slavarbetare?
    Vad vet jag.

Kommentarer är stängda.