Just idag är det sjuttio år sedan min enligt Geni avlägsne släkting översten, greve Claus Schenk von Stauffenberg försökte avliva Adolf Hitler och därmed avsluta det andra världskriget i Europa. Detta i ”Wolfsschanze” vid Rastenburg (nuvarande Kętrzyn), Ostpreussen.

Även om det kanske inte var hans främsta syfte, skulle det, om han lyckats, ha medfört att många fler judar överlevt de nazistiska utrotningslägren. Som det står på Wikipedia: ”the growing systematic ill-treatment of Jews and suppression of religion had offended Stauffenberg’s strong personal sense of Catholic religious morality and justice”.

Han misslyckades tyvärr, och fick plikta med livet, precis som flera av hans kamrater. Och ytterligare många fler judar.

Heder åt hans och hans kamraters minne och inte minst åt hans mod!