Obama skall snart utrymma Irak. Här heter det att reträtten skall ske inom sexton månader från det han tillträder som president, dvs. senast någon gång i April år 2010. Enligt SvD här är det ett av Obamas viktigaste vallöften. Men enligt denna länk ska det vara klart först år 2011. Hursomhelst:

McCain ville för sin del vänta tills segern vunnits.

Obamas strategi kan verkligen ifrågasättas. Det vore ungefär som om Winston Churchill år 1939 skulle ha sagt något i stil med att ”år 1942 skall vi dra tillbaka våra trupper” oavsett om det andra världskriget då var vunnet eller ej. Det hade varit oerhört korkat, för i verkligheten behövdes det ju ytterligare några år för att vinna. Men för Obama kanske det inte är så viktigt att vinna i Irak?

USA har en förmåga, inte att starta krig, men att vinna dem. Vare sig första eller andra världskriget, Koreakriget, Vietnamkriget eller kriget mot Saddam – som Saddam påbörjade genom att invadera Kuwait – var amerikanska anfallskrig, utan försvars- eller befrielsekrig. USA har trupper kvar i några besegrade stater, t. ex. Tyskland och Japan – samt Irak alltså. I Sydkorea, vars försvarskrig mot Nordkorea ännu inte är formellt avslutat, utgör de amerikanska trupperna fortfarande ett slags försvarssköld – precis som de gjorde det i Tyskland och Japan inte minst under det kalla kriget. Via denna länk hittar du mer information om detta.

USA har haft trupper i Tyskland sedan år 1944 på hösten, dvs. i 64 år, och ännu 63 år efter det att kriget vanns. Det är ingen som tjatar om att dessa trupper skall tas bort. Men Obama vill lämna Irak redan innan det kriget har vunnits.

Varför är det då i vissa kretsar så viktigt att de amerikanska trupperna snarast möjligt – eller helst ännu tidigare – lämnar just Irak?

Det är om logik jag ber. Men jag finner ingen.

Jag såg förresten på TV för inte så längesen ett reportage från USA. Man såg hur en Obamanisk lärarinna trakasserade en elev i elvaårsåldern för att eleven sagt att hon var för McCain. Reaktionen från lärarinnan inför klassen var: ”Jesus!” och: ”Oh, my God!”. Flickans far var tydligen amerikansk soldat i Irak. Lärarinnan undrade om eleven verkligen ville att hennes pappa skulle stanna i Irak i hundra år. Den stackars flickan satt stum och hukade i sin bänk. Lärarinnan sade därefter oberört tvärsäker till reportern att hennes undervisning var opartisk…

Men jag tror inte att de amerikanska fäder som på tysk botten vann det andra världskriget och därmed införde frihet och demokrati, fortfarande 63 år därefter befinner sig i Tyskland. Däremot finns det fortfarande andra amerikanska soldater där, och det är som sagt inget tjat om att dessa skall tas bort.

Varför är det i vissa kretsar viktigare att USA lämnar militärt stöd åt Tyskland än åt Irak?

För min del hoppas jag att flickans pappa snart ska få komma hem till henne – när han har hjälpt till att vinna kriget. Det kommer inte att ta 63 år, om bara viljan finns.

Tillägg 2008-11-12: Den Obamaniska lärarinnan har med rätta ådragit sig ytterligare kritik, vilket framgår här och här. Där kan du även med egna ögon och öron se och höra vad hon gjorde och sade.

***

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,