Jag hade precis skrivit denna bloggning, när nyheterna kommer om att pakistanska armén gått till attack mot de islamistiska talibanerna i Swat-dalen.

Först hade ju Pakistan givit talibanerna tillstånd att införa sharia-lagarna i Swat, i tron att de skulle låta sig nöja därmed och lägga ned vapnen. Ganska omedelbart började de dock att försöka utsträcka sitt välde även i Buner, som inte ligger alls långt från den pakistanska huvudstaden Islamabad.

Här kan du se en karta, där Buner är markerat, och Swat-dalen ligger alldeles norr därom.

Min tidigare bloggning skrev jag utan att riktigt tänka på att talibanerna faktiskt är islamister, och därmed anhängare av en totalitär ideologi som söker världsherravälde genom, i sista hand, angreppskrig. Tron att de skulle nöja sig med Swat-dalen, en tro som även regimen i Pakistan tycktes omfatta, ja den var ju naiv.

I stället har islamismen här på nytt tydligt visat vad den står och går för: Expansion genom angreppskrig. Den måste därför tyvärr också mötas med krig, bekämpas genom krig och besegras genom krig.

Och civilbefolkningen lider. DN skriver om detta, och citerar professor Sten Widmalm i Uppsala, som menar att Pakistan ”behöver hjälp med att bygga upp sjukvård, infrastruktur och skolor. Ett samhälle som inte fungerar är en grogrund för extremism.” Fast det är nog inte så mycket frågan om att talibanernas samhälle inte skulle ”fungera”. Det gör det säkert på sitt sätt, låt vara utan skolor för flickor, enbart koranskolor för pojkar, och en ganska mycket större andel avrättningar, spöslitningar och lemlästningar mm. än vad som numera är vanligt i västerlandet. Så problemet är inte om det fungerar, utan hur det fungerar.

Här är senaste nytt i DN:s tappning; här SvD.

Man kan nu förvänta sig att skuldbördan både för flyktingsituationen och kriget läggs på Pakistan i talibanvänliga kretsar tillhörande den rödgrönbruna röran. Men orsaken är ju tydlig, skuldfrågan klar: Orsaken är islamismens expansionism.

***

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Ett svar på ”Swat, Buner, taliban”

Kommentarer är stängda.