Som du vet syftar den palestinska regimen till att i det längsta undgå att behöva uppta fredsförhandlingar med Israel. ”President” Abbas parti, al-Fatah, har som så många andra palestinska rörelser som syfte att utplåna Israel, och fredsförhandlingar skulle ju direkt motverka detta syfte. Så enkelt är det. Därför hittar palestinierna på en mängd villkor som Israel ska uppfylla innan man är villiga att gå med på förhandlingar. Och världen låter sig luras.

Nu sist var det FN:s säkerhetsråd, som med ett lysande undantag, USA, var enigt med palestinierna i deras påhitt att fördöma israeliska s. k. ”bosättningar” på den s. k. ”Västbanken”. USA borde skämmas tyckte palestiniernas Nabil Shaath. ”Väl värd att lyssna på”, tycker Carl Bildt om denne Shaath.

På sin blogg skriver Bildt också, att

Det finns all anledning att beklaga att USA beslöt att lägga in sitt veto mot den resolution i FN:s säkerhetsråd som i allt väsentligt ställde sig bakom EU:s principer för en fredsprocess i Mellersta Östern.

Alla andra medlemmar av säkerhetsrådet röstade för resolutionen.

Och Sverige tillhörde dem som redan från början gett sitt stöd till resolutionen.

Nu är tidpunkten att öka trycket för en verklig fredsprocess i Mellersta Östern.

Från Israel kom detta uttalande:

Israel, in contrast, welcomed the veto and called on the Palestinians to return to the negotiating table.

Friday’s “decision by the US makes it clear that the only path to… peace will come through direct negotiations and not through the decisions of international bodies.

“We are prepared to pursue those peace negotiations vigorously and are eager to get on with the work of achieving a secure peace,” said the Prime Minister’s Office. “We hope the Palestinians will join us in that effort as soon as possible.”

Jerusalem Post.

Jag har tidigare bloggat om palestiniernas alla ovillkorliga villkor. Detta villkor är bara ett i raden. Men i stället för att hålla på med villkor, är det för att citera Bildt viktigt att ”öka trycket för en verklig fredsprocess”, men då inte på Israel utan på palestinierna. Villkoren för fred får diskuteras i förhandlingar. Villkoren för Israels utplåning, vilka palestinierna aldrig kan upphöra att upprepa, är naturligtvis inte förhandlingsbara. Som jag skrev förut:

Den palestinska sidans logik är till synes följande: Israel ska ovillkorligen upphöra med återinflyttningen av judar till Jerusalem och Västbanken och därefter ovillkorligen utrymma hela Jerusalem. Sedan ska Israel ovillkorligen gå med på att ta emot samtliga ”palestinska flyktingar”. Slutligen ska Israel ovillkorligen erkänna att man inte har rätt att existera. Därefter kan fredssamtal påbörjas.

Men om Israel skulle gå med på allt detta, skulle det inte finnas så mycket kvar att diskutera. Det palestinska syftet är därmed uppnått utan förhandlingar och Israel har i praktiken upphört att existera.

Istället för att sätta press på de arabiska palestinierna att upphöra med dessa orimliga krav, tycker Bildt och ”världssamfundet” att det är viktigare att fördöma Israel. Så skapas inte fred. Istället spelar man de alltför många palestinier och andra i händerna, som inte önskar fred med Israel.

Heder åt USA:s regering för att man genomskådat detta.

Uppdatering 2011-02-21: Ytterligare ett uttalande från Shaat, enligt vilket ”förhandlingar med Israel bara utgör självbedrägeri”. Väl värt att lyssna på, kanske – eller vad tycker Carl Bildt?

Länkar: Pophöger, Jerusalem Post, UN News Centre, Dagen.


Ett svar på ”Carl Bildt tycker det är viktigare att fördöma Israel än att börja fredsförhandlingar”

Kommentarer är stängda.