Lennart Eriksson

Denna blogg drivs av Lennart Eriksson, som också har skrivit nästan alla hittills över 1400 inlägg. Läs mer under rubriken "Om Sapere Aude!" ovan - och observera även följande:

Nemo me impune lacessit

Sagt om Sapere Aude!

"Sapere Aude är en av Sveriges bästa bloggar!" - Läst på Facebook 2014-01-26

"Modigt. Provocerande. Intressant." - E-post 2014-08-27

"Lennart Eriksson … hjälten på Migrationsverket" - E-post 2015-08-15

Arkiv

Kategorier

Kalender

maj 2021
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Aftonbladet tycker att denna bloggs inlägg om Israel är ”mindre genomtänkta”

Det är de nog i och för sig inte ensamma om. Men AB:s jämförelse med andra twittrare och bloggare haltar betänkligt. Så här ser deras lista ut:

– En gymnasierektor fick sparken för att ha figurerat lättklädd på Facebook i grupper med erotisk anknytning. Han stämde arbetsgivaren och tilldömdes skadestånd.
– En anställd på McDonalds i Örebro bloggade nedsättande om arbetsgivaren. Hon fick sparken. Då ”småskrattade” hennes chef på sin Facebooksida – men fick behålla jobbet.
– En barnskötare fick sparken på grund av att han på sin profilbild på Facebook bar en mössa med texten ”Pornstar”.
– En tidigare chef på Migrationsverket fick sparken när han gett uttryck för sympatier för Israel i sin blogg. Han återfick jobbet efter en strid.
– En universitetslärare blev avstängd efter att hon på Facebook beklagat sig över hur mycket dummare eleverna var på det nya universitetet jämfört med sin tidigare arbetsplats.
– En läkare såg en nazistisk tatuering på en patient och skrev efteråt ”Snubben krävde mer smärtlindring än ett barn” på Facebook, där hon beskrev hans yrke och utseendet på tatueringen. Läkaren fick en uppläxning av sin chef.
– En fotbollsspelare bloggade om hur en domare var ”1.49 och efterbliven!!!!” och blev som straff avstängd fem matcher av Svenska fotbollförbundet.

Den där tidigare chefen på Migrationsverket, ja det är ju jag. Men varför är det mindre genomtänkt att ”ge uttryck för sympatier för Israel” enligt Aftonbladet? Att de andra exemplen nog kan betecknas så, det är jag med på. Men sympatier för Israel?

JO har klart uttryckt att mitt avskedande utgjorde grundlagsbrott. Ett brott mot min yttrande- och åsiktsfrihet. Anser Aftonbladet att det var mindre genomtänkt av mig att använda mig av dessa friheter? Anser Aftonbladet att det var rätt att avskeda mig?

Experten på sociala medier Sofia Mirjamsdotter säger i Aftonbladets artikel att hon ”ser liknande saker varje dag. Människor som man tycker är smarta som skriver grejer som jag verkligen reagerar över”. Som att uttrycka stöd för Israel kanske? Som om det är att jämställa med nedsättande uttalanden om patienter, elever och arbetsgivare.

Aftonbladets politiska agenda har under lång tid varit klart israelkritisk på gränsen till antisionistisk. Den här mindre genomtänkta artikeln – författad av Carina Bergfeldt – ligger helt i linje med den agendan.

Länk: Pophöger.

4 comments to Aftonbladet tycker att denna bloggs inlägg om Israel är ”mindre genomtänkta”

 • Har precis lagt en kommentar på Aftonbladets artikel … Egendomligt att ta din blogg och konsekvenserna som dina åsikter där fick men som man också fick ”backa för” …
  och jämföra med ”mobbing” och allmänt skitsnack på nätet. Inte så eftertänksamt och klokt precis

  Jag ”håller på dig” …

 • Bara för att undvika missförstånd:
  Jag är endast intervjuad och utan att konfronteras med den där listan. Det som togs upp i intervjun med mig var dagisskötaren som twittrat att han skulle våldta barn, och Mats Mügge som inte fick jobba kvar på dagis för att han hade en Pornstarmössa på sin Facebookprofil.
  Min kommentar var lite mer specifik sådan att jag sa att jag ser saker på Twitter varje dag när folk med koll så som ex journalister twittrar saker som känns helt ogenomtänkta utifrån deras yrkesroll.

 • […] Is, EKP, IiS, JiM, MF, Rab, SA, […]

 • Sofia, tack för detta klarläggande!
  Som jag misstänkte är det Aftonbladet själva som lagt till mig/min blogg i listan.

  /Lennart

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.