Lennart Eriksson

Denna blogg drivs av Lennart Eriksson, som också har skrivit nästan alla hittills över 1400 inlägg. Läs mer under rubriken "Om Sapere Aude!" ovan - och observera även följande:

Nemo me impune lacessit

Sagt om Sapere Aude!

"Sapere Aude är en av Sveriges bästa bloggar!" - Läst på Facebook 2014-01-26

"Modigt. Provocerande. Intressant." - E-post 2014-08-27

"Lennart Eriksson … hjälten på Migrationsverket" - E-post 2015-08-15

Arkiv

Kategorier

Kalender

oktober 2021
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Ingen fred om Hamas isoleras – men inget Israel om Hamas får hållas

Så lyder rubriken – före tankestrecket – på en artikel av Bitte Hammargren i dagens SvD. Hon har pratat med FN:s tidigare sändebud i Mellanöstern, Alvaro de Soto, som framför flera häpnadsväckande naiva påståenden om den islamonazistiska terrororganisationen Hamas, vars enda syfte är att genom anfallskrig utplåna den judiska staten Israel.

Ett av dem framgår redan i rubriken. Han menar att ”det inte går att få en fredlig uppgörelse om man försöker isolera Hamas”. Han säger också, enligt artikeln, att Hamas ”gick med på informell vapenvila, vilket visade att Hamas våldsdåd var av taktisk natur, inte ett mål i sig”. Vidare påstår han att Hamas i praktiken gick med på en tvåstatslösning.

Nej, det är klart att det inte går att få en fredlig uppgörelse, men inte på grund av att Hamas isoleras, utan på grund av Hamas inte eftersträvar en sådan. Man eftersträvar att utplåna Israel genom angreppskrig.

de Soto talar också om att Hamas har gått med på vapenvila. Om man frågar Hamas skulle de säkert kalla denna vapenvila för en ”hudna”. En sådan kan enligt islamismen accepteras i ett läge där islamisterna är försvagade och för tillfället inte har förmåga att bedriva anfallskriget mot vad de kallar för ”krigets hus” – dar al-harb. I detta ”hus” finner man alla stater och människor som inte accepterat den islamiska lagen – sharia. Detta ”hus” skall enligt islamismen förmås underkasta sig den islamiska lagen. Detta kan ske frivilligt, men om de otrogna gör motstånd ska de bekrigas intill dess de underkastar sig eller dör. Sådan är den islamistiska politiska ideologin, som Hamas just nu tillämpar i förhållande till Israel.

Varje vapenvila som Hamas från tid till annan eventuellt kan tänkas acceptera, är alltså en islamistisk vapenvila, en hudna, som i Hamas fall endast syftar till att samla kraft för att senare återuppta anfalls- och utplåningskriget mot Israel.

de Soto säger dock, att det inte går att komma framåt i fredsprocessen utan att inkludera Hamas.

Att en person med sådana naiva föreställningar rörande Hamas har varit FN:s generalsekreterares särskilda sändebud i Mellanöstern, det säger en hel del om den naivitet som sannolikt präglat och sannolikt fortfarande präglar FN och dess generalsekreterare. För det är ju inte en ”fredsprocess” som Hamas eftersträvar. Tvärtom!

Den rimliga ståndpunkten är att inte endast ”isolera” Hamas. Hamas bör bekämpas med alla medel, t. ex. med de medel som de själva använder i sitt pågående utplåningskrig mot Israel.

Men om Israel skulle börja avskjuta enkla raketer mot civilbefolkningen i Gaza, på samma sätt som Hamas gör, eller låter göra, mot Israel och särskilt staden Sderot, så kan du ju bara tänka dig vad ”världssamfundet” skulle säga om detta. Proportionalitet har varit ett begrepp som använts mot Israel. Det har aldrig använts mot dem som faktiskt vill utplåna den judiska staten Israel.

Hur proportionerligt är det då att utplåna den judiska staten Israel, samtidigt som man inte har några invändningar mot att samtliga andra stater, såväl islamistiska, arabiska och andra, finns kvar?

1 kommentar tillIngen fred om Hamas isoleras – men inget Israel om Hamas får hållas

 • profanum_vulgus

  Dumstrut [Denne kommentators kommentar på denna blogg den 14 januari 2009: ”Nej jag anser inte att Israel har rätt att existera.” /Sapere Aude!]

  Är det inte så att Israel hävdar att det ÄR krig och därmed är det tillåtet att angripa civila? Hur är Hamas då en terrororganisation?

  Nu är ju judar inte otrogna enligt islam, utan vantrogna (tillsammans med kristna och för vissa trosriktningar även sikher och zoroastriker) till skillnad från judendomen och kristendomen så accepterar ju islam andra religioner till viss del. Helt olika regler gäller avseende otrogna och vantrogna så man får hålla tungan rätt i mun, vilket inte borde vara så svårt om man satt sig in i saken mer än 30 minuter.

  Nu är det ju så att inget varar för evigt och det kommer inte Hamas göra heller. Att sluta förtrycka palestinierna är det säkraste sättet att vända dem bort från både extremister och krigshetsare, om nu Israel ville det. Det är ju svårare att motivera anfallskrig om Hamas tappar makten, precis som Hamas skulle ha svårt att motivera våldsmedel mot en mer demokratisk Israelisk regim.

  Om Israel skulle ta efter Hamas i våldsanvändningen skulle vara EXTREMT LYCKOSAMT, det skulle innebära en del av en promille av dödstalen idag. Hamas raketer har dödat en Israel och Israels ”svar” har dödat 2 500 palestinier.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.