Lennart Eriksson

Denna blogg drivs av Lennart Eriksson, som också har skrivit nästan alla hittills över 1400 inlägg. Läs mer under rubriken "Om Sapere Aude!" ovan - och observera även följande:

Nemo me impune lacessit

Sagt om Sapere Aude!

"Sapere Aude är en av Sveriges bästa bloggar!" - Läst på Facebook 2014-01-26

"Modigt. Provocerande. Intressant." - E-post 2014-08-27

"Lennart Eriksson … hjälten på Migrationsverket" - E-post 2015-08-15

Arkiv

Kategorier

Kalender

oktober 2021
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

När ska Hamas börja följa barnkonventionen?

Ordföranden i Göteborgs palestinagrupp, Gunnar Olofsson, anklagar i ett inlägg på Newsmill Israel för att i olika avseenden bryta mot barnkonventionen i sin behandling av barn som misstänks för brott. Den vanligaste anklagelsen är, skriver Olofsson ”stenkastning mot muren på ockuperad mark eller mot israeliska militärfordon”.

Olofsson räknar upp flera artiklar i konventionen som han påstår att Israel bryter mot. Och kanske har han i viss utsträckning rätt.

Artikel 29 nämner han dock inte. Den artikeln handlar om vad barns utbildning ska syfta till. Så här står det:

1. Konventionsstaterna är överens om att barnets utbildning skall syfta till att

(a) utveckla barnets fulla möjligheter i fråga om personlighet, anlag och fysisk och psykisk förmåga;
(b) utveckla respekt för de mänskliga rättigheterna och grundläggande friheterna samt för de principer som uppställts i Förenta nationernas stadga;
(c) utveckla respekt för barnets föräldrar, för barnets egen kulturella identitet, eget språk och egna värden, för vistelselandets och för ursprungslandets nationella värden och för kulturer som skiljer sig från barnets egen;
(d) förbereda barnet för ett ansvarsfullt liv i ett fritt samhälle i en anda av förståelse, fred, tolerans, jämlikhet mellan könen och vänskap mellan alla folk, etniska, nationella och religiösa grupper och personer som tillhör urbefolkningar;
(e) utveckla respekt för naturmiljön

Källa.

Nu har väl inte Hamas skrivit på Barnkonventionen, och lär heller aldrig göra det. Men man kan kan nog inte precis påstå att de gör allt för att förbereda barnen i Gaza för ett liv i ett fritt samhälle i en anda av förståelse, fred, tolerans och vänskap mellan alla folk och religiösa grupper. Snarare tvärtom. Deras hatpropaganda mot Israel och judarna är välkänd och väldokumenterad.

Det senaste exemplet på detta finner jag i dagens Jerusalem Post. innehållet på en Hamas-webbsida som riktar sig till barn betecknas som ”indoctrination to suicide bombing”. Sidan ”serves to demonize Israel through the use of anti-Semitic cartoons and tries to strip the country of its right to exist”. Sammanfattningsvis anses innehållet utgöra ”barnmisshandel”.

Och vad är det för förberedelse till fred som barnen i dessa bilder får:

I artikel 38 i barnkonventionen står det, att ”konventionsstaterna skall avstå från att rekrytera en person som inte har uppnått 15 års ålder till sina väpnade styrkor”. Barnen på bilderna är långt ifrån femton.

Om detta kommer palestinagrupperna sannolikt aldrig att säga ett ord. Men det är ju klart att de kanske tycker det är bättre att barnen släpps ur israeliska fängelser för att komma hem och ta upp den väpnade kampen mot Israel – i strid mot barnkonventionen visserligen, men även mot folkrätten och FN:s stadga. Fast eftersom Israel inte kan anklagas för det, så är det ingenting som palestinagrupperna alls lär bry sig om tyvärr.

Detta visar bara att palestinagruppernas sanna omsorg inte är de palestinska barnen. Allt som är viktigt för dem är att angripa Israel.

***

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

3 kommentarer tillNär ska Hamas börja följa barnkonventionen?

 • Mikael

  Jag har ju i alla fall större förståelse för hat mot en ständigt trackaserande ockupationsmakt än för en ockupationsmakt som totalt struntar i internationell lag och som inte lyfter ett finger för att skapa fred.

  Hur kan man begära att någon skall tryckas ner så utan att göra motstånd?

 • A-K Roth

  Mikael, du har alltså förståelse för ”motstånd”. Att detta tar formen av utnyttjande av små barn och att dessa indoktrineras i hat och förhärligande av martyrskap och mord av oskyldiga människor bryr du dig kanske inte om? Fred måste komma från båda sidor i denna konflikt. Ockupationen blev naturligtvis hårdare när vansinnesdåden ökade.

 • Matte

  Mikael: Israel visade god vilja och att man vill ha fred och lämnade Gaza och blev beskjutna på vägen därifrån och blir fortfarande beskjutna. Israel lämnade södra Libanon och blir fortfarande beskjutna. Israel är den parten som gått med på en tvåstatslösning det har inte Palestinerna som vill utplåna Israel. Nä Israel gör inget för freden…

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.