Sapere Aude!

Liv, frihet, egendom – Life, liberty, property | Toujours l'audace! – Chutzpah! | זכור

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Lennart Eriksson

Denna blogg drivs av Lennart Eriksson, som också har skrivit nästan alla hittills över 1400 inlägg. Läs mer under rubriken "Om Sapere Aude!" ovan - och observera även följande:

Nemo me impune lacessit

Sagt om Sapere Aude!

"Sapere Aude är en av Sveriges bästa bloggar!" - Läst på Facebook 2014-01-26

"Modigt. Provocerande. Intressant." - E-post 2014-08-27

"Lennart Eriksson … hjälten på Migrationsverket" - E-post 2015-08-15

Arkiv
Kategorier
Kalender
december 2022
M T O T F L S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Åter till Migrationsverket

23 december, 2009 (13:26) | Demokrati, Israel, rättssäkerhet | By: Sapere Aude!

Följande meddelande har idag publicerats på Migrationsverkets intranät.

Lennart Eriksson återinträder i tjänst

Lennart Eriksson, tidigare enhetschef på asylenhet 1 i Göteborg, börjar arbeta på Migrationsverket igen. Parterna har nått en uppgörelse som innebär att Lennart Eriksson får tillbaka sin anställning som enhetschef. Samtidigt kommer Lennart Eriksson att återbetala det normerade skadestånd som han tidigare erhållit.

Lennart Eriksson omplacerades från sin tjänst som enhetschef till en tjänst som beslutsfattare under hösten 2007. Mölndals tingsrätt har jämställt omplaceringen med en uppsägning och meddelat att den saknade grund. JO har också kritiserat Migrationsverket och den ansvarige verksamhetschefen Eugène Palmér för grunderna för uppsägningen.

– Migrationsverket ser allvarligt på JO:s kritik och jag inledde därför en förlikningsförhandling. Jag är glad att denna har lett till att vi har nått en uppgörelse. Det är bra för båda parter att vi har enats och kan lägga den här frågan bakom oss, kommenterar rättschef Mikael Ribbenvik uppgörelsen.

– Jag är nöjd med att Migrationsverket har tagit till sig kritiken, nu vill jag se framåt och jag ser fram emot att börja jobba igen, säger Lennart Eriksson.

Lennart Eriksson kommer tills vidare att arbeta med rättsliga frågor inom verksamhetsområde asylprövning och underställas verksamhetschef Fredrik Beijer.

Det står alltså klart att den grundlagsfästa yttrande- och åsiktsfriheten även gäller anställda inom Migrationsverket, även när man som jag uttrycker stöd för Israel.

Jag har alltid varit stolt över att få arbeta vid Migrationsverket. Verket utför i sin asylprövningsverksamhet en av den demokratiska rättsstatens allra mest centrala uppgifter, nämligen den att skydda människor mot angrepp från andra människor och stater som inte respekterar individens rätt till liv och frihet. Asylinstitutet erbjuder detta skydd åt behövande från andra länder, på motsvarande sätt som polis, domstolar och försvar ger sådant skydd åt folket i Sverige.

Det har därför varit mycket sorgligt att behöva konstatera att just Migrationsverket genom Eugène Palmér brustit i att skydda mig, en anställd, från angrepp på min yttrande- och åsiktsfrihet, utan tvärtom till och med självt varit ”the agent of persecution”, dvs. den som utfört själva angreppet.

Det blir då desto mer glädjande att nu kunna konstatera, att Migrationsverkets ledning till slut gjort om och gjort rätt.

Jag vill rikta ett varmt tack till alla er som på olika sätt stött och uppmuntrat mig i denna strid för demokrati och yttrandefrihet och för Israels rätt att existera. Alldeles särskilt gäller detta min advokat, Allan Stutzinsky. Andra namn i skaran är Annelie Enochson, Merit Wager, Oded Meiri, Birgitta Elfström och Samfundet Sverige-Israel. Många fler finns i mina tankar, inte minst alla kollegor på Migrationsverket.

Även om det ännu återstår många strider att utkämpa, kan kanske denna lilla delseger ändå ge alla demokrater, liberaler och israelvänner lite inspiration för framtiden.

Who dares wins!

Länkar: Världen Idag, Dagen, Annelie Enochsons blogg, Merit Wagers blogg.

Fler länkar: Ekot, GP, Västnytt, P4 Göteborg, DN, Göteborgs Fria Tidning.

Comments

Comment from Bertil Adania
Time 23 december 2009 at 15:55

Jag vill instämma i grtulationerna över din resning och åt din nygamla tjänst i Migrationsverket! Samtidigt undrar jag vad som blivit av ”hataren”, Palmér himself? Törhända tröstar han sig i olika biografsalongerna? Grattis igen!

Comment from JohannaV
Time 23 december 2009 at 17:39

Gudskelov att rättvisan segrade till sist! Grattis.

Och jag instämmer i Bertils fråga ovan: Vad har hänt med Palmér?

Comment from Vaileth
Time 24 december 2009 at 01:53

Gratulerar! Vilken julklapp!
Hoppas det går bra på jobbet nu och att du kommer att återfå trivseln med dina arbetsuppgifter.
God Jul och Gott Nytt År till dig!

Comment from Sapere Aude!
Time 24 december 2009 at 14:10

Tack alla!

Palmér är av allt att döma fortfarande anställd, men ingen vet vad han har för arbetsuppgifter. Hoppas han vet det själv!

Comment from arthur
Time 29 december 2009 at 11:56

Jag instämmer i gratulationerna. Jag misstänker dock att Palmér inte kommer att behöva ta sitt ansvar.

Comment from Lisa Abramowicz
Time 29 december 2009 at 12:31

Grattis, Lennart!

Det var bra att du stod på dig. Migrationsverkets chefer bar sig ruttet och oschysst mot dig och det är en seger för demokratin och yttrandefriheten att du nu återanställs, och som enhetschef.

Comment from G
Time 29 december 2009 at 20:59

Gratulerar. När jag först hörde om denna märkliga historia trodde jag knappt att den var sann. Kunde det verkligen gå till så här i Sverige? Det visade sig, alltså, att det faktiskt inte kunde det.

Jag noterar också att inte ens TT lyckats hitta en anti-israelisk vinkel i sin notis. Det måste gräma dem mycket.

Comment from Michael
Time 30 december 2009 at 12:38

Grattis! Även om det är sällan man hör goda nyheter röröande folk på den här sidan av
verkligheten är det skönt att det ibland finns små korn av hopp. Svenska myndigheter och
medier ägnar sig ju åt daglig Israelbashing. Andra åsikter är felaktiga och skall förtigas.

Pingback from Kastrup ”skulle sprängas”: två palestinier omhändertogs i Malmö « FRED I MELLANÖSTERN
Time 03 januari 2010 at 16:28

[…] Migrationsverket har under de senaste åren varit indragen i en rättstvist med en chef på verket som man hade avskedat efter att han på sin fritid bloggat om sitt stöd till Israel och landets rätt att existera. Man vände sig emot hans fördömande av terrorism. Vid rättegången uttryckte Migrationsverkets ombud åsikten att sheikh Yassin, en fd. ledare för terrorgruppen Hamas, i själva verket var en ”palestinsk frihetskämpe”. I enlighet med detta kunde däremot en kvinnlig chefskollega och medlem i Palestinagrupperna öppet blogga från sitt perspektiv, och till och med organisera ett privat möte med Hizbollahs terroristledare, som hon sedan offentligt prisade. Men även Migrationsverkets palestinaaktivist stödde den avskedshotade kollegan, och tingsrätten gav honom rätt. Efter att inledningsvis ha vägrat att acceptera domen har Migrationsverket nu, efter JO-kritik och en förlikning, tagit tillbaka honom i tjänst. […]

Write a comment

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/f/5/5/sapereaude.se/httpd.www/blog/wp-content/themes/daleri-sweet/comments.php on line 39