Lennart Eriksson

Denna blogg drivs av Lennart Eriksson, som också har skrivit nästan alla hittills över 1400 inlägg. Läs mer under rubriken "Om Sapere Aude!" ovan - och observera även följande:

Nemo me impune lacessit

Sagt om Sapere Aude!

"Sapere Aude är en av Sveriges bästa bloggar!" - Läst på Facebook 2014-01-26

"Modigt. Provocerande. Intressant." - E-post 2014-08-27

"Lennart Eriksson … hjälten på Migrationsverket" - E-post 2015-08-15

Arkiv

Kategorier

Kalender

april 2020
M T O T F L S
« feb    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Piratkopiering avslöjad i Ankeborg: Kalle gör avbön

Det var en tid för länge sedan när jag läste Kalle Anka. Numera har jag gått över till Svenska Dagbladet, och där läser man tydligen fortfarande Ankeborgs-Posten. Här kan man se, hur Kalle försökte sig på piratkopiering av en skiva med Åke Skrål, men farbror Joakim ägde så klart rättigheterna till skivan, så Kalle fick lova honom att aldrig göra om det.

Denna historia lär oss en del om äganderätt. Vissa påstår att musik inte tillhör någon och fritt kan kopieras och utbytas. Men det är samma sak som att påstå att musiker bör arbeta gratis, och att det de skapar inte har något ekonomiskt värde. Det är fel. De äger naturligtvis själva frukten av sitt arbete, precis som alla andra.

Äganderätten är en grundläggande beståndsdel i ett liberalt samhälle. Det är inte för inte som denna bloggs devis är liv, frihet, egendom. Läs mera om detta här.

Bra alltså att Kalle nu lärt sig en del om äganderätt och att barnen som läser Kalle Anka också lär sig vad rättvisan kräver.

Sam Sundberg skriver i Svenska Dagbladet att dessa idéer är impopulära.

Det kan han tyvärr ha rätt i. Kanske dags att ändra på det då.

***

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 comments to Piratkopiering avslöjad i Ankeborg: Kalle gör avbön

  • TWGCM

    Det stämmer mkt väl att äganderätten är en grundval i liberala samhällen och i en fri marknad. Vad som är viktigt att komma ihåg är att detta dock inte gäller idéer och immateriella saker. Ingen kan äga en idé i ett liberalt samhälle. Du kan vara först med en idé, du kan ha bäst implementation av en ide, du kan vara mest känd med en idé men du kan aldrig tvinga fram att vara ensam om en idé. Samma sak gäller musik, att säga att man ”äger” en låttext kan man bara göra i ett socialistiskt system.

  • Jag håller inte med dig alls, faktiskt. Immaterialrätten är en äganderätt som är lika viktig som äganderätten till materiella ting. Men saken gäller inte riktigt immaterialrätt:

    För Åke Skrål har ju själv lagt ned resurser och arbete på att hitta på text och musik, spela in en skiva och försöka sälja så många ex. som möjligt av skivan för att förtjäna sitt levebröd. Då har ingen rätt att göra egna exemplar av skivan gratis.

    Äganderätten till de materiella skivorna och till sitt arbete har Åke Skrål och ingen annan. Att sedan vem som helst kan och får sjunga Åke Skråls låtar är en annan sak. Men det är inget skäl till att tvinga Åke Skrål att arbeta gratis. Sådant arbete kallas slavarbete, och var vanligt förekommande i socialistiska system.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.