Lennart Eriksson

Denna blogg drivs av Lennart Eriksson, som också har skrivit nästan alla hittills över 1400 inlägg. Läs mer under rubriken "Om Sapere Aude!" ovan - och observera även följande:

Nemo me impune lacessit

Sagt om Sapere Aude!

"Sapere Aude är en av Sveriges bästa bloggar!" - Läst på Facebook 2014-01-26

"Modigt. Provocerande. Intressant." - E-post 2014-08-27

"Lennart Eriksson … hjälten på Migrationsverket" - E-post 2015-08-15

Arkiv

Kategorier

Kalender

september 2020
M T O T F L S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Amnesty kritiserar Hamas och Israel

I denna bloggning kunde du läsa om Amnesty-kritik mot Hamas för det att man mördade och lemlästade sina motståndare i Gaza.

Nu kritiserar Amnesty inte oväntat också Israel. Såväl Israel som Hamas skall ha begått krigsbrott/krigsförbrytelser i Gaza under Israels senaste försvarskrig. Läs här om detta.

Amnesty har sannolikt rätt. Men under det att Hamas i sitt angrepps- och utplåningskrig avsiktligen under många år beskjutit Israel, har Israels försvarsmakt under sitt jämförelsevis kortvariga försvarskrig i Gaza oavsiktligen kommit att utsätta oskyldiga civila för död och lemlästning. Detta senare elände har i huvudsak orsakats av att regeringen i Gaza – Hamas – med berått mod använt dessa oskyldiga civila som ”mänskliga sköldar”. Här finns en bild som i ett nötskal återger Hamas taktik.

Nu vill Amnesty ha ett vapenembargo mot både Hamas och Israel. Man erkänner att båda får vapen utifrån, men den enda stat som utpekas som leverantör är USA.

Så här skriver man:

[Amnesty] uppmanar FN:s säkerhetsråd att omedelbart införa ett heltäckande vapenembargo på Israel, Hamas och andra väpnade palestinska grupper fram tills dess att åtgärder införs som på ett effektivt sätt kan försäkra att vapen och annat krigsmaterial inte används till att begå grova brott mot internationell rätt.

Man frågar sig då hur Amnesty kan tro att ”åtgärder” kommer att införas ”som på ett effektivt sätt” förhindrar att vapen används till brott? Mitt svar på denna naivitet är: det kommer aldrig att ske. För ett vapen är inte bättre eller sämre än den människa som använder det, och det kommer alltid att finnas ”sämre” människor med vapen som kommer att användas till brott, sådana människor som de ”bättre” människorna måste försvara sig mot – med vapen. Sorgligt men sant.

Världen och människan är inte sådan som Amnesty önskar att den/hon borde vara. Man kan dela denna önskan om en ”bättre värld” i och för sig, men verklighetens realiteter innebär ibland tvärtom en strid på liv och död. Det är en sådan strid som Israel under hela sin existens har fått utkämpa. Ett vapenembargo mot Israel skulle medföra landets undergång och utplåning. naiva är väl ändå inte Amnesty att de vill låta detta ske?

***

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.