Lennart Eriksson

Denna blogg drivs av Lennart Eriksson, som också har skrivit nästan alla hittills över 1400 inlägg. Läs mer under rubriken "Om Sapere Aude!" ovan - och observera även följande:

Nemo me impune lacessit

Sagt om Sapere Aude!

"Sapere Aude är en av Sveriges bästa bloggar!" - Läst på Facebook 2014-01-26

"Modigt. Provocerande. Intressant." - E-post 2014-08-27

"Lennart Eriksson … hjälten på Migrationsverket" - E-post 2015-08-15

Arkiv

Kategorier

Kalender

oktober 2020
M T O T F L S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Dagens citat

Det har jag hämtat ur Ernst Jüngers bok På marmorklipporna (Lund : Cavefors, 1976, s. 65) och det lyder så här:

De tappra på denna jord avgör i striden frihetens gränser.

Detta kommer mig att tänka på vilka statsgränser i världen som egentligen har uppstått på grund av krig eller till följd av fredliga överenskommelser. I Europa är väl de flesta nuvarande gränser resultat av krig. Ett undantag är gränsen mellan Tjeckien och Slovakien. Sveriges nuvarande gränser uppkom genom att Sverige i krig erövrade Skåne, Halland och Blekinge samt förlorade Finland (Norge var aldrig en del av Sverige).

Ett större undantag från vad som förefaller vara ”krigsprincipen” är länderna i Mellanöstern, vars gränser visserligen inte drogs genom överenskommelse mellan de närmast berörda, dvs. de människor som bodde där, utan genom överenskommelse mellan segrarna i det första världskriget. Ändå är flera av dessa gränser några av de mest omstridda i världen, och jag tänker då förstås i första hand på Israels gränser.

Varför är detta lands gränser så omstridda men inte gränserna mellan de omkringliggande arabstaterna? Beror det på att arabstaterna är just arabstater och/ eller muslimska stater, och att Israel är en ”judestat”?

Kanske är det dags för de tappra att i striden igen avgöra frihetens – dvs. i aktuellt fall Israels – gränser? Gränser som uppstått på sådant sätt tycks paradoxalt nog ju överlag vara de mest hållbara, de mest fredliga.

***

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.